A Vértes-hegységben fekvő Gánt leginkább a bauxitbányájáról ismert. A településen ma is látogatható az egykori bánya helyén létrehozott Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Park. Kevesen tudják, hogy a múzeumon kívül a környékbeli erdőben is van egy felhagyott bauxitbánya, ahol saját magunk hódíthatjuk meg a marsbéli tájat.

Reggelinél a gyermekek napi program felől érdeklődő kérdésére a válasz az volt, hogy „űrruhát fel, űrhajóba be és irány a Mars nevű bolygó!” Innen már csak bírni kellett a villámgyorsan öltöző, készülő gyermekek tempóját, mert e mondat hatására tényleg kilőttek, mint a rakéta.

Szerencsére Gánt település Diósdról kb. 45 perc alatt elérhető, így gyorsan a „tetthelyre” lehet érni. Gántra beérve a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeumnál parkoltunk. A turistaút a múzeum másik oldalán indul be az erdőbe (Gántra dél felől érkezve a múzeum a főút baloldalán, a turistaút kezdete a jobb oldalán található). A sárga jelzésen indultunk, majd nemsokára a kék háromszög jelzés kezdődik balra, ezen haladtunk felfele, először murvás, bokros úton, majd később beérve az erdőbe.

Amint az erdőbe értünk, pár száz méter múlva, hirtelen a fák mögött hatalmas vörös bauxithegyek kezdtek kinőni a földből.

Kezdetben a fák még takarják a gigantikus tömböket, később a növények eltűnnek és megérkeztünk úti célunkhoz, a Marshoz, melyet a térkép „felhagyott bauxit külfejtés” névvel illet. A valóságban tehát egy felhagyott bauxitbánya nyomait láttuk, azonban az egykori bánya olyan nagy, hogy mindenhol vörös föld látható, ameddig a szem ellát.

Tényleg olyan, mintha a Marson lennénk. Néha egy-egy magányosan kinőtt fa jelzi, hogy valójában a Föld nevű bolygón vagyunk, de ezen kívül semmi sem emlékeztet földi világunkra.

A kék háromszög jelzésről először egy bauxitdombra mászhatunk fel, majd a jelzett útra visszatérve pár lépés után elénk tárul a tátongó bánya, ahova kiépített lépcsőkön biztonságosan lemászhatunk.

Itt vette kezdetét az igazi Mars-expedició. A bauxitdombok között kiépített lépcsők segítik a haladást, amelyek között futkározni, bújócskázni, dombot mászni lehet, kedvünkre. Fontos, hogy ne a legújabb, legféltettebb ruháinkban menjünk, mert minden ruhadarabunk garantáltan vörös lesz, főleg a gyermekeké.

Az első domb meghódítása után

Biztonságosan kiépített lépcsők vezetnek le a „kráterbe”

Vörös a táj mindenfelé

A felhagyott bányában kiszaladgáltunk magunkat, és a felfedezőút végével visszamásztunk a  kék háromszög jelű útra, majd visszasétáltunk az autóhoz. Így a túra összesen kb. 4 km hosszú volt, de nagyobb gyermekkel hosszabb körtúrával is visszatérhetünk a kiindulópontra (a kék háromszögön továbbhaladva, Gánt központjába érkezve majd a sárga kereszt jelzést követve vissza).

Alternatív program lehet a múzeum megtekintése is, ahol hasonló marsbéli tájat járhatunk be, némi bányászati kiállítással egybekötve. Színvonalas, értékes tárlat, de ezen a napon mi inkább a saját felfedezést választottuk a tárlatvezetés helyett.

Magányos fa a Marson

Viszlát, még visszajövünk!

Száraz időben javasoljuk a túrát, mert esőben a vörös sárdagonya nem túl kellemes. A bányában nincs nagyon fa, így sok folyadékkal és napsapkával felszerelkezve induljunk útnak.

Sz. D.

midio.hu

Fotó: midio.hu

Címkék: #midióDávid, Családi kirándulás, Gánt, Vértes