Az Idős embert gondozol? Magadnak is tartozol! kezdeményezést a SOTE Mentálhigiéné Intézet idősügyi továbbkézésének két végzett hallgatója, Czerny Anita és dr. Steiner Erika azzal a céllal indította el 2022 júniusában, hogy tartós idősgondozást végző hozzátartozók mentális egyensúlyát támogassák. Céljuk, hogy megtalálják és biztosítsák azokat a szolgáltatásokat, amik segítenek megőrizni vagy visszaállítani a gondozó hozzátartozók mentálhigiénés jóllétét. 

A kezdeményezés ötletgazdái és elindítói különböző szakmai háttérből érkezve találkoztak a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének Idősügyi Interaktív Életút-tanácsadó szakirányú továbbképzésének első évfolyamán 2021-ben. A képzés során világossá vált számukra, hogy a tartós idősgondozást végző családtagok milyen nélkülözhetetlen munkát végeznek – miközben ehhez alig kapnak kézzelfogható segítséget. A hozzátartozók sok tekintetben különösen veszélyeztetettnek számítanak: a munkaerőpiacról való kiszorulás, az elszigetelődés, a kiégés, a depresszió csak néhány az őket fenyegető állapotok közül. Nehézségeikre a gyakorlatban még nem létezik rendszerszintű, komplex támogatási forma.

A diploma megszerzésével párhuzamosan Anitáék elhatározták, társadalmi vállalkozás keretében igyekeznek változtatni ezen az állapoton és elkezdenek olyan szolgáltatásokat kialakítani, amik célzottan segítik az idősgondozó családtagok jóllétét.

„Tudjuk, hogy nehéz.
Hogy egyedül érzed magad.
Hogy kimerítő.
Hogy talán köszönetet, elismerést sem kapsz.
Mégis csinálod, állhatatosan: szeretetből, kötelességtudatból, hűségből.
Fontos, hogy tudd, milyen értékes munkát végzel!
Számít, amit teszel – sőt, Te számítasz!
Ahhoz, hogy adni tudj, erőforrásra van szükséged.”

Forrás: Idős embert gondozol? Magadnak is tartozol!

„Te tudod, hogy az időskorúak otthoni ellátása kapcsán milyen támogatási formákat nyújt az állam? Milyen lehetőségeket biztosítanak a jogszabályok? Milyen kedvezményekre vagytok jogosultak? Hová, kihez fordulhatsz igénybejelentéssel?” Az idősügyi szakemberek Fb-oldalukon, a mentálhigiénés segítségnyújtás mellett többrészes sorozatot indítottak azért, hogy bárki számára egyértelművé váljon, milyen jogosultságok illetik meg az időskorú ellátottakat és gondozó családtagjaikat.

De nemcsak a jogszabályok közötti eligazodáshoz nyújtott segítség miatt érdemes az Idős embert gondozol? Magadnak is tartozol! oldalra látogani. Anitáék több hasznos programmal, jelenleg épp egy ingyenes előadássorozattal segítik az érdeklődőket.

(NEM CSAK) GONDOZÓI STRESSZ – Tegyél ellene! című 4 részes programjukon Fehér Zita demencia-szakápoló, az AlzheimerPercek oldal szerzője oszt meg hasznos információkat, tanácsokat a stresszkezeléssel kapcsolatban. Az online előadásra mindenkit várnak, akit ez a probléma érint, akkor is, ha nincs gondozási feladata. A következő, május 18-i előadásra – melynek fő témája az alvás – ide kattintva lehet regisztrálni.

További információ: Idős embert gondozol? Magadnak is tartozol! oldala

midio.hu

 

 

Címkék: idősgondozás, segítség, társadalmi vállalkozás