A cím ne tévesszen meg senkit: ezt a könyvet receptre írnám fel minden kisgyerekes anyának!

A könyv egy év naplószerű története, két iskolás gyermekkel és férjjel rendelkező, átlagos angol anyától. Tőlünk, azt gondolnánk, az angol életstílus, humor és úgy egyáltalán: minden nagyon messze áll. És mégsem. Ahogy olvassuk a fergetegesen szórakoztató könyvet, rádöbbenünk: ők ott a szigeten pontosan ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek, mint mi. Szókimondó stílusban írja le fogadalmait (amiket azután képtelen betartani), a mindennapi életet a gyerekekkel, a férjjel, a többi szülőt, az iskolát, a barátait, a munkáját, a hitelét, a testsúlyát, a rokonságát… Kivétel nélkül mindannyian magunkra fogunk ismerni, miközben a könnyeinket törölgetjük a nevetéstől.

És mindezeknél mégis kicsit több. A kötet végére az író betölti a negyvenet, és átgondolja az elmúlt évet. Rávezet bennünket, hogy ebben a zűrzavaros világban, amelyben mindenki benne van, akinek iskolás gyermekei és többé-kevésbé átlagos élete van, mind ugyanabban a csónakban ülünk, csak nem evezünk éppen mind egyszerre, és hogy a fontos dolgok mégis csak jó dolgok.

Ezáltal a könyv végére érve a (szerintem kicsit szerencsétlenre sikerült) cím mögé is látunk.

Többrészes, egyelőre az elsőt tudom ajánlani; a második címe: Hát persze hogy káromkodom!!, a harmadik része pedig még nem jelent meg magyarul.

Utóirat: ajánlom minden férjnek, barátnak és barátnőnek, aki kifogyott az ajándékötletekből. Ezzel tuti, hogy nem fog mellé!

Ács Judit

Gill Sims: Hát persze hogy iszom!!! –  Egy elcsigázott anya naplója (Partvonal Könyvkiadó Kft.)

A kép illusztráció.

Borítókép: Pixabay

Címkék: #midióJudit, Anya, Anyaság, Család, Gyerekek, Könyv, Könyvajánló, Olvasni jó