Rakonczay Gábor extrémsportoló a közelmúltban Magyarország keresztülfutására vállalkozott. A cél 7 nap alatt több mint 700 kilométert futva megtenni az ország két legtávolabbi pontja között. A sportoló futása során szülei pusztazámori házát is útba ejtette.

 Rakonczay Gábor a Zámori Hírek című helyi lap számára elmondta: vállalkozásának volt már előzménye, 2018-ban Ötvös Ádám ultrafutóval 9 nap alatt átszelték hosszában az országot. Az útvonal picit rövidebb volt a mostaninál, viszont komolyabb logisztikával, több kísérővel, járművekkel támogatták meg a futást. A mostani vállalkozásnál az energiagélek, enni- és innivalók, felszerelés, ruházat szállítása Gábor egyetlen kerékpáros kísérőjére hárult.

A sportoló a pusztazármori Egészségház előtt

A futásra való felkészülést már tavaly elkezdte a sportoló, komoly ultrafutó edzéseket hajtotta végre, napi 30-35 km-eket futott, heti átlag 150 km-es heteket teljesített. Gábor május 6-ára, a magyar sport napjára időzítette a megérkezést az ország legnyugatibb pontjára. Mint elmondta, a pandémiás időszakban nincs igazán futóverseny, ami sok embernek célt biztosítana a mindennapi edzéshez, és nem titkolt célja volt az ország futóit, sportolóit megszólítani ezzel a sportteljesítménnyel. Jó érzés volt számára, hogy még a szakadó esőben is többen csatlakoztak hozzá hosszabb-rövidebb távokon. Gyakori volt, hogy valaki kijött a háza elé és pár kedves szóval biztatta. A sportoló szerint, „ha nem is a futás vagy az ultrafutás, de a rendszeres testmozgás különösen fontos az egészségünk megőrzésében, és ehhez szükséges, hogy lássunk példát és kölcsönösen tudjuk egymást motiválni”.

Találkozás a szülőkkel

Gábor a Sóskút–Pusztazámor–Gyúró érintésével haladt a Balaton felé, és természetes volt számára, hogy meglátogassa Pusztazámoron élő szüleit. „Pihentem másfél órát. Akik élőben az interneten követtek, azt tapasztalták, hogy a GPS-jel megállt. A közösségi médiában néhányan aggódtak, hogy mi történt, de valaki beírta, hogy ott laknak a szüleim, és biztosan náluk vagyok. A szülői házban sikerült egy kicsit töltődnöm, testileg és lelkileg egyaránt. A családom rengeteget segít vállalásaimban, ezért köszönettel tartozom nekik. Tavaly például az Ultrabalaton Balatonkerülő futóversenyen öcsém, Viktor kerékpáron kísért, tartotta bennem a lelket, szüleim pedig autóval követtek és szállították a frissítést, ruhákat” – nyilatkozta a sportoló a cikk szerzőjének, Csuta Albertnek.

Magyar zászlóval a Déli-sarkon

A közeljövőre vonatkozó terveiről pedig így beszélt Rakonczay Gábor: „Lesz néhány ultrafutó verseny, amin szeretnék részt venni ebben az évben. Szeptemberben például Balatonfüreden rendeznek egy hatnapos versenyt, ahol az a cél, hogy ez idő alatt a lehető legnagyobb távot tegyék meg a versenyzők. Egy ilyen hosszú megmérettetésen kulcskérdés, hogy ki hogyan tudja megtalálni a helyes arányt a futással töltött idő és pihenőidő között. A téli időszakban szeretnék az evezéshez visszatérni, ekkor nyílik ismét lehetőség ugyanis arra, hogy az Atlanti-óceánt egyedül, egy SUP-pal (merev testű szörfdeszkával – Cs. A.) átszeljem. Idén januárban sajnos fel kellett adnom, de jövőre szeretnék újra nekivágni és végigmenni.

Jövőre ismét az óceán meghódítása lesz a cél

 

midio.hu

Fotó: Csuta Albert és Facebook

Címkék: országfutás, Pusztazámor, Rakonczay Gábor