A karácsonyi ünnepkör, az advent egyik jeles ünnepi napja a Mikulás megérkezése december 6-án. Szerte a világon a kicsi gyerekek nagy izgalommal és boldogan várják a fehér szakállú, piros ruhás, puttonyos Mikulás eljövetelét, aki képzeletükben szánon érkezik és apró ajándékokat, édességet, gyümölcsöt hoz a gyerekeknek.

„Csendes este, téli este,

halkan hull a hó.

Csendes utcán, havas utcán

siklik egy szánkó.

Itt egy ablak, ott egy ablak,

halkan kinyílik.

Kis cipőbe, nagy csizmába,

ajándék hullik.”

(Zelk Zoltán: Csendes este)

Miklós püspök (fotó forrása: joportal.hu)

 

Mikulás, azaz Miklós az egyik legismertebb és legnépszerűbb keresztény szent. A mai Törökország területén, Patara városában született a 3. században. Szülei járványban meghaltak, így nagybátyja nevelte. Már gyerekkorában buzgó keresztényként élt, és felnőve szüleitől örökölt vagyonát szétosztotta a szegények között. Szent élete miatt később a kisázsiai Lycia római provinciában, Myra városában püspökké választották. Egyszerű emberként élt a nép között, tanított és szeretetet hirdetett. Éhínség idején a teljes egyházi vagyonból ételt adományozott a rászorulóknak.

Legendája szerint egy szegény ember nem tudta férjhez adni három lányát, mivel nem tudott hozományt adni velük. Szent Miklós elhatározta, hogy segít rajtuk, és az éj leple alatt egy-egy arannyal teli erszényt dobott be a ház ablakán. Az apa megleste az adakozót, és ez lett az alapja a piros palástban, püspöksüvegben és pásztorbottal ajándékokat osztó Mikulás népies alakjának.

Szent Miklós ikonja (forrás: Wikipédia)

A középkorban a kolostori diákok szerepjátékokkal emlékeztek meg Szent Miklós tetteiről. Ebből alakult ki aztán az a szokás, hogy az ünnep előestéjén egy piros köpenybe öltözött öregapó házról házra járt és vizsgáztatta, dicsérte, megdorgálta, majd megajándékozta a gyerekeket. A titokzatos Mikulás-járáshoz számtalan hagyomány kapcsolódott az idők folyamán: az ablakba kitett, tiszta csizmákba vagy cipőkbe rakott ajándékok, a csintalan gyerekeknek szánt virgácsok, a kéményen bejutó puttonyos Mikulás, a rénszarvas szánon Lappföldről érkező nagy szakállú öregember, és a segítők, akik hol manók, hol angyalok, hol pedig krampuszok.

Magyarországon a falvakban sokáig az alakoskodó, jelmezes játék, a miklósolás volt a jellemző december 6-án. A fiatalok házról házra jártak és láncaikat csörgetve ijesztgették az embereket. Valószínűleg a 18. századra tehető az ajándékosztás szokásának megjelenése, azonban nem a ma ismert, jókedvű, kedves öregapó járta a házakat, hanem egy ijesztő, fekete arcú, láncot csörgető alak, a „Láncos Miklós”, aki bizony nemcsak jutalmazott, hanem büntetett is. Ezt a félelmetes alakot szorította ki a ma ismert és a kicsi gyerekek által nagyon várt, mosolygós, jóságos öregember alakja, aki minden gyermeknek szeretettel hozza puttonyában ajándékait.

 

Krampusznak öltözött gyerek Diósdon (forrás: diosdfa.hu)

„Mikulás ha volnék:

minden áldott éjjel,

havat szórnék két kezemmel

háztetőkön széjjel.

Mikulás ha volnék

decemberi éjben:

Járnék csengettyűkkel

fehér holdsütésben.

Mikulás ha volnék

szívem arany lenne:

Aranydiót, aranyalmát

raknék tenyeredbe!

Aranydióm, aranyalmám

szeretetté válna,

Melegsége nem férne be

pici, kis szobádba!”

 (Galambos Bernadett: Az ajándék)

 

Rásó Ica

midio.hu

Borítókép: Mikulás-szelfipont Diósd főterén 2021 decemberében

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: #midióIca, december 6., Mikulás, Szent Miklós