Dr. Batyalikné Papp-Váry Sára gyógytornász évek óta tart gyógytornát az önkormányzat támogatásával a diósdi nyugdíjasoknak: hetente kétszer gyűlnek össze a Kék Géza Közösségi Házban, a Kortalanok Torna Klubjában. Most, a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások idején az otthonaikba bezárkózott időseknek különösen fontos a napi mozgás, a testi-lelki felfrissülés. Ezért Sárika – ahogy csoportjában hívják gyógytornászukat a tornázók – most online tartja meg az órákat. 

A Facebook-on létrehozott zárt csoportban gyűlnek most össze a közösségi ház helyett, így tornáznak együtt változatlanul. A mozgás fontossága miatt az sem elhanyagolható, hogy így senki sem érzi magát magányosnak ebben a – számukra a koruk miatt is – különösen nehéz időszakban.

A közös mozgás hozta össze őket évekkel ezelőtt, barátságok alakultak, és többen úgy érezték, szívesen töltenék együtt az idejüket a tornaórákon kívül is. Kezdetben csak Diósdon sétáltak együtt, majd Péter Szilvi idegenvezető kalauzolásával nekivágtak a fővárosnak, később pedig vidékre és külföldre is eljutottak. A „Sára-séták Szilvivel” program mára az egyik legkedveltebb civil rendezvény Diósdon.

Kortalanok diósdi nyugdíjas klub kirándulás

Az együtt sétáló klubtagok – bár hivatalos papírjaik szépkorúságról tanúskodnak – nem élik meg szenvedésként az idő múlását. Ezért is választották a „Kortalanok” jelzőt klubjuk nevéül. Testi-lelki fittségüket az együtt töltött minőségi idő nagyban segít megőrizni.

Ezt a kimeríthetetlen erőforrást érezték veszélyben, amikor a járvány miatt karanténba kényszerültek. A megoldás azonban hamar megszületett: Sárika minden nap új videón mutatja be az aznapi gyakorlatokat a klub Facebook-csoportjában, amiket mindenki akkor néz meg és végez el, amikor épp kedve és ideje van tornázni. És bár a közös tornát nem pótolhatja a virtuális térben való összekapcsolódás, hatalmas segítségnek érzik, hogy úgy is átmozgathatják magukat, ha biztonságuk érdekében nem lépnek ki a lakásból.

Diósdi kortalanok séta és torna klub póló

A karantén pozitív hozadéka tehát az online torna a diósdi nyugdíjasok számára, de azért már alig várják, hogy újra visszatérhessenek megszokott helyükre, a Kék Géza Közösségi Ház termébe, minden szerdán és pénteken a szokott időben!

Batyalikné Papp-Váry Sára írása alapján. 

A borítóképen: Edit néni, az egyik tornázó diósdi nyugdíjas (bal oldalon), a gyógytornász Batyalikné Papp-Váry Sára (középen), és Sárika fia, Gergő, aki gyakran segít a gyakorlatok bemutatásában (a kép jobb oldalán)

Szerk.: Sz. K. N.

Címkék: Diósd, Diósdi nyugdíjasok, Idősek, Koronavírus, Kortalanok Torna Klub