Mintegy 1,2 millió diáknak kezdődött meg szeptember 2-án a 2019/20-as tanév. Összeállításunkban összefoglaljuk az iskolakezdéssel, illetve a most indult tanévvel kapcsolatos tényeket, adatokat, információkat.

A jogszabály alapján a 2019/2020-as tanév szeptember 2-án, hétfőn kezdődik és 2020. június 15-ig, hétfőig tart. A köznevelésben mintegy 1,2 millió diáknak száznyolcvan napot kell iskolában töltenie. A középfokú iskolákban végzősöknek az utolsó tanítási nap 2020. április 30.

A tanév fontos dátumai:

Első félév vége: 2020. január 24.

Félévi eredményekről értesítés: 2020. január 31-ig

Őszi szünet előtti utolsó tanítási nap: 2019. október 25.

Őszi szünet utáni első tanítási nap: 2019. november 4.

Téli szünet: 2019. december 21–2020. január 5.

Tavaszi szünet: 2020. április 9. – 2020. április 14.

A Magyar Posta tájékoztatása szerint minden iskolába időben megérkeztek a tankönyvek. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-vel összesen 13 millió tankönyvet szállítottak ki 4091 oktatási intézménybe. Az iskolák a megjelölt időben vehették át a raklapokra csomagolt könyveket, így mindegyik intézmény felkészülten fogadhatja a tanítási év első napján a diákokat. A megrendelt tankönyvek száma 570 ezerrel haladta meg a tavalyit, a költségek mégis 700 millióval csökkentek. A most induló tanévben 1–9. évfolyamon valamennyi tanuló már ingyenesen kaphatja a tankönyvet, a 2020-as tanévtől pedig a köznevelés valamennyi résztvevője térítésmentesen jut a kiadványokhoz.

A tanévkezdéshez igazodva hétfőn megváltozott a fővárosi közösségi közlekedés menetrendje, a nagykörúti villamosok pedig újra teljes vonalukon járnak. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint hétfőtől a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint indultak a járatok, ami a legtöbb vonalon a tanszüneti menetrendnél lényegesen gyakoribb járatindulást jelent. A nagyobb forgalom miatt a gépjárművel közlekedők és a BKK járatait választók egyaránt hosszabb utazási időre számíthatnak.

Közölték azt is, hogy folytatódik a 3-as metró déli szakaszának felújítása, és a tanév kezdetétől a legforgalmasabb időszakokban átlagosan 45 másodpercenként indulnak az M3-as és az M3E pótlóbuszok. Hétfőtől a nagykörúti villamosok közlekedése is visszaállt az eredeti rendbe: a szerelvények a két hónapon keresztül zajló pályafelújítás után teljes vonalukon járnak.

Szeptember 2-ától ismét az iskolai napokon érvényes menetrend szerint közlekednek az autóbuszok – közölte a Volánbusz.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján végzett számítások szerint gyermekenként harminc-negyvenezer forintba kerül egy általános iskolás diák tanévkezdése.

midio.hu

Forrás: MTI

Fotók: pixabay.com

Címkék: Diósd, tanév