Február 13-án megkezdődött a 15. jubileumi Házasság hete, melynek idei mottója: Maradjunk együtt! A keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával megvalósuló programsorozatban a szervezők idén – válaszul a pandémiás időszak párkapcsolati kihívásaira – a figyelmet a kapcsolatok tudatos gondozására kívánják irányítani. A házasság hete alkalmából Gary Chapman, az 5 szeretetnyelv „atyja” személyes videóüzenetben köszöntötte a magyar párokat, hangsúlyozva a házasságban való közös fejlődés fontosságát. A már húsz országban jelen lévő mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.

Utóbbiak megoldásához szeretne segítséget nyújtani a hozzájuk fordulóknak a diósdi Jónás házaspár is, Ági és Károly, akik missziós tevékenységként házaskurzusok vezetésével foglalkoznak.

„Talán soha sem volt még akkora szükség a szeretetre épülő kapcsolatokra, mint napjainkban! Mindannyian érezzük, hogy valami megváltozott. A kapcsolati értékrendek, viszonyok nem nyújtanak már biztonságot, pedig a bizalom és szeretet minden ember testi és lelki egészségének alapvető forrása” – mondja Ágnes, majd így folytatja:

„A házassági szövetség számunkra egy életre szóló kapcsolat. Hiszünk abban, hogy a Biblia szavai a mai korban is elévülhetetlenek, időtállóak, a szeretet és állandóság biztonságát adják. Ezzel világító toronyként jelzik számunkra az utat a jó házasság és boldog család kialakításához, fenntartásához.”

A Jónás házaspár 2000 óta él Diósdon, négy felnőtt gyermekük van és már 8 unokával büszkélkedhetnek.

„35 éve élünk boldog házasságban, de a nehézségek, hullámvölgyek minket sem kerültek el. Négy és fél éve, amikor a negyedik gyermekünk is megházasodott, 30 év gyermekekkel teli év után úgy éreztük, mintha valamit kiszakítottak volna belőlünk. Hirtelen üres lett a ház, ketten maradtunk, és az átmenet ebbe az új életszakaszba egyáltalán nem volt könnyű.”

Ekkor találtak rá a 2=1 Házas Misszióra (www.hazassagsikeresen.hu), melynek segítségével  – elmondásuk szerint  – visszataláltak a kezdeti érzelmekhez, és igyekeznek azóta is napról napra átélni azt. Miután a saját életünkben megtapasztalták a házasságból fakadó áldásokat, küldetésüknek érezték, hogy ők maguk is minél több házaspárnak segítsenek.

„A 2=1 Házas Misszió csapatához csatlakozva válságban lévő, nehézségekkel küzdő, vagy egyszerűen csak megfáradt házaspároknak heti rendszerességgel igyekszünk segíteni. Csodálatos hétről hétre megtapasztalni azt a változást, ami szemmel láthatóan működik a kurzusokon részt vevők életében.

Nagy örömmel tölt el minket, amikor egy házaspár úgy fejezi be a kurzust, hogy visszatalálnak arra az útra, ahonnan korábban letértek.”

Ági néhány visszajelzést is megosztott az előző kurzusaikon részt vevő házaspároktól. Egy férj például ezt írta nekik a tanfolyam után: „Megértettem, hogy a két láb nem mehet két külön irányba…”; a feleség pedig így vélekedett: „A kurzus előtt sokat mondtam, hogy én már nem tudok többet tenni, elfogyott az erőm. A kurzus végére közelebb kerültünk egymáshoz, nagyobb köztünk a harmónia.” Egy másik pártól a következő visszajelzést kapták: „A kurzus formálta a gondolkodásunkat. A házasságban betöltött szerepek megismerése után jó volt felismerni, hogy min kell közösen változtatnunk. Megtapasztaltuk, és megerősödtünk abban, hogy

a reménytelen helyzetben is van remény.”

Az interaktív házas kurzusok kiscsoportos jellegűek, legfeljebb 6 házaspár részvételével indulnak, és 12 héten át tartanak. A résztvevők hetente egyszer találkoznak személyesen – a vírus miatt most leginkább online formában –, kb. 2 órás időtartamra.

„A tanítást igyekszünk sok személyes példával fűszerezni, melyekkel bemutatjuk, hogy az elvek hogyan működnek a mi saját személyes életünkben, nem elhallgatva a kudarcainkat sem” – mondja a Jónás házaspár. A soron következő diósdi csoportba telefonon (0630-211-3945) vagy e-mailen (agnes@jonex2000.hu) várják a jelentkezéseket, a kurzuson való részvétel a munkatankönyv és a munkafüzetek megvásárlásán kívül nem jár egyéb költséggel.

Sz. K. N.

midio.hu

Borítókép: Jónás Károly és Ági

Bővebb információ a Jónás házaspár által vezetett házas kurzusokról ide kattintva olvasható.

Címkék: Házasság, Házasság hete, Házasság sikeresen