Sorozatunk első cikke (Hogyan csökkenthetnénk a háztartási hulladékot?) kapcsán felmerült a kérdés, hogy ha már háztartás és környezetvédelem, mi a helyzet a rengeteg eldobható pelenkával, popsitörlő kendővel és a mindennapi életünket ugyan megkönnyítő, de a környezetünket súlyosan károsító egyéb babaápolási termékekkel? Bevallom, engem már nem érint a téma, a lánykáim már nagyok, de a női higiénia kapcsán egyébként is szerettem volna írni erről a témáról, így egyértelművé vált, hogy legyen ez a második, hulladékcsökkentésről szóló cikk egy igazi baba-mama higiéniai ötlettár minden édesanyának és nőnek!

Mikor elkezdtem anyagot gyűjteni a cikkhez, szembesültem vele, hogy a babák ápolása során használt mosható termékek nemcsak a környezetünket óvják, hanem sok esetben a baba bőre is meghálálja a gondoskodást, ami nagyon fontos szempont, és bizony igaz ez az érzékeny bőrű felnőttek esetében is. Tudtátok, hogy ma már mindenre van az eldobható megoldás helyett környezetkímélő, mosható vagy lebomló termék? És ezeket nem is bonyolult beszerezni vagy tisztán tartani. Nézzünk néhány ötletet, ami segíthet a környezetünkön és a problémás bababőrön egyaránt.

Mosható pelenka

Az egyik legfontosabb szempont, amit a legtöbben említettek a mosható pelusokkal kapcsolatban az volt, hogy a baba bőre természetes anyaggal/anyagokkal érintkezik, és ezek hagyják a bőrt szabadon lélegezni. A leggyakrabban használt anyagok a mosható pelusoknál a bambusz, a kender és a pamut. Léteznek olyan pelenkák, melyekbe külön betétet kell tenni, és van olyan is, melynél egybe van varrva a betét a külső, látható résszel. Vannak, amelyek könnyen állítható méretűek, így akár több különböző korú, súlyú gyermekre is használhatóak, nem kell külön-külön megfelelőt vásárolni a testvéreknek. Használat után elég, ha sima vízzel elöblítjük a pelenkákat és egy külön pelenka-tárolóba tesszük őket mosásig. Amit fontos tudni ezekkel kapcsolatban, hogy a székletet bizony ki kell belőlük venni és a toalettbe kell dobni, de ezt is megkönnyíthetik a pelusba berakható papírbetétek.

A pelenkák típusai szerint, mindenre kiterjedő leírás található a hordozotar.hu oldalon.

Az sem mellékes, hogy ezek a pelenkák bizony öltöztetnek is! Elképesztően menő, divatos vagy épp cuki mintákkal készítik őket, így a gyerkőc pillanatok alatt Supermanné vagy Ariellé változhat, de akár almákat is hordhat a popsiján.

Mosható/lebomló popsitörlő kendő

Ha már a pelenkák moshatók, akkor nézzük meg, hogy a szokásos eldobható popsitörlők helyett mit használhatnánk. A legkézenfekvőbb és legegyszerűbb megoldás, hogy amikor otthon vagyunk, a baba popsiját egyszerűen folyó víz alatt lemossuk. Emellett használhatunk egyszerű textil törlőkendőt, vagy ha ezt nem találjuk megfelelőnek, akkor vehetünk bambuszból készült mosható törlőkendőket is (Pop-in). Az ilyen kendőket a mosható pelenkákkal együtt, mosógépben varázsolhatjuk újra tisztává.

Utazás közben

A mosható pelenkákhoz lehet kapni szag- és nedvességzáró hordozót, amiben biztonsággal hazavihetjük a használt pelenkákat, popsitörlő kendőket, ezzel jelentősen megkönnyítve helyzetünket utazás közben. A baba popsijának tisztára törlésében segíthet egy textil törlőkendő és egy kulacs víz is menet közben, de jó megoldás lehet a lebomló törlőkendő (ECO by Naty). Ha nincs megfelelő hely a pici tisztába tételéhez, ezekkel a kellékekkel az autó hátsó ülésén is boldogulunk.

Nézzük a költségeket

Fontos érv a környezetkímélő módszer mellett, hogy pénztárcánkat is kíméljük vele. Számoljuk ki bátran, hogy a piacon megtalálható eldobható pelenkákkal mennyibe kerül a baba születését követő 3-4 év során elhasznált pelenkamennyiség és hasonlítsuk össze a kapott összeget a mosható pelenkák árával, ami egyszeri kiadás. Ezeket a pelenkákat több éven át használhatjuk, sőt akár több lurkót is kiszolgálnak. Természetesen a költségek számításánál figyelembe vehetjük még az egyéb vásárolható kiegészítők árát és a mosás költségeit is, de még így is jobban járunk, ha a környezetbarát termékeket választjuk.

A számolásban segítségünkre lehet a bolyhoska.hu oldalon található mosható pelenka költség kalkulátor. Mikor számolunk, ne feledjük, hogy megfigyelések szerint a gyerkőcök a mosható pelenkával gyorsabban lesznek szobatiszták, mint az eldobható pelenkák használata esetén. Ugye, meggondolandó?

Beszerzés/tisztítás

Az interneten található több mosipelus adok-veszek csoport, ahol érdemes körülnézni, mert jó állapotú pelenkákhoz, egész készletekhez juthatunk töredék áron, de természetesen több helyről lehet új pelenkákat rendelni.

És íme, egy környezetkímélő mosási tipp a pelusokhoz: ecet – mosódió – illóolaj kombinációjával 60-90 fokon szépen tisztán tarthatók és így egy újabb lépést tettünk környezetünk védelme érdekében, hiszen nem vegyszereket használunk, melyek tovább szennyezik vizeinket és melyekre a babák bőre érzékeny lehet.

Lebomló pelenkák

Létezik azonban más megoldás is, ha valaki nem akar lemondani az eldobható pelenkák nyújtotta kényelemről. Nekik ajánlom az ECO by Naty cég lebomló pelenkáit. A cég lebomló törlőkendőket és organikus babaápoló termékeket is forgalmaz, sőt az édesanyákra is gondolva, organikus melltartóbetétet is gyártanak.

+1 tipp

Ha már természetes anyagból készült pelenkát használunk, akkor ne kenjünk babánk bőrére mesterséges kemikáliákat, hanem próbáljunk ki valamilyen organikus, csak növényi összetevőket tartalmazó krémet. Ez lehet natúr shea vaj, kakaóvaj vagy kókuszolajos ápoló. Nagyon sok lehetőséget találunk, csak egy pici időt kell rászánni a tájékozódásra, ami minden kétséget kizáróan nem lesz hasztalan, hisz a babánk egészségéről van szó. Ezeknél a márkáknál például biztosan találunk megfelelő babaápolási termékeket: Manna, Coconutoil, Biola, Lavera.

+1 indok

Azt is megtudtam, hogy apabarát mosipelusok is kaphatók, amik egyetlen mozdulattal cserélhetők. Úgyhogy kedves apukák, nincs több kifogás! Próbáljátok ki és legyetek büszkék magatokra!

+1 érdekesség

Tudtátok, hogy olyannyira menő lett a mosható pelenka használata a hollywoodi sztárok körében, hogy még a Vogue magazin is foglalkozott a témával? Képzeljétek el, amint a Vogue hasábjain a legnagyobb divatházak kollekcióit bemutató képek között ott virítanak a szuper menő mintákkal díszített mosható pelenkák!

Mosható tisztasági és intimbetétek

Folytassuk a női higiéniával, hiszen ahogy a bevezetőben ígértem, a cikk nem csak a babákról, hanem a mamákról, minden nőről és nőnek szól. Biztosan sokan hallottatok már a mosható tisztasági és intimbetétekről vagy az úgynevezett hölgykehelyről. Nézzük meg, hogy mik is ezek pontosan és hogyan működnek.

Hogy miért is lehet jó választás egy mosható intimbetét?

Mert Magyarországon a női higiéniai termékekre nem kötelező ráírni, hogy milyen vegyi anyagot tartalmaznak, pedig ha pontosan tudnánk melyek ezek és ismernénk a hatásaikat a szervezetünkre, valószínűleg jobban odafigyelnénk, hogy mit választunk. Sajnos a nyálkahártyával érintkező termékekből számos vegyi anyag is felszívódhat.

Azért senki ne ijedjen meg, a külföldön elvégzett tesztek szerint a hormonrendszerre kockázatot jelentő anyagok mennyisége igen alacsony ezekben a termékekben. De ha valakinek ez is számít, akkor jó megoldást jelenthetnek számára a mosható betétek.

És hogy mi szól még a mosható megoldások mellett a környezetvédelmi szempontokon kívül?

– természetes megoldás, bőrbarát anyagok
– nem okoz allergiát
– segít a visszatérő gombás fertőzések legyőzésében
– puha, pamut anyag érintkezik a bőrrel, ami kellemes érzés
– nincs műanyag zacskóra emlékeztető hangja mozgás közben
– vidám, színes mintákkal díszítettek

Több méretben és vastagságban is készülnek, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet piros virágzás idejére. Rögzítésük a fehérneműhöz egy egyszerű patenttal történik. Ha úton vagyunk is bátran használhatjuk, hiszen lehet kapni hozzájuk zárható kis tasakokat, szütyőket (belül vízzáró réteggel ellátva), amiben biztonsággal szállíthatjuk a használt betéteket, mégpedig úgy, hogy a patent segítségével rögzítjük az összehajtott betétet, így a szennyezett felület belül lesz és láthatatlan. A mosásuk is roppant egyszerű. Közvetlenül használat után hideg vízzel öblítsük ki, szappannal dörzsöljük át és hagyjuk megszáradni. Így száríthatjuk és tárolhatjuk a gépi mosásig a mosógép dobjában. Semmiképpen se tegyük radiátorra, törölközőszárítóra, mert a közvetlen meleg roncsolhatja a betétbe bevarrt anyagokat. Ha lehetőségünk van rá, érdemes a szabadban szárítani őket, mert a napfénynek folttisztító és fertőtlenítő hatása van! Majd a ciklus végén, mosás előtt kezelhetjük folttisztítóval és mehet az összes a mosógépbe.

Több magyarországi márka is rendelkezésünkre áll a választáskor, így támogathatjuk vele a hazai vállalkozókat. Személyes tapasztalat alapján szívből ajánlom Momo (Hold Nővér), kézzel készült egyedi termékeit. A rendelésem leadása után gyorsan megérkezett a csomag, benne egy pici papír szívvel, melyen kézzel írt üzenet állt, és ajándékba még egy filter teát is kaptam. Csodás érzés volt, hogy egy nő ilyen módon támogat egy másik nőt. Hiszen régen is így zajlott ez, a lányok anyáiktól és nagyanyáiktól tanulták meg a női lét összes kis trükkjét, praktikáját a nők támogatták egymást és így adták át egymásnak a tudást.

Hölgykehely (Intimkehely)

Bármilyen meglepő is, a kehely bizony nem új találmány, hiszen már a ’30-as években is ismerték az Egyesült Államokban. Manapság azonban egyre népszerűbb ez a kis tölcsér, melyet a hüvelybe kell helyezni, így az elzárja a vér útját és összegyűjti azt. A megfelelő méretű kehely kiválasztásához előfordulhat, hogy többet is ki kell próbálnunk, mert bizony nem biztos, hogy elsőre sikerül eltalálni a pontosan illeszkedőt. A tökéletes felhelyezést meg kell tanulni, nem olyan egyszerű, mint a tampon esetében, de néhány alkalom során elsajátítható és a neten több segítő videót is találunk. A leírások szerint a kelyhet elegendő reggel és este tisztítani, 12 órán át képes gyűjteni a vért szivárgásmentesen és szagtalanul, persze nyugodtan eltávolíthatjuk rövidebb időn belül is. Az eszköz tisztítása igen egyszerű, csak ki kell venni és langyos vízzel elöblíteni, máris újra használható. Allergiát nem okoz, mert anyaga orvosi szilikon, és a bakteriális fertőzések esélye is kisebb, mint a tampon használatakor. A tölcsér körülbelül 3-4 évig használható (de van olyan is, ami a forgalmazó szerint 10 évig), persze csak akkor, ha nem az eldobható verziót (softcup) vesszük belőle. Erre figyeljünk, hisz a kényelem mellett épp a hulladékgyártás elkerülése a cél!

Melltartóbetét

És a végére még egy környezetkímélő megoldás kismamáknak, a mosható melltartóbetét. Ezeket ma már akár a Tescóban, Auchanban is beszerezhetjük, de interneten ugyanúgy elérhető és megrendelhető, mint az összes, ebben a cikkben részletezett termék. Ezek puha pamut borítású, jó nedvszívó képességű betétek, melyek egy ragasztócsík segítségével rögzíthetők, így nem mozdulnak el. Használat után mosógépben moshatók és van olyan, amelyik szárítógépbe is rakható. Több márkához ráadásként még mosózsákot is kapunk!

Minden ember minden apró lépése számít!
Lépegessünk tovább!
Szeretettel ölellek Benneteket!

Gabi
(Egy diósdi környezetvédő anyuka)

Fotók: pixabay.com és Gabi

Címkék: #midióGabi, Baba-mama higiénia, Egészség, Környezetvédelem, Mosható pelenka, Női higiénia