Adományok a rászorulóknak – A diósdi szervezetek, emberek is segítettek című cikkünkben adtunk hírt arról, hogyan  segít egy karitatív szervezet (Magyar Vöröskereszt) helyi csoportja, egy civil szervezet (Pro Civittate — A Városért Egyesület) és a diósdi önkormányzat  az ukrajnai háború elől menekülőkön. Jelen írásunkban azokat az információkat adjuk közre, amelyeket egy diósdi önkéntes segítőtől, Balassa Zsuzsától kaptunk.

Balassa Zsuzsa 25 éve költözött Diósdra, és mintegy hat éve végez önkéntes munkát. A diósdi iskolában kezdte SZMK-vezetőként, később gyerekeket korrepetált, ruhát, élelmiszert, háztartási gépeket gyűjtött nehéz sorsú családoknak, ingyenes zenés tornát szervezett és vezet ma is. Mondani sem kell, hogy a mostani ukrajnai háború elől menekülők sorsa sem hagyja hidegen, a közösségi oldalakon rendszeresen találkozni a felhívásaival, kommentjeivel.

Balassa Zsuzsa hat éve végez önkéntes munkát

– Nagy örömömre Diósdon is nagyon sokan igyekeznek segíteni. Heti több alkalommal készítenek/készítünk szendvicseket, amiket a pályaudvarokra visz ki Lázár Péter. Ő egy önkéntesekből álló Facebook-csoportot hozott létre már korábban, jelenleg a csoport a menekültekre koncentrál elsősorban (Diósd Önkéntes Segítők). Mindenki azzal segít, amivel tud; tagja például egy oroszul és ukránul beszélő szociális munkás, ő a pályaudvarokon és a Topoly utcai befogadóházban is dolgozik, családsegítő kollégáival együtt. Mások szendvicseket kennek vagy pénzt adnak erre. Az OM Hungary nonprofit szervezet érdi munkatársainak egy része a határhoz és azon túl jár segíteni, valamint összegyűjtik itt helyben azokat a dolgokat, amiket kérnek a határnál a munkatársak. Ezek jelen pillanatban: gyertya, mosószer, gyufa, elem, elemlámpa, tisztálkodási szerek, konzervek, kötszerek (a Szent Gellért Patika két nagy doboznyit adott, ingyen!), gyógyszerek, vitamin. A többi munkatárs itt helyben segít a már ideérkezett menekültek elhelyezésében. A Babtista Szeretetszolgálat különböző épületeiben már sok család lelt menedékre, nekik jelen pillanatban matracokat, tisztálkodási szereket, konzerveket gyűjtünk – foglalta össze tapasztalatait Balassa Zsuzsa a midio.hu számára.

K. Z.

midio.hu

Fotógaléria: Csősz Katalin képei zömmel a Nyugati pályaudvaron készültek.

Címkék: Balassa Zsuzsa, Diósd, menekültek, önkéntesek