A Tárnokon élő Gulyás Ferenc népzenész néhány éve megalkotta a világon egyedülálló pedálciterát. A hangszer hangzását, szerepét népszerűsítendő – NKA-támogatás segítségével – készítette el Az én világom zenéje című hangzóanyagot, amely a közösségi médiában már hallgatható.

A pedálcitera unikum, még nem létezik a világon. Lényege, hogy a kísérő húrok – lábpedálok segítségével – akkordhangzást biztosítanak a hangszernek. A citerát egy zenei formációval, színpadon is bemutattuk már. A mostani, tizenkét számot tartalmazó világzenei összeállítás három dalában kapott szerepet a pedálcitera – világította meg a zenei összeállítás előzményeit a művész a midio.hu-nak.

Gulyás Ferenc a pedálciterával

Gulyás Ferenc szerint „a zene »hivatása« ma is ugyanaz, mint régen, gyönyörködtetés, szórakoztatás, relaxáció, ebben nincs változás. Viszont a világ nagyon más lett, és a zenének, benne a népzenének is adaptálódnia kell a változásokhoz, új témákat, stílusokat, hangszereket kell befogadni, alkalmazni. Mindig is nagyon fontosnak tartottam a magyar zenei kultúra megismerését és annak terjesztését. Több évtizede tartok hangszerismertető előadásokat, foglalkozásokat gyerekeknek, de felnőtt közönségnek is. A zene evolúciója a hiedelemvilág és a vallás szemszögéből című előadásomban például a magyar népi hangszerek segítségével mutatom be a zene kialakulását, fejlődését és szerepét az emberiség történetében. Nagy elismerésnek tartom, hogy rendszeresen meghívnak nemzetközi kulturális antropológiai konferenciákra, így például jártam a szegedi és Bolognai Egyetemen is.”

A pánsíppal is mesterien bánik a művész

A népzenész művészt a Hangszer nélkül lehet élni, de minek?, valamint A világ népi hangszerei című írásunkban mutattuk be olvasóinknak. A zenei anyagban szereplő Akkor szép az erdő, Megkötöm lovamat, valamint a Ride on című számok itt is meghallgathatók.

 

 

 

K. Z.

midio.hu

 

 

Címkék: #midióZoltán, 12 dal, Gulyás Ferenc, hangzóanyag, világzene