„A karácsony Jézus születésnapja, nem a miénk, ezért nálunk szűk családi körben nincs (az emberek többségét amúgy is őrületbe és kiadásokba kergető) ajándékozás” – Tarcsai Johannáról és családjáról Oláh-Koppány Andrea megható riportja a Nők Lapja 47. számában jelent meg. Több dolog is megragadott a hétgyermekes család életéből, amiért a cikket nem is tudtam egyhuzamban végigolvasni. Meg kell állni. Le kell ülni. És csak szépen lassan, apránként lehet és érdemes emésztgetni, magunkévá tenni – ahogy Béres Edina írta nemrég.

Itt van például ez a fenti mondat. A közelgő ünnepekre való tekintettel az üzletek és bevásárlóközpontok már múlt hétvégén – feketébe öltözött eladókkal és kedvezményesnek feltüntetett árakkal – nagy hangerővel invitáltak vásárolni. (A postaládából kiszedett akciós újságok milyen jól jöttek volna pár héttel korábban, az iskolai papírgyűjtésre!) Ennek ellenére (vagy éppen ezért) talán egyre többen gondolják úgy, hogy nem dőlnek be a kihagyhatatlan(nak tűnő) ajánlatoknak és inkább apró, jelképes és személyes ajándékokkal lepik meg szeretteiket karácsonykor.

„A Tarcsai családban a gyerekek értékrendje a példamutatáson alapul: nem pazarolnak, viszont szívesen osztoznak, segítenek, Lucának (a házaspár halmozottan sérült, kerekesszékes legidősebb gyermeke – a szerk.) köszönhetően türelmesebbek, empatikusabbak, mint kortársaik. Mivel a névnapjukon és a szülinapjukon kapnak ajándékot, természetes számukra például a karácsony eredeti, szeretetteljes üzenete” – ismét egy megálló, sok elraktározni-való érzéssel, gondolattal.

„Velünk még több fér a fa alá” – ígéri az egyik outlet center és

„Nem az ár jelenti a kihívást! Inkább az, hogy a fa is látszódjon” – áll egy másik bevásárlóközpont hirdetésében.

Igencsak visszatetszőnek tűnnek az idei ünnepi szezonra szánt marketing szlogenek és kereskedelmi reklámok a fenti gondolat tükrében.

Valószínűleg kevés olyan család van ma, ahol bár tehetnék, mégsem vesznek egymásnak ajándékot karácsonykor. Többen lehetnek, ahol nélkülözés, nehéz anyagi körülmények miatt nem zörög csomagolópapír, sőt talán még karácsonyfa sem díszíti a nappalit szenteste és az ünnepi vacsorához valók beszerzése is gondot jelent. Ha nyitott szemmel járunk, nem nehéz észrevenni szűkebb és tágabb környezetünkben a nálunk nehezebb körülmények között élő családokat. És mivel nem csak kapni, hanem adni is jó, érdemes végiggondolni, tájékozódni, hol és hogyan segíthetünk, okozhatunk örömet a családunkon kívül másoknak is.

Cipősdoboz és Brown Friday

Ismert országos adományozási lehetőség a cipősdoboz akció. Egyszerűen fogunk egy üres dobozt, megtöltjük ajándékokkal – olyanokkal, amiknek a mi gyerekeink is örülnének -, becsomagoljuk a doboz alját és tetejét külön-külön, ráírjuk, hogy milyen korú kislánynak vagy kisfiúnak szánjuk és az ajándékunkat leadjuk a gyűjtőponton. Mivel a 294 gyűjtőhely közt a diósdi könyvtár is szerepel, nem kell messzire mennünk a csomagokkal. A legjobb, ha a gyermekeinkkel együtt készülünk, mert amellett, hogy értékes lelki útravalót kapnak, igazán jó móka és kreatív elfoglaltság lesz a dobozolás. Pályázhatunk akár a Legkreatívabb Cipősdoboz versenyre is, így még nyerhetünk is az adakozással.

A diósdi könyvtárba idén is vihetünk cipősdoboznyi adományokat (Fotó: ciposdoboz.hu)

“A brown friday elindításával szeretnénk megragadni fogyasztói társadalmunk figyelmét, és az ünnepre való készület idején rámutatni, hogy a nélkülözés és a szükség olykor annyira közel van hozzánk, hogy észrevétlenül haladunk el mellette. Miközben a Black Friday-t megelőzően azon gondolkodunk, hogy mely terméket hol és milyen kedvezménnyel tudunk beszerezni, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a rászorulók megsegítéséről, akiknek – az év minden napján, de az ünnepek előtt különösen is – szükségük van a mi odafigyelésünkre” – ez a frappáns válasza a ferenceseknek a kereskedők által indított Black Friday nevű őrületre. Az egytál – melegétel rászorulóknak program különlegessége, hogy kis összegű, mindössze ezer forintos támogatásokat is fogadnak és az összegyűlt adományokból rászorulókat és hajléktalanokat hívnak meg ünnepi ebédre vagy vacsorára a karácsony előtti napokban.

Brown Friday, a ferencesek felhívása

Ki ne szeretne ajándékozni, látni a csillogó szemeket, az örömet? Ugyanakkor jó lenne nemet mondani a féktelen pénzköltésre, pazarlásra. Vitathatatlanul nehéz helyzet. Hol a határ? Sikerül megtalálnunk az arany középutat?

Fotó: pixabay.com

„A nagytakarítást sem hagyjuk az utolsó hétre, és nem sütünk-főzünk tízfogásos vacsorát napokkal előre, épp csak egy-egy kedvencet készítünk szentestére, viszont közösen díszítjük fel a fát. Rengeteget énekelünk és társasozunk, beszélgetünk, alvás előtt imádkozunk” – itt a harmadik megálló a cikk olvasása közben. Sok erőt meríthetünk ezekből a gondolatokból is és ha egymás megajándékozásáról azért mégsem mondanánk le, a Tarcsai család ez utóbbi szokása akár egy az egyben átemelhető saját életünkbe.

A fenti gondolatokkal felvértezve néhány ötlet az adventi időszakra, a karácsonyi ajándékbeszerzéssel kapcsolatban:

1. A könyv mindig értékes és szép ajándék. Érdemes előre gondolkodni és interneten megrendelni az ajándéknak szánt könyveket, hiszen a könyvesbolti átvétel ingyenes, viszont az ár így kedvezőbb.

Fotó: pixabay.com

2. Egyre többen gondolják úgy, hogy nem bevásárlóközpontok zsúfolt üzleteiben szerzik be a a karácsonyi ajándékokat… Érdemes körülnéznünk a lakóhelyünkön, hátha nem is kell messzire mennünk ahhoz, hogy megtaláljuk a legszebb meglepetéseket.

Forrás: Facebook

Ilyenek egy diósdi anyuka, Bitter Edina jeles alkalmakra kézzel készített ajándékai, dekorációi, melyek igazi értékét az egyedileg személyre megalkotott stílus adja. Edina főként fa alapanyaggal dolgozik, de a kínálatban található könyvből készített termék is és folyamatosan ötletel új technikákon, hogy minél inkább személyre szabható legyen a megálmodott kép.

Egy diósdi anyuka, Bitter Edina kézzel készített karácsonyi dekorációi (www.naszmuhely.hu)

Szegediné Ujjobbágy Andrea szintén egy a diósdi anyukák közül. Andi többek közt ajtó- és asztaldíszekkel, koszorúkkal készül az ünnepekre. Kislányai neveit rejtik Petraliz decor műhelyének betűi, ahol alkotásai születnek.

Petraliz decor díszek

A Rózsabogár Csuziné Tóth Tünde (Tünde néni), diósdi ovisokkal is foglalkozó táncpedagógus női ruhákat készítő portája. Egy éve indultak, műhelyükben kizárólag egyedi darabok készülnek. Logójukat, a rózsabogarat minden ruhára rávarrják. Hamarosan megnyitják portájuk kapuját egy napra az érdeklődők előtt, érdemes ellátogatni hozzájuk Érdre és közelebbről megnézni, felpróbálni a Rózsabogaras ruhákat.

Rózsabogaras táska készül – a betét részt Tünde fiával, Levivel közösen nemezelte

3. Akkor sem kell lemondanunk a kézműves, egyedi ajándékokról, ha mégis egy plázába vinne az utunk. Az Allee Bevásárlóközpontba például idén második alkalommal költözött be az Ajándék Terminál, ahol egész decemberben magyar tervezők termékei közül válogathat az, aki valami igazán különleges ajándékot szeretne – akár magának, akár szeretteinek: divatkiegészítők, ékszerek, papíráruk, gyerekjátékok, bútorok, kerámia és lakberendezési tárgyak népesítik be az üzlet polcait. Az ünnepi készülődés idejére szervezett szakmai workshopok és kézműves foglalkozások keretében pedig személyesen is találkozhatunk a tervezőkkel és lehetőség nyílik közösen elkészíteni egy-egy design tárgyat.

Az Ajándék Terminál az Alleeban nyitott meg december 1-jén

4. Természetes kozmetikumokkal sem lehet mellélőni, főleg a hölgyek körében. De Szabó-Vida Zsófi, a HerbArting natúr-kozmetikumok alkotója nemcsak nekik, hanem babáknak, apukáknak és házi kedvenc kutyusoknak is többféle terméket készít kis csapatával Diósdon.  Az itt élők az ingyenes átvétel lehetőségén túl egész évben 10% kedvezményt kapnak minden termékből, ehhez csak be kell írniuk a webáruházban a “helyi” kuponkódot.

Természetes kozmetikumok ünnepi díszben

5. Persze olyan finomságokkal is meglephetjük a családot és magunkat, amiket nem kenni kell. Ha szeretünk és van is időnk sütni, az ünnepi finomságok száma végtelen, a régi családi receptektől az újdonságokig széles skálán mozog a választék. A ZsuzsiSüti oldalról inspirálódni és akár rendelni is lehet, a cukrászműhelyt megálmodó és működtető Braun-Rózsa Zsuzsanna (hát persze, hogy ő is diósdi anyuka) nemcsak szülinapokra és keresztelőkre vagy esküvőkre, de karácsonyra is örömmel készít olyan tortákat és süteményeket, amik nemcsak finomak, de szépek is.

Karácsonyi ZsuzsiSütik

6. A nagyszülőknek – főként ha egyedül, magányosan, esetleg már egyre inkább bezárkózva élnek – értékes ajándék lehet az újság-előfizetés. Így egész évre ellátjuk őket meglepetéssel. Ráadásul biztosan gondolnak az ajándékozóra is, mikor a postaládában megtalálják kedvenc lapjukat. Természetesen az unokák vagy dédunokák fényképeiből készült naptár is mindig telitalálat.

7. Persze a legkülönlegesebb, ha mi magunk készítjük az ajándékokat. Ötletekből biztosan nincs hiány, már csak időt kellene szakítani valahogy az alkotásra. Egy házi likőr nem is olyan nagy ördöngösség, ráadásul emlékezetes és vicces pillanatokat szerezhetünk közben magunknak (és másoknak) is. Például amikor babakocsival vásárolunk ipari mennyiségű vodkát és citromot a boltban…

Fotó: midio.hu

A sort még hosszan lehetne folytatni, attól függően, hogy pénztárcánk, értékrendünk, elveink, szokásaink hol szabnak határt a karácsonyi ajándékozásnak. Ha esetleg egy nagyobb családi kiadás vagy bármi más miatt úgy alakul, hogy szűk keretből gazdálkodunk, kétségbe esnünk akkor sem kell. Szerencsére a legértékesebb ajándékok – az együtt töltött idő, az egymásra fordított figyelem, egy ölelés – ingyen vannak. És ha nem szeretnénk üres kézzel állni a karácsonyfa alatt, akár saját készítésű utalvány formájában is átadhatók.

Szendéné Kiss Nóra

midio.hu

Kiemelt fotó: pixabay.com

Címkék: Ajándékozás, Karácsony, Szeretet