Takács Tibor (1927–2014) írót, költőt, Táncsics Mihály-díjas újságírót nemcsak művei révén ismerhetik a diósdiak; többször is járt nálunk író–olvasó találkozón, sokan személyesen is találkozhattak vele a közösségi házban. 1997-ben a Kossuth Rádió felkérte, hogy írjon és olvasson fel jegyzeteket a hajnali hallgatóknak a Reggeli Krónikában. Az elhangzott Útravalók 2004-ben kötetben is megjelentek. Sorozatunkban ezekből válogatunk.

Nyolc éve, zord márciusban jártunk Keukenhofban. Hogy mi ez a hollandiai csodahely? Szó szerint konyhaudvart, konyhakertet jelent, ám itt ez a virágok birodalma. Egy harminc hektáros parkban millió és millió virág tündököl, ragyog, pompázik, illatozik szabadban és üvegházakban. Már az odavezető út is élmény, hiszen virágos mezőkön fut az autóbusz a szépre, különlegesre, gyönyörűre áhítozó turisták sokaságával, akik valamennyien az illatok, színek, virágok szerelmesei.

Még igen messze Keukenhof, amit Kökenhofnak mondanak, s mi betértünk Franz Roosen virágkertészetébe. Mert a turistákat beviszik álmélkodni és vásárolni. De ez az üvegházi nagyüzem még nem Keukenhof.

Indulunk tovább. Virágmezők között suhanunk. Parázsló piros, kellemes kék, zendülő zöld, vad vörös, olvadó okkersárga színek fogadnak. A tulipánmezőket lila jácintföldek szabdalják fel. Aki Hollandiába utazik és nem látta a Haarlemtől Hága irányába húzódó virágföldeket, a kertészek birodalmát, az ugyan miből tudhatná, hogy mit veszít?

Végre Keukenhofba érünk. Az élmény semmi mással nem mérhető. 700 tulipánfajta és még nárciszok, jácintok sokasága illatozik az üvegházakban. Sárga, narancs, kék, tűzpiros ruhában pompáznak a virágok. A kertben tavacskák, szobrok és szabadföldön nevelkedett virágok. A kilátótorony-szélmalomból a színes virágföldekre látunk.

Innen szép emléket visznek el a látogatók, hogy fényképeken, diafelvételeken, vagy videón ragyogtassák fel a színeket. S itt érdemes vásárolni. Mi amarilliszt hoztunk haza s egy nyáron át tüzelte ránk vörös csodáját. Mások tulipánhagymák közül válogattak.

De ma már bolondság itt vásárolni, néhány éve nálunk is kapható ugyanez a választék. Csakhogy szentendrei kertünkben mégis sápadtak, haloványak lesznek, és csak egy szezont vészelnek át. Bennünk a hiba? Nem értünk a holland virágok felneveléséhez? Öt-hat éve egy kedves látogatónktól gyönyörű, feketepöttyös holland liliomhagymát kaptunk. Mondta az árát is, hogy tudjuk és álmélkodjunk. Bizony, satnya kis lilioma lett kertünknek.

De azért kell a virág egész évben. Mert ragyogás, színek és szépség nélkül soha nem élhet az ember.

midio.hu

Címlapfotó: erdekesvilagunk.blog.hu

Címkék: Diósd, Érték, Hajnali útravaló, Honlap, Irodalom, MiDió, Takács Tibor, Újság