Néhány éve a diósdi iskolában is bevezettek egy kedves német szokást, a Schultüte átadását. Ez az iskolai papírtölcsér édességeket és iskolához kapcsolódó apróságokat, füzetet, ceruzát, radírt rejt. Németországban a gyerekek az első iskolai napon kapják családjuktól. Nálunk a tölcsért – mivel hagyományosan a negyedik osztály készíti – október elején, az elsősavatás napján ajándékozták a kicsiknek.

A Schultüte Németországban és Ausztriában is nagy hagyomány.  Az édességgel, apró ajándékokkal, írószerekkel megpakolt tölcsért a kis elsősök kapják az iskolába indulásuk reggelén.  Magát a tölcsért vagy a szülők készítik el, és rakják tele ajándékokkal, vagy készen vásárolják.  A mérete is változó, a kb. 30 centiméterestől gyereknagyságúig minden méret elképzelhető, külseje általában a kis nebuló ízlését tükrözi. Létezik akár verdás, kalózos, focis, sárkányos, pókos vagy baglyos, pillangós, őzikés, cseresznyés változat is – csak a fantázia szabhat határt a variációknak –, és általában olvasható rajta valahol a boldog tulajdonos neve is.

A tölcsérek eredete egészen 1800-as évekig nyúlik vissza Németországban. 1817-ben jelentek meg az első papír csodák Szászországban és Türingiában, hogy megédesítsék a legkisebbek első iskolai napját. Az első írásos emlékek Jénából (1817), Drezdából (1820) és Lipcséből (1836) származnak. Akkoriban a gyerekeknek azt mondták, hogy az iskola kertjében nő az „iskolatölcsér” fa, és ha már elég nagyok a tölcsérek, akkor kezdődhet a tanítás. Más források szerint valódi eredete egy régi zsidó szokáshoz köthető. Az iskola megkezdésekor a gyerekek édes tésztából sütött betűket kaptak, hogy emlékeztessék őket a Tóra szavaira: „A te szavaid a számban édesek, mint a méz.” (119. Zsoltár).

Kisdiák Schultütével egykor…

 

…és ma

Erich Kästner visszaemlékezéseiben beszámol arról, hogy 1906-ban Drezdában az első tanítási napon egy nagy, selyemmel borított cukortölcsért kapott. Amikor meg akarta mutatni a barátainak, akkor leejtette azt a földre, és cukorkák, csokoládé bonbonok, húsvéti nyuszifigurák, datolyák, narancsok, fügék, sütik, ostyák potyogtak szanaszét belőle.

Diósdi kisiskolások az ajándékozáskor

Ismerkedés a Schultüte tartalmával

Mint a diosdisvabok.hu portálon közölt hírből kiderül, Diósdon a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat anyagi hozzájárulása teszi lehetővé, hogy minden évben elkészítsék és megtöltsék  ajándékokkal a Schultütéket. A nagyobb osztályok lelkesen dolgoznak és segítenek a kiosztásban. Ebben az évben 67 kisgyerek vehette át ezt az ajándékot. “Reméljük, hogy ezzel a kedves gesztussal még szebbé tettük első iskolai élményeiket” – olvasható a diósdi német önkormányzat honlapján.

midio.hu

Forrás, illusztráció: diosdisvabok.hu, internet

Címkék: Diósd, német önkormányzat, Schultüte