Érdekes előadásokkal, beszélgetésekkel várják a diósdi családokat az anyatejes táplálás világnapja alkalmából szervezett rendezvényükön a diósdi védőnők szeptember 13-án, pénteken. Szoptatás, stresszoldás, aromaterápia, természetes kozmetikumok, gyermekágyas táplálkozás, szétvált hasizom regenerálása, allergének bevezetése a hozzátáplálásnál, valamint házasélettel kapcsolatos négyszemközti személyes tanácsadás szexuálpszichológus segítségével – ilyen gazdag programmal készültek idén a Diósdi Védőnői Szolgálat munkatársai, helyi anyukákat is meghívva az előadók sorába. 

Már várandósan is készüljünk a szoptatásra – Tájékozódjunk, keressünk a közelünkben szoptatási tanácsadót, akit szükség esetén elérhetünk!

A program 9 órakor kezdődik a Védőnői Szolgálat épületében (a gyermekorvosi rendelő mellett) és körülbelül 12 óráig tart. Várandósokat és gyermek(ek)kel érkezőket is szeretettel várnak, a kicsik az előadások alatt játszósarokban foglalhatják el magukat és finomságokból falatozhatnak.

A fő témáról Czifra Gyöngyi védőnő tart előadást Általánosságban a szoptatásról címmel. Természetes babakozmetikumok, vegyszermentes babaápolás témában Varga-Grund Szabinától tájékozódhatnak a résztvevők, aki hobbiból kezdett natúr kozmetikumok gyártásával foglalkozni. Szabina egy a szülés után sokakat érintő probléma megoldásáról, a szétvált hasizom regenerálásól is beszél majd. Stresszoldás, illóolajok – az aromaterápiával foglalkozó Mensáros Nórától biztosan sok hasznos tanácsot kap majd, aki meghallgatja a négygyermekes anyuka előadását. Jenei Nikolett dietetikustól a szoptatás alatti táplálkozásról és az allergének bevezetéséről hallhatunk. A Szent Gellért Gyógyszertárból idén is ott lesz a rendezvényen Dr. Kardos Krisztina gyógyszerész. Igazi különlegesség, hogy lehetőség lesz négyszemközti beszélgetésre egy szexuálpszichológussal is, Hellinger-Sólymos Krisztina “Házasélet szülést követően” témában ad tanácsokat azoknak, akik erre igényt tartanak.

Szoptatni természetes, szoptatni jó!

Tavaly augusztus 31-én került sor a rendezvényre, akkor Bányai Petra egy korábbi írását osztottuk meg ebből az alkalomból, mely most is ugyanúgy aktuális.

„Az anya ül a világ közepén! Kicsiny gyermeke szunnyad kebelén. Így ábrázolják régi mesterek, Kik az örök időknek festenek…” (Várnai Zseni)

Ma már hála Istennek nem kell senkit meggyőzni arról, hogy a kisbabák lehető legjobb táplálásának módja a szoptatás. Sőt. A szoptatás nemcsak táplálás. Sokkal több annál. A babának az első hat hónapban nincs is szüksége másra, mint az anyatejre és természetesen édesanyja közelségére. Ezen belül is döntő fontosságú az élet első pár hete, amikor az újszülött és mamája egymásra hangolódnak, összeszoknak. Ilyenkor – a gyermekágy testileg-lelkileg érzékeny időszakában – jó, ha semmi nem zavarja meg őket ebben.

Régen…

… és ma – A népszerű énekesnő, Pink szerint szoptatni menő (Milyen igaza van!)

A kezdeti időszakban nem ritka, hogy felmerülhetnek nehézségek. Bár a szoptatásról azt gondoljuk, ösztönös, sokszor mégsem indul egyszerűen. Jó, ha már a várandósság időszakában készül a kismama erre is – személyes tapasztalat alapján Dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász, IBCLC szoptatási- és perinatális szaktanácsadó akár online is elérhető tanfolyamait és a honlapunkról is ismert Béres Edina bába nemcsak szülésre (legyen akár kórházi vagy intézeten kívüli), hanem a gyermekágyas időszakra, szoptatásra, hordozásra felkészítő tanfolyamait tudom ajánlani – és beszerzi például a lakóhelye környékén elérhető szoptatási tanácsadók elérhetőségeit. Első babánál, de még többedik gyermeknél is könnyen el lehet bizonytalanodni, jó, ha ilyenkor tudunk kihez fordulni. A védőnők természetesen segítik és támogatják a szoptatást, de van, hogy szükség lehet szakképzett szoptatási tanácsadó személyes, gyakorlati segítségére is, hogy a felmerülő probléma (az első napok tejbelövellése okozta túltermelés miatt fellépő fájdalom vagy kisebesedő mellbimbó okozta kellemetlenségek például) néhány napon belül megoldódjon. Jó, tudatosítani magunkban, hogy csak átmeneti nehézségekről van szó, amit hamar orvosolni lehet és pár nap múlva a szoptatás nemcsak a babának, de az édesanyának is jó lesz. Sőt, igazi csoda.

A kezdeti zavartalan otthoni egymásra-hangolódás után szoptatni bárhol, bármikor lehetséges!

“Olyan a szoptatás, mint egy gombolyag fonal, amellyel körbetekerem a gyerekem. Minél többet tekerek rá, annál messzebb mehet el tőlem később, hiszen a fonal mentén biztosan visszatalál hozzám. Mint a mesében.” Dettre Imola (Forrás: Facebook)

A diósdi anyukák FB-csoportjukban mindenféle témában, így a szoptatással kapcsolatban is segítik egymást. A legtöbben Vargyai Diánát ajánlották a legutóbb szoptatási tanácsadót kereső kismamának, aki IBCLC laktációs (szoptatási) szaktanácsadó és védőnő is egyben, és honlapján keresztül bárki fordulhat hozzá segítségért. A másik hasznos tanács, amit legutóbb olvastam ebben a csoportban, egy termékhez kapcsolódott, amit talán kevesen ismernek. Ez a mellnyugtató párna nagyon hasznos szoptatásnál és fejésnél is, főleg a kezdeti időszakban, amikor a baba még nem eszik olyan nagy mennyiséget, mint amennyi termelődik.

Jó tudni azt is, hogy anyatej leadására nemcsak Budapesten van lehetőség (ott házhoz mennek a lefejt anyatejért), hanem vidéken, így nálunk, Diósdon is. Míg a fővárosban kórházakba szállítják az anyatejet, nálunk a személyes kapcsolatokra helyeződik a hangsúly. Ha van a környezetünkben olyan – a minénkhez hasonló korú – kisbaba, akit átmenetileg vagy egyáltalán nem tud szoptatni az anyukája vagy örökbefogadták, segíthetjük őt azzal, hogy anyatejet adunk számára. Ami nekünk felesleg, neki nagy ajándék lesz. A fáradozásért társadalombiztosítási támogatás vehető igénybe (jelenleg 3300 Ft jár egy liter anyatejért, mely adómentes jövedelemnek számít), ennek ügyintézése az anyatejet kapó édesanya védőnője hatáskörébe tartozik.

Szendéné Kiss Nóra

A 11 éves Bogi (aki 3 éves koráig-), a 4 éves Berkenye (aki 3,5 éves koráig-), a 2 éves Brúnó (aki 1,5 éves koráig szopizott) és a 12 napos Bodza (aki jelenleg 0-24 órában szopizik, most épp egy kis szünetet tartva) anyukája, aki a kezdeti szoptatási nehézségeknél még alig hitte, hogy a szoptatás lesz az egyik legnagyobb csoda az életében 

Borítókép: Diósd központjában szoptató édesanya

Fotók: midio.hu, pixabay.com, Facebook

Szoptatásról bővebben: La Leche Liga Magyarország

 

 

Címkék: Anyatejes nap, Diósd, Szoptatás, Védőnők