Gulyás Ferenc Tárnokon élő citerakészítőt, népi hangszeres előadóművészt, néprajzkutatót, kulturális antropológust, a Magyar Kultúra Lovagja cím birtokosát tavaly, 60. születésnapja alkalmából mutattuk be a midio.hu-n. A művésznek a napokban készült el és került fel a videómegosztó portálra a népi hangszereket bemutató műsora; ennek létrejöttéről kérdeztük.

 

 

 – Mi motiválta a mintegy 70 perces film elkészítését?

– Mindig is nagyon fontosnak tartottam a magyar zenei kultúra megismerését és annak terjesztését. Több évtizede tartok hangszerismertető előadásokat, foglalkozásokat gyerekeknek, de felnőtt közönségnek is. A zene evolúciója a hiedelemvilág és a vallás szemszögéből című előadásomban például a magyar népi hangszerek segítségével mutatom be a zene kialakulását, fejlődését és szerepét az emberiség történetében. Nagy elismerésnek tartom, hogy rendszeresen meghívnak nemzetközi kulturális antropológiai konferenciákra, így például jártam a szegedi és Bolognai Egyetemen is.

– Mi látható a több mint egyórás műsorban?

– A filmben igyekeztem szórakoztatva, rendszerbe foglalva megmutatni a földkerekség hangszereinek kialakulását, fejlődését, elterjedését és csoportosítását egészen a neolitikum korától napjainkig. A programban mintegy félszáz érdekes hangszer hangját és történetét ismerheti meg, hallhatja a közönség, de bemutatom a pedálcitera nevű találmányomat is. Ilyen hangszer még nem létezik a világon. Jelenleg a szabadalmi jogi eljárás folyik. Lényege, hogy a kísérő húrok – lábpedálok segítségével – akkordhangzást biztosítanak a hangszernek. A felvétel egyébként a Kisfaludy 2030 TFN Zrt. és a Hagyományok Háza “Népzenészek támogatása” programja egyik nyertes pályázatának eredménye. Ezúton is köszönöm a támogatást.

 

K. Z.

midio.hu

Fotó: Gulyás Ferenc archívuma

 

Címkék: Gulyás Ferec, hangszerbemutató, Videó