Volt egy álmom… Tolom a babakocsit egy szép (őszi/téli/tavaszi/nyári) napon Diósd utcáin. Kezemben tejeskávé, papírpohárban. Épp most hoztam a kézműves pékségből. A Kápolna-kert felé tartunk, itt egy padon megpihenek, iszogatom a kávém és nagyon boldog és hálás vagyok.

Amikor tavaly decemberben ezt a cikket írtam, csak reméltem, hogy az álomból hamarosan valóság lehet. És hogy a valóság szebb lesz, mint az álom, végképp nem sejtettem. Egyrészt, mert a cikk megírásakor még nem tudhattam, hogy nem a 2 éves kisfiam ül majd a babakocsiban (mert ő a nagymamájával játszik éppen), hanem a 2 hónapos kislányom fekszik benne. És azt sem tudtam, hogy nem csak gőzölgő lattét kortyolgatok, hanem omlós meggyes-mákos pitét is majszolok majd a padon.

Tegnap megnyílt a Diósdi Kiskifli pékség. Jelenleg még tesztüzemmel működnek, de így is folyamatosan kígyózó sor áll a pult előtt. „A gluténmentes kenyér miből készül? Lesz rozsos pékáru is? Kiskifliért mikor jöhetünk vissza?” – Robi, a tulajdonos házaspár férfi tagja (felesége, Villő épp pár perce indult el a pékségből) mosolyogva és türelmesen válaszol a kérdésekre, közben kiszolgál, csomagol, kávét főz (ezt most épp miattam) és segít behozni a kiflisodró gépet, amit most hoztak meg az üzletbe. Eddig ugyanis kézzel sodorták a kiflit, de mától gyorsabb lesz a folyamat. „Megrohamoztak minket és pici a műhely, próbáljuk utolérni magunkat” – mondja Robi és segít kivinni a babakocsit.

Megköszönöm. Nemcsak a kedves gesztust, a kávét és a sütit, hanem azt is, hogy valóra vált az álmom. Persze ez csak így hangzik: „Köszönöm szépen, és gratulálok!”, de ennél igazából sokkal többet jelent.

Van még sok álmom. Az egyik a játszótér (amiért tavasszal aláírásokat gyűjtöttünk, amiért cikkeket írtam, amiért levelet írtunk, amiért a gyerekeink lerajzolták álmaik játszótereit, és amire azóta is csendben várunk és vágyunk, és próbálunk tenni is érte folyamatosan). Remélem, most ez következik.

Sz. K. N. 

Korábbi cikkünk a pékségről: Újra lesz pékség Diósdon!

Címkék: #midióNóri, Diósd, Diósdi Kiskifli, Pékség