A Diósdtól mintegy 30 kilométerre fekvő Pest megyei településen, Tökön október 14-én átadták a megújult Árpád-kori templomromot. A műemlék újjáépítése a Market Építő Zrt. társadalmi felelősségvállalásával valósult meg. Tök a cég által életre hívott ROM vándorprogram első állomása, amely a magyar építészeti örökség felfedezését, megóvását és népszerűsítését célozza meg.

A Rossztemplom dűlőben, a község mai helyétől északkeletre, kb. 2 km távolságra épült Árpád-kori kistemplom egykor plébániatemplom lehetett. A román stílusú egyhajós, egyperiódusú templom nem sokáig lehetett használatban, a régészeti leletek szerint nem érte meg a török hódoltság korát. A téglalap alaprajzú hajóhoz félköríves szentély csatlakozik, felmenő falai azonban több helyen leomlottak. A még álló falak 5-6 méter magasak. Az egyhajós templom különlegessége a hajó két szemközti falába mélyedő két negyed köríves záródású fülke. A fülkékbe annak idején egy-egy mellékoltár nyúlt. Ezek lenyomata, illetve alapozása a feltárás folyamán előkerült. A műemléki védelem alatt álló rom régészeti feltárása és részleges helyreállítása 2000-ben, a millennium évében ugyan megtörtént, azonban sem az építmény műszaki állapota, sem nehézkes megközelíthetősége nem inspirálta a turistákat a templomrom meglátogatására.

 

Ilyen volt…

…és ilyen lett

Az október 14-i rendezvényen Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója elmondta: másfél évvel ezelőtt kollégája, Belecz Péter kereste meg a magyarországi templomromok állagmegóvásával kapcsolatos ötletével. Ezt követően dolgozták ki a ROM vándorprogramot, melynek célja a romok felkutatása, szakszerű helyreállítása, valamint a romemlékek környezetének megújítása. A hosszú távra tervezett projekt több mint száz emlék feltérképezésével és mintegy 50 bejárásával kezdődött, amely után 12 műemlék lett előzetesen kijelölve.

Scheer Sándor bejelentette: 10 évig finanszírozzák a programot

A töki templomrom megújításában közel száz önkéntes vett részt a Market dolgozói közül. „Mind munkatársaink, mind a bevont szakemberek az adott rom építészeti örökségének értékeihez, annak identitásához illesztve tervezik meg a rekonstrukciós folyamatot. Így megőrizzük azt a több évszázados értéket, amit ezek az épületek rejtenek. Ugyanakkor az is fontos, hogy közelebb hozzuk az emberekhez ezeket a helyeket, az életük részévé tegyék őket, ahová minőségi szabadidős programokat szervezhetnek”– húzta alá a vezérigazgató, majd bejelentette: a programot tízéves időtartamra tervezik. Évente 50 millió forintot szánnak rá, mely összeg révén évi 2-3 templomromot tesznek majd rendbe.

Az ötletgazda és projektigazgató, Belecz Péter

Belecz Péter, a program ötletgazdája és vezetője a midio.hu-nak elmondta: a projektben a környéken összegyűjtött eredeti kövek felhasználásával erősítették meg a középkori falakat, rendezték a templomrom környezetét és megteremtették annak két irányú megközelíthetőségét. A helyreállított különleges atmoszférájú szakrális emlékhely mostantól a nagyközönség előtt is nyitva áll, és várja látogatóit a hazai, illetve nemzetközi túra- és zarándokmozgalmak megújult célállomásaként.

Belecz Péter a program következő helyszínét is elárulta: előkészítés alatt van a második helyszín a Veszprém megyei Aszófőn, a Kövesdi templomromnál. A munkálatok a szakági partnerek mellett ugyancsak a Market Építő Zrt. önkéntes munkatársainak bevonásával történnek.

midio.hu

Forrás, fotó: Market Építő Zrt., mti

 

Címkék: Market Építő Zrt, ROM vándorprogram, templomrom, Tök