A kanapén tévézek a gyerekekkel, Húsvéthétfő este, amikor hív a férjem, telefonon. A kertből. Kirohanok, hogy mi történhetett. A macskánk elkapott egy rigót. Szegény, csipogott, amennyire erejétől tellett, a társa meg a fejünk felett repkedve kiabált torkaszakadtából.

– Mi legyen?
Csak néztünk egymásra, meg a rigóra a férjemmel. A macskát felemeltem, panaszosan nyávogott, hogy az az ő zsákmánya. Két napja egy gyíkot kapott el, akkor, 8 éves nagyfiunk szó nélkül odament, arrébb rakta őt, majd elvette a gyíkot, aki szerencsésen megmenekült. De ez egy madár. A farktollai már hiányoztak, és az egyik szárnya alatt megsérült. De élt. Mi meg csak tanakodtunk felette.

Ekkor megjelent a nagyfiunk a teraszajtóban.
– Mi történik, anya?
– Semmi  – feleltem. Húsvéthétfő este nyolc… mit kezdjek egy sérült madárral?

Persze a gyerek odajön. Habozás nélkül felemeli a madarat. Gyengéden a kezébe fogja, mintha mindig ezt csinálta volna, és beszélni kezd hozzá.
– Semmi baj, jól van, semmi baj…

Kinyitja a szárnyait, óvatosan, majd visszacsukja. Megnézegeti a lábait is. A madár már nem csipog, csendesen nézelődik. A társa elrepül. A macska meg hiába keresi a földön a madarat, végül kicsit megsértődik.
– Most mi lesz vele, anya?

Sóhajtok. Mi lenne? Felhívom az állatorvost. „Ajjaj, nincs farktolla… tegyétek biztos helyre. Nem kell neki adni semmit.”
Keresünk egy dobozt, bele rongyot, a gyerekek (addigra mind a három előkerül persze) belehelyezik a rigót, és macskamentes helyre tesszük reggelig.
Drukkolunk neki mindannyian.

Én meg elgondolkodom. Mi, felnőttek a feladatot látjuk. Vagy inkább: a problémát. Az akadályokat. És papolunk az élet rendjéről… nagyon nagyok és okosak vagyunk…
A gyerek mit csinál? Megmenti a madarat. Nem tétovázik. Nem esik kétségbe. Nem érdekli, hogy elkap-e tőle valami betegséget. Nem érdekli, hogy koszos-e, vagy véres. Nem érdekli, milyen nap van és hány óra. Egyszerűen csak meg akarja menteni a madarat. A bajba került élőlényt.

Mi hol veszítettük el… mindezt?

Ács Judit

 

Címkék: #midióJudit, Állatorvos, Család, Gyerekek, Macska, Madár, Rigó