Régi német hagyomány a bokrok és a fák húsvéti tojásokkal való feldíszítése, mely Ostereierbaum, azaz húsvéti tojásfa néven vált ismertté. 2019 óta Diósdon is ápolják ezt a kedves népszokást, idén március 20-án délután várják mindazokat, akik részt szeretnének venni a tojásfadíszítésben. Húsvéthétfőn pedig további programokon szórakozhatnak a helyiek.

A tojásfadíszítés ötlete két diósdi civil szervezettől, a Német Hagyományőrző Egyesülettől és a Pro Civitate – A Városért Egyesülettől származik, melyhez az idén a MiDió Egyesület is csatlakozik.

Az Ostereierbaum Jézus örökké zöldellő fáját szimbolizálja, a tojások a feltámadás utáni új élet, az élet újjászületésének, a termékenységnek legősibb jelképe. A tojás bármilyen kicsi is, képes a világegyetem nagyságát s az élettelenből az élőbe való átmenet rejtélyét szimbolizálni. A Németországban kialakult szokás, mely szerint húsvétra a fák ágait és bokrokat tojásokkal díszítik fel, sok évszázados hagyományra tekint vissza.  A tojásokat a kerti fák és bokrok, valamint a levágott és a lakásba behozott faágakra aggatják. Bár a szokás leginkább német nyelvterületen terjedt el, más országokban, így Magyarországon is fellelhető. A német hagyomány helyi felújítását és helyi továbbvitelét a kezdeményezők szerint Diósd sváb múltja és gyökerei indokolják. A tojásfaállítás helyszínéül azért választották a Kápolnakertet, mert itt több épület– a kápolna, a templom, a főtéri sváb házak – is őrzi a régi sváb értékeket.

Március 20-án, szerdán délután 16.30-kor várják az érdeklődőket a Kápolnakertben. Ekkor helyezik fel a „tojásfára” az előző években már használatos és a frissen készült tojásokat. A szervezők húsvétig  várják a diósdiakat, gyerekeket, óvodás csoportokat, iskolásokat, mindazokat, akik kedvet éreznek a húsvéti foglalatossághoz, és elhelyeznék a meglévő, illetve a magukkal hozott tojásokat a tojásfán. A legszebb saját készítésű tojásokat szakértő zsűri választja ki húsvéthétfőn.

A német hagyományőrzők húsvét hétfőjén (április 1-jén) a Kék Géza Művelődési házban, 10-től 13 óráig tartják szokásos húsvéti foglalkozásukat a gyerekeknek, ahol számos népi játékkal, rajzolási lehetőséggel és mesenézéssel várják a kicsiket és a nagyobbacskákat.

A Naprózsafa Hagyományőrző Néptánc Egyesület tagjai a nap során minden lányt és asszonyt meglocsolnak, akivel csak találkoznak az utcán, de legkésőbb 13 órakor a Kápolnakertben. A vidám locsolkodást táncház követi a Fricska zenekarral.

A programot a Kék Géza Művelődési Ház és Könyvtár támogatja.

T. A.

midio.hu

Fotó: archív

 

 

 

Címkék: 2024, Diósd, Húsvét, locsolkodás, népszokások, tojásfadíszítés