Közeledik a karácsony, és mindenki örömmel készülődik a szeretet ünnepére, amikor legalább néhány napra igyekszik nyugalmat és felhőtlen boldogságot találni. Valójában mi is az a boldogság, és vajon mi köze a színekhez? Furcsa, de nagyon elgondolkodtató kérdés.  Erre keresi a választ egy kötet, és erre rajzban kilenc diósdi kisiskolás, akiket megkérdeztem e témában.

 

Képek, történetek, színek

Ez egy különleges könyv címe, melyet még évekkel ezelőtt egy kedves tanítványomtól kaptam ajándékba. Érdeklődve vettem a kezembe, hiszen a színek világa mindig közel állt hozzám, valamint egyik kislány éppen akkoriban jelentette ki, hogy „mi egy boldog osztály vagyunk”, és ez nagyon szívet melengető élmény volt számomra.

A kötetet Maros Krisztina írta, és a Silant Book Contest nemzetközi képeskönyvpályázat döntőse lett 2017-ben. A versenyben olyan könyvtervek vehettek részt, amelyek szöveg nélkül, csak képek által mesélnek el történeteket. A képeket „olvasni” egy másfajta „olvasás”, amelyben mindenki szabadon értelmezheti a látványt. Ebben a kötetben a színeké a főszerep, de a kiadó kérésére Szabó T. Anna egy verssel illusztrálta a látványos rajzokat.

A könyv elvarázsolta unokámat is, akivel már nagyon korán sokat nézegettük ezeket a lenyűgöző képeket. Mindig ámulattal csodálta a sárga pillangókat, a zöld békákat, a barna makikat és a szürke cicafarkakat.  Minden verssor egy szín, és minden szín boldog érzéseket kelt az olvasóban, mint ahogy nekem is sok gondolat jutott eszembe róla, melyeket most megpróbáltam megfogalmazni.

Eötvös Sára rajza

Hajnali aranytrombita… – citromsárga

A citromsárga szín a hajnali szellőt, a kelő nap nyári sugarainak melegét, a napsárga virágok szirmait, a sárga pillangók röptét, a napraforgó csodáját és a pitypangok aranyló mezőit idézi.

Rókarőt dombok hajlata… – narancssárga

A narancssárga csupa melegség, a gyönyörű őszi lombok, a békés naplemente és a tűz varázslatos színe, amelyben az ember ősi vonzódása jelenik meg.

Cziboly Nóra rajza

 Szedrekkel indás rokolya … – piros

Az erdők piros bogyói, a madárkák kedvenc csemegéi, a piros alma ínycsiklandó látványa megnyugtat, a vér mélyvörös színe pedig az életet jelképezi.

 Barna barlangok mosolya… – barna

A barlangok rejtélyes izgalma, a tavaszi föld illata, és a gyermekkor szeretett mackóinak emléke elvarázsolja az ember hangulatát. Az öreg vastag fatörzs pedig az öröklétet sugallja.

Nagy Enikő rajza

 Makik párazöld dzsungele; levélen békák éneke… – zöld

A zöld szín a barna puhasága után kalandra hív. Irány a felfedezés! Meg kell csodálni a természet alkotta sűrű erdőket, a gyönyörű zöld tájakat, a bársony szőnyegre emlékeztető réteket, a növények csodálatos világát és a bennük rejtőző állatvilág sokszínűségét.

Fodor Viktória rajza

Álom bizsergő tengere; kék éjben alvó hold szeme… –  kék

A sziklából fakadó forrás, a hegyi patakok kavicsokon csordogáló vize, a tengerszemek mély, hideg kékje és a tenger hullámzó szépsége mind a kék szín tisztaságát hirdetik. Hangulatos nyári éjszakán az égbolt sötétkék „könyvlapján” megjelennek a fénylő csillagok, és az augusztusi hullócsillagok várakozásteli megfigyelése is boldog pillanatokat okoz.

Hajszán Lina rajza

 Lila artisták cirkusza… – lila

Egy másik bársonyos szín, aminek szépsége egyértelmű. Fenséges, de mégis mozgalmas, kalandos, de mégis megnyugtató.

Újvári Kinga rajza

 A lopakodó lomb kusza… puha dorombok himnusza… – szürke

Az éjszakában lopakodó macska türelme, a nagyanyó meleg szürke háza a sok kedves, doromboló cicával a régi otthon téli örömét, a forró tea ízét, a családi beszélgetéseket és az esti mesék boldog emlékét villantja fel.

Éhes szem forró fókusza – fehér

Fehér a világ, fehér dunnába burkolódzott a föld. Letisztult minden, rend és béke árad a tájon. Csend van, mintha lelassult volna az idő, a lelkünk nyugalomban fürdik.

Sétálunk esti nap alatt… sziromszállongó pillanat… – rózsaszín

Kósa Bora rajza

Rózsaszínné vált a világ, megérkezett a tavasz, kivirágoztak a fák. Sétálunk a szabad ég alatt, megcsodálva azt, és örömmel tölt el minden pillanat.

 „ Az egész világ énekel: boldog, ki nem felejti el”

Valóban, ne felejtsük el, hogy a boldogság a nagy érzésektől az egészen apró örömökig megtalál minket, csak észre kell vennünk. Boldoggá tehet a szerelem, a szeretet, a szerető család, a szép gondolatok, a környezetünk megbecsülése, a jól végzett munka eredménye, mások megsegítése, a hűséges barátok és a fontos közösségek. Ezek az élet nagy dolgai, de közben drága jó nagymamám szavai sok év távlatából is a fülembe csengenek, miszerint a körülötted lévő világ apró szépségei is képesek boldogabbá tenni az életünket. Örülni kell egy szép színes virágnak, a csillagos égnek, a sokféle kavicsnak, a ragyogó napsütésnek, a kedvenc állatoknak, a fák sűrűjének, a virágillatnak, a madárcsicsergésnek, a jó ízeknek, egy érdekes könyvnek, egy ölelésnek, egy mosolynak, egy kedves szónak és a szép emlékeknek.

Kazsimér Léna rajza

Megkérdeztem néhány kilencéves diósdi kisikolást is, szerintük mi a boldogság. Ugyanezeket az egyszerű érzéseket fogalmazták meg, és néhányan még rajzban és színekkel is megjelenítették gondolataikat. E rajzok illusztrálják a cikket.

A boldogságnak világnapja is van, minden év március 20., mivel 2012-ben az ENSZ Közgyűlése megszavazta, kimondva, hogy „a boldogságkeresés az emberi lét egyik alapvető célja”. Az ötlet egy kis himalájai buddhista királyságtól, Bhutántól származik, ahol bevezették a bruttó nemzeti boldogság fogalmát lakosai jólétének mérésére. Ez arról szól, hogy egy társadalom igyekszik olyan feltételeket teremteni, amelyben a többség fizikailag és mentálisan is egészséges, kiegyensúlyozott és derűs.

Nagy Linda rajza

A kutatók szerint a boldogság nem a szerencsén múlik, és nem is a véletlenen, nem vásárolható meg pénzzel, és nem szerezhető meg hatalommal. Magunknak kell azt megteremteni.

Rásó Ica

midio.hu

Illusztrációk: a Milyen színű a boldogság? című kötet borítója, valamint diósdi kisiskolások rajzai.

 

 

 

 

 

Címkék: #midióIca, boldogság, diósdi iskolások, Karácsony, rajzok, színek