A játszótér a gyermekes családok paradicsoma, melyet tavasztól-őszig – gyakran télen is – kellemes gyermekzsivaj leng be. Na és persze mi, felnőttek is jelen vagyunk, akárhogy is viselkedünk. Játszunk, szaladgálunk a gyerekek után, ülünk, eszünk, beszélgetünk, telefonálunk/telefonozunk; mindezt lelkesen, fáradtan, hangosan, halkan, vidáman vagy éppen feszülten… Bárhogy is, egy közösség vagyunk, hatással vagyunk egymásra. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a Régió Játék most közösen megfogalmazta – és egy plakát formájában közzétette – a Felnőttek Játszótéri 5 pontos 1×1-ét. A kampány üzenete: a jó gyerekkor rajtunk is múlik!

A Hintalovon Egyesület 2015 óta számos szakemberrel és önkéntessel működik. Fő feladatuk a gyermekek jogainak érvényesítése és támogatása. „Azért dolgozunk, hogy felhívjuk a figyelmet a gyerekek jogaira. Azt szeretnénk elérni, hogy a felnőtt-társadalom az élet minden területén vegye figyelembe a gyerekek jogait, érdekeit, szempontjait. Az a célunk, hogy Magyarország jobb hely legyen a gyerekek számára, és hogy jó legyen itt gyereknek lenni. Szeretnénk, ha a családok, az iskolák, a sportegyesületek, a kórházak, a tanárok, a döntéshozók, a politikusok, az egész társadalom odafigyelne a gyerekekre. Ha mind megértenénk, hogy mennyire fontos a jó gyerekkor – és hogy minden gyerek számít.”

Rajz: Nagy Enikő diósdi első osztályos tanuló (www.midio.hu)

A játszótéri kampány röviden kitér a megfelelő kommunikáció fontosságára, a szülői figyelemre, a minőségi idő fontosságára, s a gyakori mobiltelefon használatára (vagyis annak mellőzésére) is. Üzenete továbbá, hogy a szülőség nem csupán egy velünk született képesség, hanem tanulható, változtatható készség. Az 5 pont hétköznapi, bárki által megvalósítható, azonnal használható gyakorlati tippeket fogalmaz meg.

Íme az 5 pont:

1. SZERET VELED JÁTSZANI, NEKED AKARJA MEGMUTATNI MAGÁT
A játszótér szuper hely: arra is tökéletes, hogy még közelebb kerüljetek egymáshoz. A munkát, a telefonálást és az ügyintézést ha tudod, hagyd máskorra. Élvezzétek az együtt töltött időt, a szabad játékot.

2. LÉGY TÜRELMES
A gyerekek meggondolatlanok, kalandvágyók és csodálatosak. Pont, amilyen te is voltál gyerekkorodban. Lehet, hogy nem sikerül nekik minden elsőre, vagy épp a határaikat próbálgatják, esetleg „csak azért sem” tesznek valamit úgy, ahogy kéred… Ha fogytán van a türelmed, akkor segíthet, ha nem reagálsz azonnal, inkább elszámolsz magadban tízig és veszel pár nagy levegőt.

3. A FELNŐTTEK FELELŐSSÉGE, HOGY A GYEREKEK BIZTONSÁGBAN LEGYENEK
Nekünk kell odafigyelni arra, hogy mit csinál a gyerek. Tanítsd meg neki, hogy melyik játékot hogyan lehet biztonságosan használni. „Terelgesd” tovább, ha veszélyes dologba kezd, segíts neki továbblépni. Ha kéri, figyelj rá, de akkor is figyelj rá, ha nem látja.

4. A KIABÁLÁS NEM SEGÍT
A gyerekkel való dühödt kiabálás és veszekedés, a gyerek megütése nem jó megoldás. Magyarországon törvény tiltja a gyerekekkel szembeni fizikai és lelki erőszakot. Tudnod kell, hogy minden gyereknek rossz és félelmetes, ha kiabálni hall téged. Az ilyen viselkedés mindenkire hat, aki jelen van, ha neki szánod, ha nem.

5. GONDOLD MEG, HOGY MILYEN FOTÓT KÉSZÍTESZ ÉS POSZTOLSZ
Csak olyanokkal ossz meg gyerekről készített képet, akik ismerik a gyereket, és akiket a gyerek is jól ismer. Érdemes számukra egy zárt csoportot létrehozni, és a profilod láthatóságát korlátozni. Csak akkor készíts vagy ossz meg olyan képet, amelyen más gyereke is látszik, ha a gyerek szülei erről tudnak, és hozzájárultak.

A kampány plakátjaival 2019. május végétől az 1. és a 12. kerület játszóterein találkozhatunk elsőként. Bízzunk benne, hogy Diósd játszóterein igyekszünk mi is tudatos szülőkként jelen lenni!

K. Vera, diósdi anyuka

A plakát ide kattintva letölthető!

Címkék: #midióVera, Játszótér