Takács Tibor (1927–2014) írót, költőt, Táncsics Mihály-díjas újságírót nemcsak művei révén ismerhetik a diósdiak; többször is járt nálunk író–olvasó találkozón, sokan személyesen is találkozhattak vele a közösségi házban. 1997-ben a Kossuth Rádió felkérte, hogy írjon és olvasson fel jegyzeteket a hajnali hallgatóknak a Reggeli Krónikában. Az elhangzott Útravalók 2004-ben kötetben is megjelentek. Sorozatunkban ezekből válogatunk.

Biztos tudomásom van arról, hogy ezen a héten festik a tojásokat. Hiszen nem lehet az utolsó pillanatra hagyni ezt a lélekemelő foglalatosságot. A hímes tojásoknak nagy keletjük lesz hamarosan. Vagy mégse? Meglehet, hogy maholnap nem lesz szükség már erre sem? A rettenetes lila nyulak, a Kinder-tojások kiszorítják húsvét ünnepéből a hagyományt?

Édesanyám is festett tojásokat annakidején, nagy akarattal, ám kevés tehetséggel. Szülővárosomban csak piros, kék, zöld, barna tojások járták, de sose került minta rájuk. A legtöbbjét hazafelé menet föltörtem s megettem, amikor már sok volt a zsákmány, húsvéthétfő délutánján.

Én az elmúlt harminc évben szerettem bele a hímes tojások gyönyörűségébe.

Ezen a héten, vagyis nagyhéten előszedjük a legszebb hímes tojásokat, van ám egy jó nagy szakajtóra való: legalább hatvan.

A legszebbek barkaágakra kerülnek, olyan tőlük a lakás, mintha a hímes rét jött volna hozzánk vendégségbe. Mert nemcsak bokályok, butellák, Miska-kancsók, gyönyörű festett tányérok és csanakok sokaságát gyűjtöttem az elmúlt évtizedekben, hanem hímes tojásokat is. Hordtam haza mindenhonnan, még Korondról is hoztam festett fatojásokat, és azzal rémisztgettem betérő vendégeinket, hogy „véletlenül” elejtettem e törhetetlen gyönyörűségeket.

A legszebbek persze a matyó-szobánkban illegetik magukat, a tükör szélére aggatva, s innen szedem le megmutatni vendégeimnek az évszámos tojásokat.

Egy erdélyi, éneklő madarason 1982 ékeskedik, egy kékfestő mintájúra meg az 1983-as évszám került, a Gy. Zs. monogram mellé. Bizony, Györffy Zsuzsannától kaptam, igen olcsón szerezve, mert az egyik dedikált könyvemet adtam érte cserébe.

Nemrégen meg egy patkolt tojást kaptam ajándékba s kivételesen nem kellett locsolni érte. Így gyarapodik a gyűjteményem. Az is igaz, hogy az utóbbi időben azt locsolom meg, aki hímes tojást is ad a puszi mellé. Húsvétkor majd asztalra kerül a legszebbek sokasága. S lehet rajtuk álmélkodni.

Újabban egy, a szomszédunkban lakó leány, házunk legszebbje, Sztankay Rita fest nagy szívvel és remek tehetséggel húsvéti tojásokat. Ő már tudja, csakis évszámossal szabad becsöngetni hozzánk.

Tojásfestő lányok és asszonyok! Gyönyörű tojások készüljenek ám ezen a héten. Hiszen tudni való, hogy az öröm nem csak a szívekben, de a hímes tojásokban is lakik…

 

midio.hu

Fotó: Facebook és archív

Címkék: Hajnali útravaló, hímes tojás, Húsvét, Takács Tibor