Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítványa amellett, hogy ingyenes jogsegélyszolgálatot működtet olyan emberek számára, akiket a pszichiátrián ért sérelem vagy jogtalan bánásmód, nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy felhívja a nyilvánosság, de különösképpen az érintett szülők, pedagógusok figyelmét az úgynevezett „hiperaktív”, „figyelemzavaros” gyermekek pszichiátriai diagnosztizálásának és gyógyszerezésének veszélyeire.

A hiperaktivitás és az ehhez kapcsolódó egyéb mentális rendellenességek, viselkedészavarok, valamint pszichiátriai szerekkel történő kezelésük kérdése manapság egyre gyakrabban kerül előtérbe a médiában, a nyilvánosság előtt.

1987-ben a „figyelemhiányos hiperaktív zavar” (Attention Deficit Hyperactivity Disorder – ADHD) létezését az APA (American Psychological Association – Amerikai Pszichológiai Társaság) bizottsági tagjai szó szerint megszavazták. Egy éven belül csak Amerikában 500 000 gyereket diagnosztizáltak figyelemhiányos hiperaktív zavarral. Mára világszerte 17 millió iskolás gyermeket diagnosztizáltak viselkedési és egyéb mentális zavarokkal, és kokainhoz hasonló serkentőszereket, valamint erős antidepresszánsokat írnak fel nekik kezelésként. A magyarországi tendencia is hasonló…

„Az ADHD nem olyan, mint a cukorbetegség, és a Ritalin nem olyan, mint az inzulin. A cukorbetegség valódi orvosi állapot, ami objektíven diagnosztizálható. Az ADHD egy kitalált címke, és semmilyen objektív, bizonyítható módon nem azonosítható.” – Dr. Mary Ann Block, a „Ne legyen több ADHD” című könyv szerzője (2001)

Amikor a hiperaktivitás témájáról szó esik, az egyik első kérdés, amely jogosan merülhet fel, hogy mi is az a hiperaktivitás, milyen egy „hiperaktív” gyermek? Hiperaktív, figyelemzavaros vagy viselkedési zavaros gyermeknek azt tekintik, aki például az iskolában, az órán nem tud nyugodtan megülni a helyén, mással foglalkozik, vagy nem képes figyelni. Tevékenységükkel zavarják a tanárt és/vagy a többi gyereket.

A szó eredeti jelentését tekintve egy hiperaktív gyermek lehet olyan valaki, aki az átlagosnál több cselekvési kedvvel, energiával rendelkezik, s egyáltalán nem biztos, hogy viselkedési rendellenességről van szó, amikor a gyerek aktivitásával „kilóg” a többiek közül. Persze az átlag gyerekek, vagy a már „lelassult” szülők számára az ilyen gyerek hiperaktivitása kényelmetlen lehet, és igény merülhet fel arra, hogy a gyereket az átlaghoz „lassítsák”…

Amikor az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR) tevékenysége 1994-ben elindult Magyarországon, bár bizonyos jogszabályok papíron garantálták a pszichiátriai páciensek egyes jogait, mégsem volt jellemző, hogy a sérelmet szenvedettek érvényt szerezhettek volna ezeknek. Így az alapítvány egyik legfontosabb feladata az lett, hogy felkarolja azokat az embereket, akik jogaik érvényesítése érdekében egyedül nem tudtak szembeszállni a pszichiátria rendszerével.

A szervezetet már sok ezren keresték fel sérelmekkel, és rengeteg embernek tudtak segítséget nyújtani, hogy az őket ért sérelemre kompenzációt nyerjenek, vagy az adott intézetben jobban tiszteletben tartsák a kezeltek emberi jogait.

Fegyveres Krisztina, az alapítvány képviselője tájékoztatása szerint, a hozzájuk fordulók közül jó néhányan jelezték, hogy ha hamarabb tudomást szereztek volna szervezetük létezéséről, gyorsabban pontot tehettek volna ügyük végére. Ezért most a midio.hu-n is megosztjuk a jogsegélyszolgálat elérhetőségeit, hogy az információk eljuthassanak azokhoz, akiknek szükségük van rá.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány felhívása

Ha gyermeke „tanulási problémára” vagy „viselkedési rendellenesség” miatt pszichiátriai szereket szed, és úgy érzi, hogy a gyermek állapota semmit sem változott vagy rosszabbodott emiatt, keresse az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítványt. Az alapítványtól ingyenes tájékoztató kiadvány is kérhető a hiperaktivitás témájában. Bővebb információ: info@cchr.hu

Az alapítvány azoknak a jelentkezését is várja, akiknek (saját maguk vagy szerettük kezelése során)  – bár segítségre számítottak – borzasztó tapasztalataik (pl. bántalmazás, egészségkárosodás, gyógyszerfüggőség) voltak. Az ingyenes jogsegélyszolgálat a következő módokon érhető el: telefonon a 06-1-342-6355 és 06-70-330-5384 számokon, elektronikusan a panasz@cchr.hu e-mail címen, postai levél útján pedig a következő címen: Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány, 1461 Budapest, Pf.: 182.

A szervezet weboldala: www.emberijogok.hu

Fontos, hogy az alapítvány munkatársai minden hozzájuk eljuttatott információt bizalmasan kezelnek.

Fotók: Unsplash

midio.hu

 

Címkék: ADHD, Emberi jogok, jogsegély, mentális egészségügy, pszichiátria, segítség, viselkedészavar