A közelmúltban három alapvetően különböző műfajú és stílusú kötet került az éjjeliszekrényemre: Erich Kästner, Fejős Éva és Bear Grylls munkája. Lejegyeztem néhány gondolatot róluk.

Erich Kästner: Május 35, avagy Konrád a Csendes-óceánhoz lovagol

A szerző egyszerűen beszippantott. Úgy kezdődött, hogy elolvastam A repülő osztályt a gyerekeknek, majd azonnal akartam valamit olvasni Kästnertől. Bármit, csak még, még, még!

Az első, ami a kezembe akadt, a Május 35 című könyve volt; el sem olvastam a hátlapját, csak belevágtam. Nagyjából a harmadik oldalon jöttem rá, hogy ez is gyerekkönyv, de ettől függetlenül néhány óra alatt végeztem vele. Igazi kikapcsolódást nyújtott.

Május 35-én bármi megtörténhet. Konrádot és nagybátyját leszólítja egy ló fényes nappal, hátha van náluk cukor. Átkelnek a Csendes-óceánon. Eljutnak az ideális világba, na meg a fordított világba is. Este pedig hazatérnek. Kästner könyvében minden lehetséges: amikor már azt hisszük, nem tudja fokozni, ismét csavar egyet az egyébként kedves, mulatságos történeten, majd az utolsó oldalon egy könnycseppet is elmorzsolhatunk.

A kedvenc részem, amikor a fordított világban a gyerekek oktatják a szülőket. Szuper tükröt tart elénk! De van olyan világ is, ahol bármit kívánnak, azonnal teljesül, így Konrád apróra varázsolja, majd zsebre vágja nagybátyját, ő pedig cserébe csúffá alakítja Konrádot.

„Siedelbast megjegyezte, hogy valami szebbet is képzelhettek volna, és inkább valami jót kívántak volna egymásnak.
– De hát ilyenek az emberek! – mormogta nagy bölcsen. – No, most tessék visszavarázsolni egymást!”

10 éves kortól mindenkinek szeretettel ajánlom.

Fejős Éva: November lánya

Fejős Éva sok mindennel foglalkozik, többek között könyveket ír, amiknek a megítélése, nos… „Igazi ponyva”, „könyörgöm, ne írjon több könyvet” – ízelítőül kettő a kommentek közül. Igazság szerint én szeretek olyan írótól olvasni, akinek ellentmondásos a megítélése. Ugyanúgy, mint azoktól is, akiket nagyon dicsérnek. Így saját véleményt tudok alkotni. Szóval, azt a könyvét választottam, amelyikről az internet olvasói közössége egyöntetűen azt állította, hogy „a sok rossz közül ez a legjobb”.

Kellemes csalódást okozott. A November lánya, krimi: két éppen csak leérettségizett fiatal göngyölít fel egy határokon átívelő bűncselekményt. A történet, ha nem is túl árnyalt, de pörgős, a második felétől pedig már nagyon kíváncsi voltam, hogyan oldja meg a helyzetet az író.

Ami mellette szól, az az, hogy szórakoztató (elvégre javarészt ezért olvasunk könyvet, nem igaz?); nem kell rajta sokat gondolkodni, csak lapoz és lapoz az ember. Magyar a környezet, tehát nincsenek benne bonyolult idegen nevek; nincsenek benne véres jelenetek, és persze biztosra vehetjük, hogy jó vége lesz. Ha olyan krimit szeretnénk olvasni, amitől nyugodtan tudunk aludni éjszaka, arra teljesen megfelelő.

Ami pedig kevésbé jó: ezt a könyvet kétszer ilyen hosszúra és háromszor ilyen vérfagyasztóra is meg lehetett volna írni. De ki tudja? Talán olyat is kapunk majd Fejős Évától.

Bear Grylls: A tigris ösvényén

Bear Grylls kalandregény-sorozatának (Túlélés: teljesítve) negyedik része ez, mindegyikben más helyszínen járunk. Két kamasz fiú történetén keresztül ismerjük meg ezúttal az indonéz dzsungelt. A fiúk egy vulkánkitörés miatt rekednek a rengetegben, ahonnan két nap alatt sikerül kijutniuk. Egyikük, Beck, aki a szülei révén tapasztalt túlélő, a másik Peter, az ő legjobb barátja.

A könyv tinédzsereknek való, 14 éves kortól ajánlott. Bear Grylls nagyon igyekszik felkelteni a figyelmüket, és ez sikerül is neki. Van benne kaland és humor, barátság, bölcsesség, izgalom, bűntény.

„– Oké, tudod, miről lehet megismerni a palackorrú delfint?
– Nem…
– Dugóhúzóval piszkálja az orrát!
Peter felhorkant.
– Mennyi ideig gondolkodtál ezen?
– Kábé egy órát.”

Mindezek közben pedig gyönyörű leírás a dzsungelről és a benne lakó állatokról, és természetesen hangsúlyos a természet- és állatvédelem.

„És minden rettegése ellenére Beck végtelen tiszteletet érzett a tigris iránt. Lenyűgöző teremtmény volt. Tökéletes gyilkológép. Minden porcikája ennek a párás, túlburjánzott világnak a része volt. Bármennyire igyekezett is Beck és Peter, ők itt mindig idegenek lesznek. Talán a tigris a dzsungel védelmi mechanizmusa, ahogyan Beck szervezete is antitesteket termel, ha elkapja a náthát. Talán a dzsungel a tigrist használta fel arra, hogy visszavágjon.”

Minden adott egy jó könyvhöz, ráadásul nem is hosszú, gyorsan elolvasható. Mindenképpen beszerzem a sorozatot gyerekeknek, ha nagyobbak lesznek.

Ács Judit

Borítókép: Pixabay

midio.hu

 

 

 

 

Címkék: #midióJudit, Fejős, Grylls, Kästner, Könyvajánló