Húsz évvel ezelőtt, 1999. szeptember 22-én alakult meg a Diósdi Társaskör Egyesület; a jubileum alkalmából ünnepi rendezvényt tart az egyesület szeptember 21-én, szombaton 18.30 órakor a közösségi házban, melyre szeretettel várják az érdeklődőket. Az est folyamán fellép Radványi Balázs (Kaláka együttes), Balog Péter (gitár) és Balog Benedek (gordonka). Az egyesület két évtizedes működését, Visszatekintés címmel fotókiállítás mutatja be.

– Húsz év! Hosszú idő! – jellemzi a megalakulástól máig eltelt időszakot a civil szervezet tiszteletbeli elnöke, Podráczkyné Szöllősi Mária. – 1999-ben lehetőség nyílt arra, hogy a már korábban szerveződő öntevékeny civilek működésének legális kereteket adjon a társadalom: vagyis hivatalossá válhattak az egyesületek, az alapítványok, törvényes lett a működésük. Sok városban, faluban akadtak olyan emberek, akik fontosnak tartották az ott lakók kikapcsolódásra, kulturálódásra, művelődésre irányuló igényeinek a kielégítését. Így volt ez Diósdon is. Az akkori alpolgármester, Wágner Ferenc és felesége, Wágnerné Sady Sára – az 1870-ben megalakult Diósdi Olvasóegylet hagyományaira építve – kezdeményezte az egyesület megalakítását. Az első elnökségben négyen dolgoztunk: Wágner Ferenc, Ettig Antal, Igaz Gyula és jómagam. Egyesületünk alakuló közgyűlését megtisztelte részvételével Jókai Anna Kossuth-díjas író. Irodalmi esteket és beszélgetős programokat szerveztünk, amelyek később zenei rendezvényekkel bővültek – emlékszik vissza a tiszteletbeli elnök.

Podráczkyné Szöllősi Mária

A zenei szál megerősödésében történetesen – nem véletlenül – meghatározó szerepe volt a Diósdra kiköltözött Podráczky családnak, Podráczky József operaénekesnek, az Állami Operaház tagjának és feleségének, aki később a Társaskör elnöke lett. Az egyesület a diósdi önkormányzat folyamatos támogatásával zenei programok tucatjait valósította meg: „Mesélő muzsika” a gyerekeknek, kakaókoncertek, hangszerbemutatók, a későbbi zeneiskola elődjeként „Kicsinyek kórusa” szombat délelőttönként.

Zenei rendezvény a Díszteremben

2003-tól 2016-ig rendszeresek voltak a „Képzőművészettől a népművészetig” című kiállítások a közösségi házban, a Nyugdíjasklubbal és a Diósdi Hagyományőrző Klubbal közös rendezésben. A diósdi zenekedvelők kedvelt programjai voltak – és mai azok – a Polgármesteri Hivatal Dísztermében megrendezett Házimuzsika-koncertek, melyeken ismert művészek és pályakezdő tehetségek egyaránt felléptek.

A felejthetetlen Kányádi Sándor Diósdon

Az egyesület tagjai rendszeresen részt vettek a költészet napi versmondáson az iskolában. Népszerű program volt a hétfőnkénti Kártyaklub a Kék Géza Közösségi Házban. A nagy sikerű irodalmi estek meghívott vendégeit nehéz lenne felsorolni, Szabó Gyulától Kányádi Sándorig igen rangos művészek, alkotók látogattak el Diósdra. Az egyesületi tagok körében kedveltek voltak a kirándulások, melyek során hazánk ismert és kevésbé ismert tájaira látogattak el.

Emlékfotó a szarvasi kiránduláson

Podráczkyné Szöllősi Mária a közelmúltban átadta az egyesület vezetését Benkő Juditnak, de tiszteletbeli elnökként ma is jelen van a szervezet, egyben Diósd közösségi-kulturális életében.

– Az évek során sokasodtak a feladatok, a kihívásoknak nem lehetett ellenállni, ezért a segítők, „tettestársak száma” is gyarapodott – emlékszik vissza Mária az elúlt húsz évre. – Az elnökség köszönetét tolmácsolom mindenkinek, aki segítette, segíti a munkánkat. A jövőre nézve nyugodt lélekkel állíthatom, minden reményünk megvan arra, hogy a közösség megtartó ereje továbbra is működik Diósdon.

K. Z.

Fotók: MiDió-archív, Facebook

Címkék: Diósd, Diósdi Társaskör