A koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzet a Diósdi Német Hagyományőrző Egyesület tervezett programjait is felülírta; a megszokott, jó hangulatú rendezvények helyett az egyesület tagjai számára sem maradt más, mint a virtuális térben történő kapcsolattartás és a nosztalgiázás.

„Az idén februárban megtartott farsangi bálon még nem gondoltuk, hogy a jól sikerült programmal minimum az idei év első félévére le is zárultak a nyilvános programjaink, ahol még együtt tudtunk lenni” – idézte fel a járványt megelőző időszakot a midio.hu-nak Tátrai Bori, az egyesület vezetőségi tagja.

Pedig tervük, elképzelésük volt bőven. Márciusban Schwäbische Tanzgruppe – Diósd  néven néptáncoktatást indítottak, és arra készültek, hogy a Tavaszköszöntőn, ha csak pár percig is, de bemutatják a tanultakat. Singen elnevezésű énekcsoportuk is szorgalmasan tanulta a  német nyelvű dalokat. Terveik között szerepelt a német nyelv oktatása az egyesületi tagok számára, az igényeket már felmérték és kialakították a csoportokat is. Az elsajátított ismereteket a Gespräch auf Deutsch (Társalgás németül) névre keresztelt klubnapon gyakorolhatták volna a résztvevők. Úgyszintén meghirdették és a többi programhoz hasonlóan kénytelenek voltak lemondani a tavalyi évben kezdeményezett, jól sikerült „tojásfaállítást” és húsvéti locsolkodást, melyet a Pro Civitate Egyesülettel és a Naprózsafa Táncegyüttessel közösen szerveztek.

Készül a frutedli

Ugyancsak törölni kellett az idén a tájházak napja alkalmából április 26-ára tervezett rendezvényt is, így ez évben marad a tavalyi programra való emlékezés és az azon készült fotók nézegetése. Egy évvel ezelőtt  az egyesület tagjai izgatottan készültek a Kék Géza Művelődési Ház és Könyvtárral közösen szervezett múltidéző alkalomra, melyen Natta János családtörténeti előadással várta, az egyesületi tagok pedigt frutedlivel fogadták az oda érkező érdeklődőket.

Falatozás harmonikaszó mellett

 

midio.hu

Címlapkép: A tájházak napja tavalyi rendezvényére szóló meghívó

Fotók: Tátrai Bori felvételei

Címkék: Diósd, Koronavírus, Német Hagyományőrző Egyesület, Tájház