Az utóbbi években az iskolai, óvodai és bölcsődei férőhelyek bővítésén túlmenően nem sok közösségi célt szolgáló beruházással gyarapodott Diósd, ezért is keltett nagy visszhangot a közösségi médiában közzétett hír, miszerint új kézilabdacsarnok épül Diósdon. A beruházás alapkövét november 4-én, ünnepélyes körülmények között tették le a Petőfi és a Gyár utca sarkán lévő területen.

Az ünnepségen részt vett Sárfalvi Péter, az EMMI sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, dr. Aradszki András, a térség országgyűlési képviselője, Hargitai Gábor, a Pest Megyei Kézilabda Szövetség főtitkára, Demény Gyula a Budapesti Kézilabda Szövetség elnöke, Szabó Bence kétszeres olimpiai bajnok (aki a beruházás stratégiai igazgatója). Természetesen ott voltak az alapkőletételen a diósdi képviselő-testület tagjai, a polgármesteri hivatal tisztségviselői, valamint a Diósdi Diák Sportegyesület (DDSE) vezetői, a kézilabdázó gyerekek, fiatalok, szüleik és meghívott sportszakemberek is.

Az ünnepség résztvevőinek egy csoportja

Az alapkőletételt Facebook-oldalán üdvözölte a térség országgyűlési képviselője, valamint a város korábbi és jelenlegi polgármestere.

„Ma délután Diósdon letettük az új kézilabdacsarnok alapkövét. Az állami segítséggel épülő létesítmény várhatóan 2023-ra készül el, és többfunkciós jellegének köszönhetően a közösségépítés jelentős helyszíne lehet majd” – olvasható dr. Aradszki András posztjában.

Bogó László, az előző ciklus polgármestere bejegyzésében emlékeztetett: 2016-ban kezdődtek el a DDSE és az önkormányzat közötti tárgyalások, melyektől sok-sok egyeztetés követően – állami tao-támogatás, kézilabda-szövetség, tervezés, jogszabály-módosulások, önkormányzati egyeztetés, tervek átírása stb. –, jutottunk el a mai napig. „A leendő sportcsarnok a kézilabdán kívül az iskolai testnevelésnek, a tömegsportnak és sok közösségi eseménynek is helyt fog adni. Gratulálok a DDSE-nek és a Rónaszéki Zsuzsának a kitartásáért.”

Spéth Géza, Diósd polgármestere közösségi oldalán örömét fejezte ki az új kézilabdacsarnok alapkőletétele alkalmából. Egyúttal minden városlakó türelmét és megértését kérte az építkezés alatt, hiszen „a mi gyermekeinknek, unokáinknak épül ez az új csarnok, ami reményeink szerint még hosszú évekig szolgálni fogja a lakosságot” – fogalmazott.

Ilyen lesz majd az új csarnok

A beruházás előzményeiről, finanszírozásáról, a létesítmény működtetéséről és funkcióiról kérdeztük Csetnek Bélát, a DDSE elnökét és Rónaszéki Zsuzsannát, a kézilabda-szakosztály vezetőjét.

Csetnek Béla: A beruházást a Diósdi Diák Sportegyesület Kézilabda Szakosztálya valósítja meg, teljes egészében tao-forrás  felhasználásával. (Tao-támogatással a társasági adót fizető cégek bizonyos közhasznú célok megvalósulását segíthetik; a sport terén a kiemelt sportágakban – kosárlabda, futball, kézilabda, vízilabda, jégkorong, röplabda – tevékenykedő sportszervezetek támogathatók – A szerk.) A sportcsarnok létrehozásának gondolata már 2014-ben megfogalmazódott, de csak 2016-ban nyílt lehetőségünk, hogy támogatásra pályázzunk a Magyar Kézilabda Szövetségnél. Egyesületünk három szakosztályában – judo, kézilabda, futsal – több mint 200 gyermeket sportol, és közben nincs otthonunk, nincs irodánk, ahol az adminisztrációs feladatainkat elláthatnánk, nincs szertárunk a felszereléseknek, nincs egy hely, ahol a szülői értekezleteinket tarthatnánk. Bár ebben az iskola mindig nagyon segítőkész, de a saját évzáróinkat is mindig máshol kell megszerveznünk, vagyis egyesületünknek nagyon nagy szüksége volt már egy otthonra. Ezért is örülünk nagyon, hogy egyesületünk kézilabda-szakosztálya tao-kérelem keretében, a Magyar Kézilabda Szövetség és az EMMI jóváhagyásával elnyerte a kézilabdacsarnok megvalósításának lehetőségét. A beruházáshoz Diósd Város Önkormányzata biztosította részünkre a területet, közfeladat-ellátásért cserében. Nem véletlenül lett kijelölve éppen ez a terület, mivel a szomszédban van az iskola Petőfi Sándor utcai épülete, így a testnevelésórákhoz is igénybe vehető lesz a létesítmény. A csarnok egyébként ketté is választható, így akár két osztálynak is szuper testnevelésórát lehet majd itt tartani.

Edzésen

Rónaszéki Zsuzsanna: A csarnok üzemeltetését a DDSE Kézilabda Szakosztálya fogja megoldani a mindenkori közfeladatok ellátása mellett. A közfeladatok tekintetében vállaltuk a diáksport támogatását, az utánpótlás-nevelés biztosítását, továbbá évente több alkalommal ingyenes sportnapokat, sport- és egészségfejlesztő programokat szervezünk a diósdi lakosok részére. A mindennapos esti bérlési időpontokban a diósdiak részére kedvezményt adunk. Ezenfelül a nyári önkormányzati napközis gyermektáborokhoz is biztosítjuk a helyiségeinket. Összefoglalva: szolgáltatásainkkal a diósdi gyermekek testnevelési, sportolási, továbbá a lakosság szabadidős sportolási lehetőségeit, programjait szeretnénk bővíteni.

Az új csarnok ideális feltételeket biztosít majd a sportolóknak

Egyesületünk kézilabda-szakosztályában jelenleg 9 éves kortól 18 éves korig kézilabdáznak fiúk, azaz U11, U12, U13, U14, U15 korosztályos, két serdülő és egy ifi csapattal. Az U14-es csapatunk nagy büszkeségünkre idén először jogot szerzett, hogy az országos első osztályban szerepelhessen, a többi gárdánkat a területi bajnokságban versenyeztetjük. Már négy éve szinte minden évben adunk tehetséges játékosokat az elitképzés számára, idén a Tatabánya már két játékosunkat is leigazolta. Ennek kapcsán hosszú távú szakmai együttműködést kötöttünk a Tatabányával, ami reményeink szerint további játékosok odaáramoltatását teszi majd lehetővé, így kiszűrhetők az átigazolásokkal kapcsolatos mentális problémák. A fejlődésük elősegítése érdekében igyekszünk az átigazolások után is, mintegy „védőhálóként” a játékosaink mögött maradni. Jelenleg öt edzővel dolgozunk, és elmondhatom, hogy stábunk nagyszerű sportszakemberekből áll.

A csarnokban a sportolókat és az idelátogató diósdi fiatalokat egyaránt szívesen fogadják majd

Csetnek Béla: Hosszú távú célunk az utánpótlás-nevelésünk folyamatos fejlesztése. Több olyan programunk is van, aminek a megvalósítását ez a sportcsarnok fogja lehetővé tenni. Ezek a projektek a nálunk sportoló gyerekek tanulását és sportolását lesznek hivatottak harmóniába rendezni, és igazi, a sporton keresztüli személyiségfejlődésüket szolgálni. A csarnok egy olyan közösségi tér lesz a diósdi gyerekek és fiatalok számára, ami nem csak a sportolást biztosítja majd, hanem a szociális kapcsolatok fenntartását, a szabadidő hasznos eltöltését is. Olyan közösségi teret szeretnénk biztosítani, ahová nemcsak a mi sportoló gyerekeink, hanem az ő nem sportoló barátaik is bármikor bejöhetnek, találkozhatnak, beszélgethetnek, ezáltal a családok is biztosak lehetnek benne, hogy a gyermekeik, kamasz fiataljaik egy „biztonságos közösségi térben” élik meg a mindennapi szocializációs igényeiket.

Kiss Zoltán

midio.hu

Fotó: DDSE

Címkék: #midióZoltán, alapkőletétel, DDSE, Diósd, kézilabdacsarnok