Reggel kilépve az ajtón, egy fénylő zöld kis pontot pillantottunk meg a házunk falán.

– Megsimogathatom?

A csillogó szempárból azonnal tudtam, ez bizony szerelem első látásra.

Sétánkból visszatérve én már teljesen megfeledkeztem újdonsült háziállatkánkról.  Hát ugye a felnőttekre sajnos nem jellemző, hogy észrevennék és értékelnék az igazán fontos pillanatokat… Nem úgy Ők, akik még romlatlanul, tisztán figyelik a világot maguk körül.

– Szia! Hát megvártál minket?!

 Szerencse, hogy minden nap tanulhatunk Tőlük. A gyermekeinktől.

De ki is ez a bogárka?

Az aranyos rózsabogár (Cetonia aurata) a rovarok osztályába, a bogarak rendjébe és a ganajtúrófélék családjába tartozó faj.  (Wikipédia)

„A napsütéses, meleg napokon gyakran találkozhatunk kifejlett rózsabogarakkal. Rendszerint május táján jelennek meg először, június-júliusban láthatunk belőlük a legtöbbet, elvétve pedig még szeptemberben is találkozhatunk velük.” (hobbikert.hu)

És vajon miért nem hallunk sűrűbben felőle? Pedig van olyan szép, mint népszerű társa, a katicabogár, kiről énekelünk és mondókázunk, az ovisjelek közül a legmenőbbek közé tartozik és szívesen magunkon viseljük akár. Rózsabogaras gumicsizmát, esernyőt vagy pólót miért nem látni? Vajon ír valaki róla is mesét egyszer? Hajrá aranyos rózsabogár, drukkolunk Neked!

Szendéné Kiss Nóra

U.i.: Tévedtem, van mese! Ott van például Lili, Bogyó és Babóca szomszédja Bartos Erika meséjében. De másokat is megihletett az apró kertlakó, érdemes utánajárni.

Fotók: midio.hu