Február 4-e és 8-a között körülbelül 30 ezer regisztrált idős ember kapta-kapja meg hazánkban a koronavírus elleni védőoltást, köztük 28 diósdi idős személy.

Oltás Diósdon, jelölés Törökbálintra

Dr. Nagy Szabolcs diósdi háziorvos arról tájékoztatta a midio.hu-t, hogy sajnos a tervezettnél kevesebb Moderna-vakcina érkezett az országba a héten (ezt oltják a háziorvosok). Így az eredetileg tervezett adaghoz képest csak kb. az orvosok negyede kapott lehetőséget a héten oltásra. Diósdon dr. Varga Dániel háziorvos olthatott, így ő választhatott 10 pácienst azok közül a 80 év felettiek közül, akik előzetesen regisztráltak.

A diósdi háziorvosok közül dr. Varga Dániel (balról) olthatta először a betegeit

Nagy doktor elmondta: a háziorvosnak lehetőségük nyílt a héten arra, hogy a Pfizer-vakcinával történő oltásra (ezt adják az oltóponton, mert ez a vakcina –70 fokos hőmérsékleten tárolható) 6-6 pácienst jelöljön, szintén az előzetesen regisztrált idős páciensek közül. Ők vállalták, hogy egyénileg eljutnak a Törökbálinti Kórház oltópontjára. A Pest Megyei Oltási Munkacsoport minden háziorvos számára kijelölt egy 30 perces idősávot, így elkerülhető, hogy tumultus alakuljon ki az oltóhelyen. Az oltások jelenleg is zajlanak, várhatóan február 7-én zárul az első kör.

Dr. Nagy Szabolcs praxisából hatan kapják meg az oltást a héten

Az említett vakcinahiány miatt az előzetesen regisztrált, oltakozni kívánó és a listán szereplő személyeknek csak egy kisebb része kapta meg az oltást Diósdon (Nagy dr. praxisában a listán szereplő 32 személy közül 6). A kimaradóktól türelmet kérnek, amint lesz vakcina, ők is sorra fognak kerülni.

Endresz Dóra tudósítása a diósdiak oltásának megkezdéséről. Forrás: erdmost.hu

Jó, ha tudjuk…

Az oltások mindig a rendelkezésre álló vakcinával történnek, a kórházi oltópontokon jelenleg Pfizer-BioNTech-vakcinával, a háziorvosok pedig Moderna-vakcinával oltanak. Előbbiből az első oltást követő 21., utóbbiból a 28. napon kell beadni a második oltást. Az oltóanyagokat nem lehet felcserélni, az első és a második oltást ugyanazzal a vakcinával kell elvégezni. Ha a második oltást a tervezett időpontban valamilyen okból nem lehet beadni, az oltóorvossal megbeszélt időpontban kell pótolni.

A koronavírus elleni védettség kialakulásához általában két oltásra van szükség, az első oltás is kivált bizonyos védettséget, de az oltottak teljes védelme csak a vakcina második adagját követően alakul ki, várhatóan egy-két héten belül. Százszázalékos hatékonyságú vakcina nem létezik, így előfordulhat, hogy kevesen, de lesznek olyanok, akik mégis megfertőződnek, ők azonban nem betegszenek majd meg súlyosan.

Az érintetteket arra kérik, hogy az oltásra a személyazonosító iratukat és TAJ-kártyájukat, valamint lehetőség szerint a beleegyező nyilatkozatot kinyomtatva, kitöltve vigyék magukkal, írják össze, milyen gyógyszereket szednek, és gondolják végig, van-e krónikus betegségük, volt-e a közelmúltban súlyos vagy akut betegségük. Ha valaki a közelmúltban immungyengítő kezelést kapott, vagy ájulásra hajlamos, jelezze az oltás előtt az orvosnak. Kitértek arra is: az oltást megelőzően megvizsgálják és kérdőív segítségével kikérdezik az embereket, az oltás után pedig 15-30 percig megfigyelés alatt tartják őket.

Az oltás után átmeneti reakciók – fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fejfájás, hidegrázás, fáradtság, izomfájdalom, láz – alakulhatnak ki. Ezek azonban szövődmények nélkül megszűnnek. A reakciók enyhítésére fájdalomcsillapító, lázcsillapító gyógyszerek alkalmazhatók. Hangsúlyozták, hogy az oltás önkéntes, és nem okozhat koronavírus-fertőzést.

Az időseknek és a krónikus betegeknek különösen javasolt a védőoltás, hiszen az koronavírus-fertőzés miatt elhunytak átlagéletkora 76 év, az idős kor mellett pedig a krónikus betegségek is növelik a fertőzés súlyos lefolyásának a kockázatát. Az olthatóságról minden esetben az oltóorvos dönt. Nem javasolt például az oltás beadása akut lázas megbetegedés, a vakcina összetevőjével szembeni allergiás reakció és az anamnézisben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel vagy védőoltással kapcsolatos anafilaxiás reakció esetén. A második oltást nem szabad beadni azoknak sem, akik anafilaxiás reakciót mutattak az első oltáskor.

A tájékoztatás szerint mindenki sorra kerül majd, aki jelentkezett a védőoltásra, az oltások ütemét a vakcinák érkezésének üteme határozza meg. Aki még nem regisztrált, továbbra is megteheti a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon vagy postai úton.

Sajtóértesülések szerint a hivatalos oltási sorrend a következő (zárójelben az adott csoportban érintett személyek száma):

  1. Egészségügyi és egészségügyben dolgozók (172 600 fő)
  2. Szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek (146 483 fő)
  3. A COVID-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek. A 60 éven felüli krónikus betegség(ek)ben szenvedők. A 90. életévét betöltöttekkel kezdődik az oltás, majd lefelé következnek az életkori kategóriák, majd a 60-65 év közötti, krónikus betegségi körbe nem tartozók következnek (1 756 528 fő)
  4. A rend- és honvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal, a védekezésben résztvevők, az Operatív Törzs, a diplomáciai testületek, az állami vezetők, valamint a nemzetközi kötelezettségeket teljesítők. (Rendvédelmi szervek: 83 000 fő, honvédelmi szervek: 25 155 fő, a védekezésben résztvevő nem egészségügyi vagy egészségügyben dolgozók (pl. az Operatív Törzs, a diplomáciai testületek, az állami vezetők, valamint a nemzetközi kötelezettségeket teljesítők): kb. 1000 fő)
  5. A közigazgatási szervek azon tisztviselői, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek az ügyfelekkel (277 200 fő)
  6. 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek (470 928 fő)
  7. Kritikus infrastruktúrában dolgozók (405 érintett üzem, 31 000 fő)
  8. Valamennyi 18-59 éves, akik a fenti csoportokba nem tartoznak (4 380 000 fő)

Az első két csoport oltása már majdnem véget ért; február 5-én, péntek reggelig összesen 264 ezer ember jutott vakcinához.

K. Z.

midio.hu

Illusztrációk: archív, Facebook

Címkék: Diósd, dr. Nagy Szabolcs, Koronavírus, védőoltás