Tavasszal a rügyfakadás szépsége mellett ne feledkezzünk meg a pici rovarok szorgos munkájáról  – különösen ma, a méhek világnapján. (2017 decemberében az ENSZ-közgyűlés egyhangúlag támogatta a méhész nagyhatalomnak számító Szlovénia kezdeményezését, hogy nyilvánítsák a méhek világnapjává május 20-át. A dátum nem véletlen. 1734. május 20-án született az európai méhészet kiemelkedő alakja, az első osztrák méhészeti iskola egykori vezetője, a szlovén származású Anton Janša.) A kolóniában élő házi méhek mellett – akik nem is győznék a munkát – a növények beporzásának jelentősebb részét magányosan élő méhfajok és darazsak végzik. Ők a milliméternyitől a posztméh méretéig különböző nagyságúak lehetnek, fullánkkal, méreganyaggal rendelkeznek, de igen ritkán támadnak. Bölcsőiknek biztos helyét leginkább korhadó fákban, partfalakban vagy a talajban keresik. A házilag is elkészíthető méhecskehotel kihelyezésével megkönnyítjük a dolgukat, egyúttal szebbé varázsolhatjuk környezetünket, kertünket is.

méh

Félig betapasztott méhecskehotel fából

Ha akad egy farönk, gerendadarab, tégla vagy épp nádtekercs, máris nyert ügyünk van. Fúróval  –  hosszúságában és szélességében eltérő méretű  – lyukakat kell fúrni a fadarabba vagy téglába, és el is készültünk. A nádból készült hotel pedig tekercselve a legegyszerűbb. Ezekbe az ujjnyinál nem vastagabb szűk kis járatokba a darazsak elsősorban megbénított hernyókat, a méhek pedig virágport visznek, erre petéznek, végül a lyukat sárdugóval lezárják. A lárva a táplálék elfogyasztása után bebábozódik, majd a kifejlett rovar átrágja magát a sárdugón, s megkezdi kb. 10 napos életét, melynek fontos feladata a beporzás.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) javaslata szerint március elején érdemes kihelyezni a hoteleket, melyeknek forgalma várhatóan április-május hónapban ígérkezik a legforgalmasabbnak, de nyár végéig lehetnek lakói. A hotel legideálisabb helyszíne az esőtől védett, több órán át napsütötte hely. Leginkább keleti-délnyugati fekvésű ablakpárkány, erkély, esőtől védett fal vagy a kertünk bármely része.

méh

Méhecskehotel nádból

A méhecskehotel nem vonzza a családokban élő darazsakat és házi méheket, hiszen itt nincs hely a lépek kialakítására. Aki teheti, járuljon hozzá a természet adta csodákhoz, segítse az ártalmatlan magányos méhek munkáját, melynek eredménye többek között Micimackó és még sokak kedvenc eledele.

Körmendiné Szelp Vera

Borítókép: Virág mellett farönk méhecskehotel az ablakpárkányon

Forrás: MME

Címkék: #midióVera, kert, méh, méhecskehotel, MME