Baráti körök, valamint a közösségi háló nagy családjában kialakult kisebb-nagyobb csoportok beszélgetéseiből is kitűnik, hogy többeket is foglalkoztat a gondolat: miként lehetne csökkenteni a család által termelt háztartási hulladékot. Nagyon dicséretes és előremutató elgondolás az Újév első napjaiban ezzel foglalkozni és ilyen jellegű fogadalommal indítani 2019-et. Aztán az első lelkesítő gondolat után az ember lánya (merthogy főként nők – anyukák – fejében fordul meg ilyesmi) megáll és elgondolkodik…

Fotó: pixabay.com

Elhatározás – megtörént: pipa.
Család támogatása – mivel nem nagyon lesz más választásuk: pipa.
Az ötlet fenomenális – még ’jóhogy: pipa.

Eddig rendben is volnánk, de hogyan tovább? Merthogy nincs más hátra, bátran a megvalósítás útjára kellene lépnünk.
Mit tehetnénk?
Hogyan csináljuk?
Egyáltalán hogy és hol kezdjük el?

Ehhez gyűjtöttem össze néhány egyszerű ötletet, melyeket könnyedén megvalósíthatunk. Főleg ahhoz képest nem tekinthetők ezek nehéz feladatnak, hogy cserébe mekkora segítség ez a mi kis bolygónk számára.

Fotó: pixabay.com

Ha ételmaradékot teszünk a hűtőbe, ne folpackkal vagy alufóliával fedjük le, hanem tegyünk a tetejére egy tányért/fedőt. Még jobb, ha olyan üvegtálba tesszük, melynek van saját teteje, így később ebben melegíteni is tudjuk, pl. a sütőben. A jól zárható üveg tálkákban a folyadékokat is könnyűszerrel pakolhatjuk a hűtőben ide-oda. Ehhez az Ikeában klassz üveg ételtárolókat kaphatunk.

És ne feledjük! Ha úgy gondoljuk, hogy a maradékot már úgysem fogja senki megenni, akkor ne várjunk egy-két vagy még több napot, majd dobjuk a kukába az ételt, hanem gondoljunk másokra, és egy befőttes üvegbe téve, felcímkézve vigyük el egy „Enni adok doboz”-ba, melyet már Diósdon is megtalálunk a lakótelepi „kis” Spar oldalában.

Ne csomagolt zöldséget-gyümölcsöt vásároljunk, hiszen ezzel, ha akarjuk, ha nem, máris hazaviszünk egy nagy halom szemetet. Sajnos nagyon sok helyen például a bio élelmiszerek be vannak csomagolva, így nincs választásunk, ha organikus élelmiszert vásárolnánk. Erre megoldást jelenthet a piacozás.

Ne nejlonzacskókba pakoljunk! (Fotó: pixabay.com)

Vigyünk minden vásárláshoz saját textil zsákokat, szatyrokat, nagyobb bevásárló táskákat, csodaszép fonott kosarakat. Ne használjuk a műanyag szatyrokat, amik tonna számra vannak kirakva a boltokban. Otthon mi magunk is varrhatunk ilyen zsákot, amibe a péksütemények vagy a kimérve kapható szárazáruk (tészta, hüvelyesek) tehető. Ezeket például én magam varrtam maradék anyagokból:

A komposztálás jónak tűnik mint hulladékfeldolgozási módszer, ebbe elvileg mehet minden szerves cucc, kivéve, ami penészes, olajos (sütőolaj, olíva- és napraforgóolaj…), illetve a vegyi anyagok is tiltó listán vannak. DE! Sajnos a nagyüzemben termelt zöldségek-gyümölcsök annyi vegyszert tartalmaznak, hogy csak nagyon-nagyon lassan bomlanak le. Ugyanígy a trópusokról, messzi-messzi tájakról érkezett élelmiszerek, hiszen a raktározás, szállítás miatt kezelik őket mindenfélével, így aztán a komposzt is tele lesz vegyszerrel.

Száműzzük a műanyag szívószálat háztartásunkból! Jó alternatíva lehet a lebomló papír szívószál (Intersparban is kapható), vagy a több éven keresztüli használatra alkalmas bambusz és rozsdamentes acél szívószálak.

Műanyag szívószál helyett van más megoldás! (Fotó: pixabay.com)

Sütőben sütéshez használjunk mosható/vágható újra használható sütőpapírt. Ez lehet teflonos sütőfólia vagy szilikonos sütőalátét.

Vásároljunk olyan helyen, ahol kimérve is hozzá lehet jutni pl. száraz hüvelyesekhez, liszthez, olajhoz, száraztésztákhoz. Ilyen Budapesten a Ligeti Csomagolásmentes Bolt, és piacokon is lehet így vásárolni. Vigyük magunkkal a saját tároló edényünket vagy zsákocskánkat, így otthon már csak fel kell tenni a teli üveget a polcra vagy átönteni a zsákocskából.

Igyunk tisztított csapvizet! A szerkezetet csak egyszer kell megvenni és beszereltetni (persze évente cserélni kell benne a szűrőt), így a későbbiekben már nem kell műanyag flakonos ásványvizet vásárolni, és ezzel óriási mennyiségű szeméttel csökkenthetjük a háztartásunkban termelt hulladékot.
Ha pedig bubis vízre vágyunk, könnyen beszerezhetünk egy Soda Stream gépet, amivel mindig frissen gyárthatjuk a bubikat a tisztított csapvizünkbe.

És ne feledjük! Ha ruházati vagy műszaki cikket vásárolunk, esetleg betévedünk egy könyvesboltba, kreatív hobby vagy játékboltba, ott se kérjünk műanyag, soha le nem bomló zacskókat, hanem kapjuk elő a táskánkból a saját kis textil bevásárlótáskánkat és tegyük abba az új szerzeményeket!

A gyerkőcnek az uzsonnát a suliba színes, vidám, vízhatlan belsőrésszel ellátott, mosható textil tartóba, úgynevezett „újraszalvétába” tegyük. Ha ilyet használunk, már nem is kell külön becsomagolni papírszalvétába vagy folpackba.

Nem kell papírszalvéta, se folpack! (Forrás: naturanyu.hu)

Az ebédnek tökéletes megoldás a rozsdamentes acélból készült termosz, amelyben gyerkőcök és szüleik is élvezhetik az otthoni ízeket iskolában és munkahelyen egyaránt. Persze csak ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az iskola beengedi a máshonnan származó ételt. Ebben melegíteni sem kell, hiszen ha reggel melegen tesszük bele odahaza, akkor ebédidőben annyi a dolgunk, hogy kinyissuk és jóízűen elfogyasszuk belőle a meleg ételt.

Jó megoldás lehet még a jól záródó fedővel ellátott üvegtál, melyeknek azonban hátránya, hogy nehezek. De ne féljünk tőle, eltörni nagyon nehéz őket és épp csak egy kis plusz súlyt jelentenek. Ezekből is kényelmesen tudjuk az ebédünket elfogyasztani és a mosogatnivaló is csökken, hiszen nem csak tárolásra alkalmasak, hanem melegíteni is lehet bennük.

Természetesen a nassolnivaló sem maradhat ki a sorból. Ezeket pici rozsdamentes acéltárolókba vagy a már korábban említett „újraszalvétákba” csomagolhatjuk.

“Újraszalvétából” széles a választék. (Forrás: meska.hu)

Ha pedig szeretjük a jó feketét, akkor válasszuk a többször is használható kávékapszulát vagy akár a DM-ben is beszerezhető organikus kávét, ami kukoricából készült kapszulába van töltve, így 12 hét alatt teljesen lebomlik.

Persze mindez nem azt jelenti, hogy most azonnal dobjunk ki mindent a háztartásunkból, ami nem felel meg az elképzeléseinknek, hiszen azzal ismét csak szemetet termelünk.

Fotó: pixabay.com

Ami megvan, használjuk el vagy hasznosítsuk pl. gyerekekkel kézműveskedéskor, és amikor újat kell beszerezni, akkor már a környezettudatos elképzeléseinknek megfelelően vásároljunk.

A végére még meggyőzés gyanánt biggyeszthetnék néhány statisztikai adatot, hogy mennyi hulladékot is termel egy átlagos magyar háztartás átlagos szülőkkel és átlagos gyerekekkel egy átlagos évben, de minek? Hiszen épp arról van szó, hogy újévi elhatározásunkat mindannyian belső indíttatásból tesszük és ennél erősebb motiváció nincs a világon!

Lépegessünk tovább! (Fotó: pixabay.com)

Minden ember minden apró lépése számít!
Lépegessünk tovább!
Szeretettel ölellek Benneteket!

Gabi

(Egy diósdi környezetvédő anyuka)

Kiemelt kép: Gabi által maradék anyagokból varrt textilzsákocskák

Címkék: Hulladékcsökkentés, Környezetvédelem