Az esti híradások után még egyszer végigpergetem a közösségi oldal hírfolyamát, amikor feltűnik Gábor fotója, aztán alatta egy középiskolai osztálytárs posztja: „Gyászolunk! Az egyik halálesetet, még fel se fogjuk, máris letaglóz a következő. Mind egyre közelebbről érint. Most zavarban vagyok, hogy nekem kell elsőként itt leírnom, hogy elveszítettem barátomat. Galovtsik Gábor fotóriporter (1953. február 28. – 2023. február 1.) súlyos betegségben elhunyt… Március 7-én délután 2 órakor búcsúzhatunk tőle az Óbudai Temető szóróparcellájánál.”

Nekem ugyan közeli barátom nem volt, de régi jó kollégám igen. Közel harminc évet dolgoztunk együtt, de ezen túlmenően földim is volt: alighanem az én ajánlásomra cserélték fel budapesti lakásukat egy diósdi családi házra.

Gábor 1976-ban végzett a MÚOSZ újságíró-iskolájának fotóriporter szakán. Szinte egész életében a katonai sajtóban dolgozott, de sűrűn jelentek meg képei a civil lapokban is, így a Magyar Hírlapban, HVG-ben,  a Népszabadságban, a Reformban és a Hócipőben. Rendszeres résztvevője volt a Sajtófotó pályázatnak, ahol 1999-ben megnyerte az Év legjobb fotója közönségdíjat. 2016-ban a Zrínyi Médiától ment nyugdíjba. Azóta csak kedvtelésből fényképezett, munkáit – többek között a Diósd Saints amerikaifoci-csapat mérkőzéseiről – zömmel saját Facebook-oldalán osztotta meg.

Kérésemre gyakran fotózta a diósdi eseményeket is, képei a helyi lapban, illetve a midio.hu portálon jelentek meg. Beharangoztuk tavaly őszi pákozdi kiállítását, és bemutattuk csodálatos természetfotóit is. Ez utóbbi, a Száguldás a kertben című anyag felvezetőjében még  így fogalmaztunk: „Galovtsik Gábor fotóriporter, 2016 óta immár nyugdíjasként szemléli kamerája optikáján keresztül a világot, köztük a diósdi József utcai kertjükben történteket.”

Mostantól egy másik dimenzióban dolgozik az a kamera. Gábor, nyugodj békében!

Kiss Zoltán

midio.hu

Fotó: Galovtsik Gábor/FB, honvedelem.hu és archív

Címkék: #midióZoltán, Diósd, fotóriporter, Galovtsik Gábor, honvédség