A Média a Családért Alapítvány 15 éve díjazza azokat a cikkeket és műsorokat, amelyek a családról és a családnak szólnak: történeteket mesélnek el, kérdéseket tesznek fel, válaszokat keresnek a családokat érintő élethelyzetekre, problémákra. 2023. január 10-én éjfélig lehet szavazni az alapítvány honlapján az idei legjobbnak tartott történetekre és azok szerzőire, a Média a Családért-díj leendő közönségdíjasaira.

A jelöltek között zsinórban harmadik alkalommal szerepel midio.hu-n megjelent írás: 2020-ban a Féltem a haláltól… Aztán közelebb mentem, 2021-ben az Odaföntről érkezik a fájdalomcsillapító – Nevelőszülőnek lenni, 2022-ben pedig az Omphalocele. Te tudod, mit jelent? című cikk. Az írások szerzője a MiDió honlap egyik alapítója és szerkesztője.

A család biztonságos bázis, erőforrás, igazodási pont, a világ és önmagunk megismerésének, értelmezésének nélkülözhetetlen terepe. Ha az életünkben ilyen kitüntetett helye van, fontos, hogy mindezt a média is tükrözze.

A 2007-ben alapított Média a Családért-díj olyan magas szakmai színvonalat képviselő, nyomtatásban és online felületeken megjelent cikkeket, rádió- és televízióműsorokat jutalmaz, melyek célja nem csupán az olvasottság, hallgatottság vagy nézettség növelése, hanem a mások számára inspiráló történetek bemutatása is. A szakmai zsűri az év minden hónapjában kiválaszt egy-egy hazai és külhoni megjelenést, és az így kiemelt 2×12 jelölt közül kerül ki az adott év két győztese, aki elnyeri a Média a Családért-díjat és a Külhoni Média a Családért-díjat. A jelölteket a Képmás magazinban és az alapítvány honlapján is bemutatják.

A jelöltekre a közönség is szavazhat minden évben mindkét kategóriában, a legtöbb szavazatot kapó jelöltek lesznek a magyarországi és külhoni Média a Családért-díj közönségdíjasai. A közönségszavazásban részt vevők a kategóriákon belül több jelöltre is leadhatják szavazatukat a mediacsaladert.hu oldalon.

Az idei jelöltek sokféle műfajban és megközelítésben foglalkoztak a családokkal, családi témákkal. Megismerhetjük például egy hetvenéves nagymama történetét, aki 4 gyermek gyámjaként igyekszik helytállni a mindennapokban; valamint egy másik családot, ahol azon dolgoznak, hogyan lehet alkalmazkodni Down-szindrómás gyermekük születéséhez, megismerhetjük egy hármasikreket adó lombikprogram, valamint egy terhességmegszakítás utóéletét, olvashatunk az idősgondozás dilemmáiról vagy az online térben megnyilvánuló szülői jelenlétről.

A díjra jelölt midiós cikk ide kattintva érhető el a Képmás Magazin oldalán.

A díjra jelöltek többsége a vele készült interjúkban elmondta, hogy úgy érezte, hogy munkája során maguk is sokat kaptak megszólított interjúalanyoktól, a riportok szereplőitől. Többen kötelességüknek érzik a megbélyegzés elleni küzdelmet és hivatásuk segítségével igyekeznek megmutatni olyan hétköznapi embereket, akik valami különleges dolgot visznek véghez, mégis észrevétlenül élnek köztünk.

A díj megalapítása óta összesen már 114 újságírót díjaztak. A Média a Családért-díj eredményhirdetésére 2023. január 24-én kerül sor. A két szakmai fődíj összege 1-1 millió forint, a közönségszavazás díjazottjai 400-400 ezer forint jutalomban részesülnek. A magyarországi Média a Családért-díj főtámogatója a Magyar Telekom, a külhoni Média a Családért-díj pedig a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával valósul meg. A hazai közönségdíj támogatója idén az MKB Bank NyRt.

Magyarországi zsűritagok:

• Prof. Dr. Aczél Petra, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára
• Gáspár Monika, a Librettó vezető szerkesztője, M5 (MTVA)
• Király Eszter újságíró
• Martí Zoltán, a 777 alapító-főszerkesztője
• Mohay Bence, az M4Sport műsorvezetője
• Molnár-Bánffy Kata, kommunikációs szakember, a Képmás Kiadó és a Salt Communications ügyvezetője
• Szilvay Gergely, a Mandiner főmunkatársa
• Szám Katalin, a Képmás magazin főszerkesztője

Külhoni zsűritagok:

• Csinta Samu újságíró, közíró (Erdély)
• Dunda György, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója (Kárpátalja)
• Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője (Felvidék)
• Tóth Lívia, a Hét Nap hetilap főszerkesztője, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének alelnöke (Délvidék)

További információ, közönségszavazás: www.mediaacsaladert.hu

 

midio.hu

 

Borítókép: Média a Családért Alapítvány

 

Címkék: családbarát média, Média a családért díj, Omphalocele