Szívemnek kedves téma az olvasás, a gyerekeimnek olvasni pedig külön öröm. Legyen bármilyen hosszú vagy éppen túl rövid a napunk, mese nélkül nem fekszünk le. Nem kell hosszú, órákig tartó olvasásra gondolni, de az a negyedóra esténként pont jólesik mindenkinek: lecsendesedni, összebújni egy fárasztó nap után.

Ha a gyerekeknek már egészen pici koruktól napi szinten jelen van az életükben az olvasás, akkor egy varázslatos világot nyitunk meg előttük. Vekerdy Tamást idézve:

„A hallott mesével indul az olvasóvá nevelés. Nem lesz jó olvasó az, aki nem hallgatott elég mesét. A sok mesét hallgató gyermek későbbiekben is jó (értő és élvező) olvasóvá lesz. Az olvasóvá váláshoz azonban szükség van arra is, hogy a gyermek kiskorában könyvet olvasó embereket – szülőket, pedagógusokat – lásson maga körül!”

A kislányom 1,5 éves lehetett, amikor a leporellós könyveket hátrahagyva elkezdtünk „komolyabb” mesekönyveket keresni neki. Berg Judit Maszat-sorozata hamar a család kedvence lett. A történetek egyszerűek, kedvesek, legyen szó utazásról, bújócskázásról, bunkerépítésről. A sorozatot Agócs Írisz nagyon helyes rajzai illusztrálják. Az első rész 2009-ben, épp 10 éve jelent meg. Azóta a sorozat 9 kötetesre bővült, egy-egy könyvben pedig két kis történetet találunk. A gyerekeim hamarosan “kinövik” Maszatot, de biztosan elcsomagolom a leendő unokáimnak az egész sorozatot!

A másik kedves kortárs írónk Vadadi Adrienn, aki amellett, hogy fantasztikus könyveket ír, óvónő, így a történetei életszerűek, tanulságosak és nagyon szerethetőek. A kisalakú ovis sorozat már 3 éves kortól leköti a kisebbeket. A Maszat-történeteknél nagyobb terjedelmű mesékre számíthatunk, de még minden oldalon található rajz. A nagyobb alakú sorozatban még hosszabbak a mesék és már nem minden oldal illusztrált. A szereplők csapata pedig végig változatlan: Lea, Maja, Dorci, Dani, Ákos és Peti mindennapjait követhetjük nyomon, az ovis beszoktatástól a különféle ünnepségeken át az első napközis táborukig.

Könyvespolcunkon helyet kaptak még Marék Veronika Boribonjai, Dániel András Kuflijai (számomra érthetetlen okokból a férjem és a lányom imádja a kuflik történeteit), Janikovszky Éva Már óvodás vagyok című könyve, Berg Judit Hisztimeséje és Meselevese, valamint Bartos Erika Anna Peti és Gergő sorozata.

Utóbbit, Anna Peti és Gergő történeteit felnőttként lehet szeretni, nem szeretni, unni, nem unni (vagy esetleg nagyon unni), de az igazsághoz hozzátartozik, hogy még nem hallottam olyan gyerekről, aki ne szeretné őket. A sorozat töretlen sikerét mutatja az is, hogy egy-egy használt darabhoz a bolti ár duplájáért vagy akár triplájáért juthatunk csak hozzá, mivel a sorozat jelenleg nem kapható könyvesboltokban.

Az írásban felsorolt könyvek nagy része egyébként a diósdi könyvtárban kölcsönözhető.

Sára

(A képek a szerző fotói.)

Címkék: Mesekönyvek, Olvasás