Bár kis hazánkban nincsenek magashegyek, de hála Istennek közvetlen szomszédainknál már 2000 méter fölé nőttek a csúcsok. Magyarországhoz legközelebb eső magashegy az Alsó-Ausztria tartományban található Schneeberg, amely Sopronból 1 óra, de Diósdról (Budapestről) sem telik 3 óránál sokkal több időbe az autózás (Diósd–Losenheim 285 km, 3 óra 15 perc).

Hajnali 6 órakor indultunk neki egy szép őszi napon, hogy meghódítsuk ezt a hegyet. Fél 10 magasságában érkeztünk meg Losenheim falucskába, melynek a végén hatalmas parkoló található. Ausztriában a síelés mellett nemzeti sport a hegymászás is, így általában nagy parkolók várnak a lehetséges indulási pontokon.

A parkolóból közvetlenül felvonóval indultunk fel a hegyre, a végállomás az Edelweisshütténél van, 1235 méter magasságban.

A hütte nagyon hangulatos, és maradásra csábítja az odalátogatót, de a túra elején nem ajánlott degeszre enni vagy inni magunkat, mert egyrészt időt vesztünk, másrészt a jutalomfalatért és jutalomsörért meg kell dolgozni, a túránk végén lesz még lehetőség ide betérni.

Az Edelweiss hüttétől a Fadensteig elnevezésű (801-es) úton indultunk felfele. Ahogy az erdőbe léptünk, megéreztük a magashegyi fenyvesek semmi mással össze nem téveszthető, mennyei illatát, amely boldogsággal töltött el és erőt adott. Az erőre szükség is volt, mert innentől kezdve „zerge-üzemmódba” kellett kapcsolnunk. Utunk elején fenyvesek között baktattunk fel, igen nagy szintemelkedést teljesítve, majd nemsokára kiértünk egy sziklás részre, innentől kövek között telt utunk egy jó darabig. Az erdőben még ködös időt tapasztaltunk, de az erdőből kiérve csodálatos napsütés fogadott bennünket, így szó szerint a felhők fölött jártunk.

Felhők felett

Aztán elkezdődött az igazi mászókaland. Innentől kezdve hosszú időn át sziklákon haladtunk, hol kövekbe, hol láncokba kapaszkodva. Ez volt a túra azon része, amiért igazán érdemes volt ennyit utazni. Mindenhol hatalmas sziklák, csodás kilátás, és közben a láncok mentén feljebb és feljebb másztunk a hegy oldalában.

A sziklás, láncos részt magunk mögött hagyva utunk már egy füves fennsíkon vezetett fel a Kaiserstein csúcshoz (2056 méter), ahonnan minden irányba csodás kilátás tárult a szemünk elé. Az itt található Fischerhüttében természetesen nem maradhatott el a jól megérdemelt sör és gőzgombóc sem.

Innen már csak pár perc járás a Schneeberg legmagasabb pontja, a Klosterwappen (2076 méter). Ezt is mindenképpen érdemes megnézni, bár a kilátás sokkal szebb a Kaisersteinről.

Zerge-üzemmód

Kilátás a Kaiserstein csúcsról

Visszafelé nyugati irányba ereszkedtünk le a hegyről, a Kaiserstein csúcstól indulva. Először egy vízmosásban vezetett az út, majd törpefenyők közé érkeztünk, végül rácsatlakoztunk egy erdei, murvás műútra, ami szépen visszakanyarog egészen az Edelweisshüttéig, ahova a becsülettel végigcsinált túra örömére most már betértünk, majd felvonóra ülve, tejködben visszaérkeztünk a parkolóba.

Az Edelweiss hütténél ismét felhők közé érve, ködös idő fogadott bennünket. Vagyis kimondhatjuk: túránkat ténylegesen a felhők fölött járva teljesítettük. Felhőkben kezdtük az emelkedést és a végén oda is tértünk vissza, csak közben a felhők fölött, szikrázó napsütésben megmásztuk a Schneeberget, ezt az igazán szép hegyet.

Ez az egynapos túra közepes nehézségűnek mondható, így normál fizikai állapottal a táv teljesíthető, akár jó kondiban lévő gyerekkel is. Ajánljuk mindenkinek sok szeretettel.

(Táv: 10 km – Szintemelkedés: 800 méter – Időtartam: 6-7 óra)

A Schneebergre amúgy hegyi kisvasúttal (Salamander Schneebergbahn) is feljuthatunk. Ez esetben nem Losenheimbe, hanem Puchberg am Schneeberg településre kell érkeznünk. Innen hegyi vasút megy fel a Schneeberg szélére (1800 méter magasan van a végállomás), ahonnan kisebb vagy nagyobb hegyi séták tehetők különösebb szintemelkedés nélkül. Innen is megmászható a Kaiserstein vagy a Klosterwappen, de a hegyi vasútállomás környékén is barangolhatunk. A séta végén a vasúttal vissza is juthatunk Puchbergbe. Pici gyermekkel ez a megoldás jobb lehet egy magashegyi kalandra, mint a láncos mászás. Vigyázat! Nyári időben rettenetesen sokan vannak, így érdemes előre interneten megvenni az oda-vissza jegyet, mert nagy koppanás három óra autózás után lemaradni a vonatról. Persze ekkor sincs vész, ebben az esetben irány Losenheim és a Fadensteig…

A Salamander vasút félúton pihenőt tart, a háttérben a Schneeberg

Bármelyik utat is választjuk, nem fogunk csalódni a kis hazánkhoz legközelebb lévő magashegyben. Hajrá!

Szende Dávid

Címkék: #midióDávid, Ausztria, Magashegy, Salamander vasút, Schneeberg, Túrázás