„Köszönettel a bizalmadért, a türelmedért, az ember és gyermekszeretetedért…” Ezekkel a szavakkal búcsúztatott Leszák Ferenc, iskolánk igazgatója, amikor a múlt tanév végén, 40 év tanítás után nyugdíjba mentem. Soha nem hittem volna, hogy nem egész egy év elteltével én búcsúzok tőle örökre, gondolatban, ugyanezekkel a szavakkal.

Nehéz szívvel indultam az iskola felé Feri búcsúztatására, és azon tépelődtem, vajon tényleg igaz, hogy nincs többé? Hogy történhetett mindez? Egyik pillanatról a másikra megváltozott minden.

Hová lett a megszokott jelenet? Bármikor beléptem az iskolába, Feri ott ült az irodájában a nyitott ajtó mögött, és széles mosollyal, szeretettel üdvözölt engem, csakúgy, mint mindenki mást, aki arra járt.

Üres lett az iskola nélküle, hiszen már 2013 óta szinte összenőtt vele. Rengeteget dolgozott, és mindenkit megértéssel fogadott. Nagyon szerette a gyerekeket, és szívén viselte iskolánk sorsát. Csak ritkán adott utasításokat, inkább kért és dicsérettel nevelt. Hagyott minket nyugodtan dolgozni, mi pedig tettük a dolgunkat. Nagyon jó ember volt, aki nem tudott nemet mondani a munkára, és a mi kéréseinket is igyekezett teljesíteni.

Hihetetlen munkaszeretete miatt nehezen hittem, hogy tényleg ő is szeretne nyugdíjba menni, hogy már elképzelte magát, amint kis unokájával, Petikével játszik és a kertjét szépítgeti. A boldog és büszke nagypapa alig várta, hogy többet tudjon Petikével foglalkozni.

Az iskola diófája alatt sokat beszélgettünk, szinte „versenyeztünk”, ki rajong jobban az unokájáért. Petike volt a mindene, és tiszta szívből kívántam neki, hogy megtapasztalja a nyugodt unokázás örömét.

A sors ezt nem adta meg neki. Érthetetlenül és hirtelen elragadta a súlyos betegség. Elszorul a szívem, ha arra gondolok, hogy Petike már csak elbeszélésekből fogja ismerni nagypapája szeretetét.

Az ébredező gyermeki lélek keresi azokat, akik már elmentek közülünk. Hol vannak ők? Az angyalok között vannak – és már Feri is az angyalok közé került.

Emlékedet szeretettel őrizzük. Nyugodjál békében!

Rásó Ica

Fotó: Pixabay

 

 

Címkék: #midióIca, Búcsú, Diósd, Gyász, Iskola, Leszák Ferenc