A MiDióval éltünk a lehetőséggel, és posztumusz kitüntetése javasoltuk a honlapunkon korábban felidézett egykori közösségszervező lokálpatriótát, Mészáros Józsefet. Az alábbiakban honlapunk szerkesztőjének beszédét adjuk közre, mely a 2020. szeptember 21-i városi díjátadó ünnepségen hangzott el.

Mészáros József

Idén lenne 91 éves, jövőre lesz a halálának 50. évfordulója. A tragikusan fiatalon elhunyt Mészáros József nevét kevesen ismerik városunkban, pedig lenne miért emlékezni rá. A Csapágygyár egykori kultúrosa színes közösségi életet szervezett az 1960-as évek Diósdján.

Feleségével 1960-ban ismerkedtek meg, majd egy év múlva megtartották az esküvőt. A Madách Színházban díszlettervező Mészáros József ezután kezdett a Csapágygyár munkaügyi osztályán dolgozni, ahol ő lett a kultúrfelelős, a „mindenes”. Ki mit tud?-ot, KRESZ-tanfolyamot, ünnepségeket szervezett, és ismert embereket hívott meg az ORION-ba, a Csapágy kulturális klubjába. Neki köszönhetően Diósdon jártak az akkori művész- és sportvilág nagyjai: Kibédi Ervin, Zalatnay Cini, Kovács Kati, Cserháti Zsuzsa, Korda György, a Fradi teljes csapata, dr. Lakat Károly mesteredző, Boskovics Jenő aranytollas sportújságíró, Papp Laci és edzője, Adler Zsiga bácsi és még sokan mások. Színdarabokat is rendezett: ő készítette a díszletet, a szerepeket a falu lakói játszották. Lenyűgöző szervezőkészsége, rajztehetsége, nyelvérzéke mellett vidámságával, emberi értékeivel is mindig kitűnt, akik emlékeznek rá, azt mesélik, Mészáros Jóskát mindenki szerette. Temetésén közel ezren vettek részt, köztük az Aranycsapat játékosai, Puskás Öcsi és Grosics Gyula is. Fiatalon, 41 évesen halt meg perforált vakbél miatt, felesége két kisgyermekükkel maradt egyedül.

Mészáros József nevét két évvel ezelőtt hallottam először, egy kedves barátunk, Zoller Zoltán mesélt róla. Azt mondta, neki köszönheti, hogy zenész ember lett: tizenkét éves kisfiú volt, mikor a Mészáros József által szervezett Ki mit tud? után szüleitől megkapta élete első gitárját. A Zoller házaspár ötlete volt, hogy felkeresik Mészáros József ma is Diósdon élő feleségét, Piroskát, és Jóska egy közeli barátjával, Tátrai Antallal együtt felelevenítik emlékeiket arról az emberről, akire Zoli gyerekkora óta példaképként tekint. Így készült el egy évvel ezelőtt a MiDió honlapra, majd került be néhány hónappal később, Balogh Attila, akkori megbízott főszerkesztőnek köszönhetően a Diósdhéjban újságba az az írás, melynek célja, hogy méltó emléket állítson Mészáros Józsefnek.

Mónika, Mészáros Jószef lánya ezt mondta akkor:

„Ez egy igazán szép gesztus. Örülök, hogy van még diósdi, aki emlékszik édesapámra. Sajnos a sors fintora, hogy pont én nem ismertem, viszont anyu ahogy egyre többet és többet mesélt apuról, szinte mintha most is itt lenne velem. Anyu a mai napig nagyon szereti őt, és nagy szeretettel beszél róla. Hiszem és remélem, hogy ezzel a cikkel sokakban felidéződik az egykori Diósd élete. Szinte látom, érzem, hallom a régieket!”

Hogy miért fontos most, ennyi év elteltével megemlékeznünk valakiről, akit sokan nem is ismertünk személyesen? Mert Mészáros József élete számunkra, ma Diósdon élők számára példa. Példa, hogy lehet egészen rövid idő alatt is másokért önzetlenül jót tenni, a közösség javára maradandót alkotni, értékét hagyni magunk után. Ezt ismerte el Diósd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, amikor megszavazta Mészáros József posztumusz kitüntetését.

És fontos még valamiért. Mert vannak szavak, amiket soha nincs késő kimondani.

Köszönjük. Hálásak vagyunk.

Szent Ágoston: Ne sírj azért, mert szeretsz

A halál nem jelent semmit.
Csupán átmentem a másik oldalra.
Az maradtam, aki vagyok
És te is önmagad vagy.
Akik egymásnak voltunk,
Azok vagyunk mindörökre.
Úgy szólíts, azon a néven,
Ahogy mindig hívtál.
Beszélj velem, ahogy mindig szoktál,
Ne keress új szavakat.
Ne fordulj felém ünnepélyes, szomorú arccal,
Folytasd kacagásod, nevessünk együtt
Mint mindig tettük.
Gondolj rám, kérj, mosolyogj rám, szólíts.
Hangozzék a nevem házunkban, ahogy mindig is
Hallható volt, ne árnyékolja be távolságtartó pátosz.
Az élet ma is olyan, mint volt, ma sem más.
A fonalat nem vágta el semmi,
Miért lennék a gondolataidon kívül…
Csak mert a szemed nem lát…
Nem vagyok messze, ne gondold.
Az út másik oldalán vagyok, lásd, jól van minden.
Meg fogod találni a lelkemet és benne
Egész letisztult szép gyöngéd szeretetemet.
Kérlek, légy szíves… ha lehet, töröld le könnyeidet,
És ne sírj azért, mert annyira szeretsz engem.

Szendéné Kiss Nóra

MiDió.hu

Borítókép: Spéth Géza polgármester és dr. Varga Dániel alpolgármester átadják az elismerést Mészáros Piroskának

Címkék: #midióNóri, Diósd, Diósd Városért Díj, Mészáros József