Sorozatunkban a Diósdi Krónika 10 évvel korábbi számaiból idézünk egy-egy írást. Az alábbi cikk a 80 éves Mauer Miklóst, a Diósdi Torna Club (DTC) legendás kapusát, majd sportvezetőjét köszönti 80. születésnapján. Sajnos, Miklós bácsi 2015 májusában eltávozott közülünk.

1928 decemberét mutatta a naptár. Maurer Antalékhoz kisbabát, kisfiút hozott a Mikulás. Kézenfekvő volt, hogy az újszülött a Miklós keresztnevet kapta.

Gyermekéveit nagymama nevelte kisfiúként töltötte, majd korán önálló életre kényszerült. Munkát „megfogó”, becsületes természete s a diósdiak összetartó ereje segítette a nehézségek leküzdésében. Évtizedeken át egyik éltető eleme – játékosként, majd vezetőként –  az       összetartó DTC-csapat volt. A másik, még fontosabb a mai napig is, Gizike, a feleség.

Miklós munkát vállalt a Mechanikai Művekben, majd a MÁVAUT buszvezetőjeként 12 évig járta a Budapest – Nyugat-Dunántúl útvonalat. Beszélgetés közben elmosolyodik: „Amikor elmentem Diósd mellett, mindig dudáltam”.

A későbbiekben ismét a Mechanikában dolgozott. 60. életévét elérve, 1988-ban nyugdíjba vonult. Kapcsolata a sporttal nem szakadt meg. Ma is a Budapesti Labdarúgó Szövetség szövetségi ellenőreként tevékenykedik. Napjai, az előbbin kívül, kiskertjében s az egyéb házkörüli tevékenykedésben telnek. Beszélgetésünk során gondolataiban lepereg Diósd régi élete. Elmereng. „A Tájházban jóleső nosztalgiával ismertem fel azt a régi-régi lemezjátszót, amely a Wéber vendéglőben működött, amikor a sportkör öltöző hiányában ott kapott ideiglenes helyet.”

Majd gondolatai visszatérnek a jelenbe. „Nem panaszkodom. Amit akartam – elértem az életben. Kis tüskétől eltekintve megelégedett vagyok.”  Átkarolja felesége vállát: „Gizikével 54 éve élünk boldog házasságban, gyermekeink, unokáink szeretetével körülvéve.”

Kedves Miklós! 80. születésnapod alkalmával szívből köszöntünk, s kívánunk még családod körében eltöltött sok boldog évet!

Görögné Horváth Katalin

(Diósdi Krónika, 2008. december)

*

A DTC Facebook-oldalán így búcsúztatták a legendás sportembert:

Elhunyt Maurer Miklós

A DTC volt vezetője és sportolója a múlt héten hunyt el. A Diósdi Torna Club vezetői, sportolói és minden dolgozója osztozik a gyászolók fájdalmában. Temetése május 13-án 13 órakor lesz a diósdi temetőben.

Maurer Miklós úr a DTC egyik meghatározó személye volt az 1990-es évi újraindításnak, ügyvezetőként ő lett az újjáalakított klub első vezetője. Előtte kapusként, a DTC sportolója volt.

Emlékét örökké megőrizzük!

midio.hu

Címkék: Diósd