Mint az a híradásokból és a környezetünkben zajló eseményekből kiderül, megérkezett a tavasszal kezdődött koronavírus-járvány második hulláma. A járvánnyal kapcsolatos diósdi eseményeknek, intézkedéseknek igyekeztünk utánajárni.

Spéth Géza, Diósd polgármestere szeptember 4-én, pénteken adta közre a közösségi oldalán a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos újabb információkat. E szerint a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Népegészségügyi Osztálya tájékoztatása alapján 5 fő diósdi lakos került kötelező járványügyi megfigyelés alá koronavírussal való fertőzöttsége miatt, illetve további 20 fő van házi karanténban külföldről történő hazatérése, illetve koronavírus által okozott megbetegedésben szenvedő személlyel való érintkezése okán.

Spéth Géza polgármester

A járvánnyal kapcsolatos intézkedés, hogy az önkormányzati fenntartású Zöldfa Bölcsődében és a diósdi Dió Óvodában folyamatos a fertőtlenítés, a héten megérkeztek a központi járványügyi szervek által biztosított fertőtlenítőszerek.

A polgármester így fogalmaz: „Sajnos mindannyiunk számára világosan látható, hogy a koronavírus-járvány terjedése felerősödött, a második hullám elérte településünket is. Ezért döntöttem úgy, hogy a Szent Gellért Heti rendezvények az idén elmaradnak, csak a díjátadó ünnepséget tartjuk meg.”

Végezetül a polgármester arra kéri a diósdi lakosokat, hogy továbbra is felelősségteljes viselkedést tanúsítsanak a vírus terjedésének megelőzése érdekében.

A diósdi iskolában is megjelent a vírus

A diósdi Eötvös József Német Nemzetiségi Iskola igazgatója, Leszák Ferenc közleményben fordult az intézményben tanuló diákok szüleihez: „Tisztelt Szülők! Tájékoztatom Önöket, hogy az egyik osztályunk járványügyi megfigyelés alá került (karantén). Minden illetékes hatósággal egyeztettünk. Az óvintézkedés az egész iskolai közösség védelmét szolgálja. Az iskolai élet folytatódni fog, minden intézkedést gyorsan megtettünk és megteszünk ezek után is, ha szükséges! Kérjük a felnőtteket, szülőket, kerüljék a nem kötelező közösségeket, rendezvényeket, összejöveteleket, mert jelen eset bizonyítja ennek kiemelt szükségességét! Minden esetben kérjük azonnali tájékoztatásukat, gyanú és bizonyított fertőzés esetén! Vigyázzanak magukra, ezzel nagyon tudják óvni gyermekeiket és az iskolát is.”

Leszák Ferenc

A midio.hu a szeptember 8-i rendelése előtt kért információkat városunk egyik háziorvosától, dr. Nagy Szabolcstól.

Dr. Nagy Szabolcs

Nagy doktor érdeklődésünkre elmondta, hogy a koronavírus-járvány, a tavaszi első hullámtól eltérően, most inkább a fiatalokat érinti nagyobb számban. Nagy Szabolcs aláhúzta: a lakosság nagyon fegyelmezetten betartja a telefonos bejelentkezésre vonatkozó felhívást, és csak előzetes időpont-egyeztetés után jön személyesen a rendelőbe. Indokolt esetben a háziorvosnak lehetősége van tesztet kérni, ami jellegzetes tünetekkel rendelkező páciensek esetében térítésmentes. A tesztet az Országos Mentőszolgálat munkatársai végzik háznál, a megrendeléstől az eredményig kb. 3-4 nap telik el. Ezekben az esetekben a háziorvosok megkérik az érintetteket, hogy vállaljanak önkéntes karantént.

Dr. Nagy Szabolcs fontosnak tartja a kontaktszemélyek felkutatását. Mint elmondta, bármely tünetmentes személyt, aki valószínűsítetten vagy megerősítetten koronavírussal fertőzött beteggel került szoros kapcsolatba, a kerületi/járási népegészségügyi hatóság 14 napra ún. hatósági karanténra kötelezi. A szoros kontaktok – amennyiben erre lehetőség van – otthonukban töltik a járványügyi megfigyelés időszakát. A hatóság megszünteti a korlátozást, ha a kontaktszemély a megfigyelés időtartama alatt, öt napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett teszteredménnyel igazolja, hogy a szervezetükben nem kimutatható a koronavírus. A mintavételezés és a teszt elvégzése járványügyi megfigyelést elrendelő határozat esetén térítésmentes. Lehetőség van saját finanszírozású tesztelésre is, ennek ára kb. 30 000 forint, bár egészségügyi szolgáltatónként kisebb-nagyobb eltérések lehetnek. A mintavételezés több intézményben lehetséges.

A diósdi háziorvosok állandó kapcsolatban vannak betegeikkel

Milyen szabályokhoz kell tartani magunkat annak érdekében, hogy ne fertőződjünk meg koronavírussal?– kérdeztük a háziorvostól.

Nagy doktor szerint a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében fontos betartani néhány óvintézkedést. Ezek a következők:

  • Mossunk kezet rendszeresen és alaposan, legalább 20 másodpercig szappannal és folyóvízzel, vagy tisztítsa meg alkoholos kézfertőtlenítővel.
  • A maszk viselése továbbra is kötelező az egészségügyi intézményekben, üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön.
  • Szemhez, szájhoz, archoz ne nyúljunk, illetve csak kézmosást követően.
  • Szellőztessünk rendszeresen.
  • Otthonunkban tisztítsuk a gyakran megérintett felületeket (például: asztalok, ajtókilincsek, villanykapcsolók, fogantyúk, íróasztalok, WC-k, csapok, mosogatók és mobiltelefonok).
  • Kerüljük a nagy tömeget, a zárt légterű helyiségeket.
  • Köhögéskor, tüsszentéskor használjunk papír zsebkendőt, amit használat után azonnal dobjunk el. Amennyiben erre nincs lehetősége, ne a tenyerünkbe köhögjünk, illetve tüsszentsünk, hanem a behajlított kar könyökhajlatába.
  • Tartsunk 2 méter távolságot másoktól. Tartózkodjunk a másokkal történő szoros fizikai érintkezéstől!

Dr. Nagy Szabolcs egyetért dr. Szlávik Jánosnak, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztálya főorvosának közelmúltbeli nyilatkozatával, miszerint most, a koronavírus-járvány idején nagyobb hangsúlyt kap az influenzaoltás a korábbinál, mert így legalább az egyik betegség ellen védeni lehet a veszélyeztetetteket.

„Közeledik az influenzajárvány időszaka, a betegség pedig zömmel ugyanazokat a csoportokat, azaz főleg az idősebbeket, a krónikus betegeket és a műtéten átesett személyeket veszélyezteti, mint a koronavírus. Ezért most különösen fontos megszólítani azokat is, akik nem szokták beoltatni magukat, de a rizikócsoportba tartoznak. Az oltás az orvosoknak is sokat segíthet, hiszen ha kizárhatják az influenzát a tünetek vizsgálatánál, akkor gyorsabban állapíthatják meg a betegség valódi okát.

Az idén különösen fontos lehet az influenza elleni védőoltás

Jóllehet sokan ódzkodnak az influenza elleni védőoltástól, ám ez alaptalan. Magyarországon forgalomban lévő influenzaellenes oltóanyagok kizárólag inaktivált vírust vagy annak csupán egy meghatározott részét tartalmazzák. Ezek nem okozhatnak betegséget, hanem csupán »felkészítik« az immunrendszert az influenza elleni védekezésre. Az oltás beadását esetlegesen kísérheti néhány kellemetlen tünet. Ezek a következőek lehetnek: láz, fejfájás, gyengeség, rossz közérzet, valamint a beadás helyén bőrpír, duzzanat, fájdalom. Ezek a jelenségek átmeneti jellegűek, önmaguktól spontán javulnak néhány napon belül. Az influenza elleni vakcina várhatóan október végére érkezik meg, ezt követően kezdjük meg az oltást” – fűzte hozzá dr. Nagy Szabolcs.

A járvány megfékezésével kapcsolatos friss – a Budapestre autóbusszal bejáró diósdiakat is érintő – hír, hogy szeptember 15-étől kötelezően ki kell zárniuk az ellenőröknek és az autóbuszvezetőknek a Volánbusz járatairól azt az utast, aki nem visel maszkot, vagy egyéb módon (sállal, kendővel) nem takarja el az arcát a cég járatain. A busztársaság belső utasítása szerint egyszer figyelmeztetnek, ezt követően leszállítják a renitens utast. Utazás közben a jegy- és bérletellenőrök felelőssége lesz az előírás betartásának ellenőrzése, és egyszeri eredménytelen felszólítás után lakott területen megállva leszállítják és kizárják az utazásból az érintetteket.

A számos óvintézkedés közül az egyik legfontosabb a maszviselés

Nyolcezer forintos bírság járhat ezentúl annak, aki maszk nélkül utazik BKK járatain – közölte a Fővárosi Önkormányzat a Facebook-oldalán. A büntetést akkor is kiszabhatják, ha valaki rosszul viseli a maszkját. A Fővárosi Önkormányzat ezen túlmenően elrendelte a kötelező maszkviselést a piacokon, a fővárosi fenntartású kulturális intézményekben, a múzeumokban, a könyvtárakban, a levéltárban, a mozikban, a színházakban, a Fővárosi Művelődési Központban, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert zárt helyiségeiben is.

K. Z.

midio.hu

Fotók: Facebook és archív

 

 

 

Címkék: Diósd, dr. Nagy Szabolcs, Iskola, Koronavírus