A Magyarországi Tájházak Szövetsége idén a szomszédos Budaörs város Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjteményének (Heimatmuseum) ítélte oda az „Év tájháza” kitüntető címet.

A német nemzetiségi múzeumnak már az alapításakor fő célja volt a budaörsi svábság hagyományos kultúrájának megőrzése, a tudományos kutatómunka, kiállítások és rendezvények szervezése, valamint a hagyományőrzés és a hagyományátadás. Tevékenységi körének bővüléseképpen a Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény a magyarországi német tájházak információs központjává vált – adta hírül a Magyar Tájházak Szövetsége honlapján.

A Budapesti út 47/1 szám alatt álló épület a 19. század utolsó harmadában épült. A hagyományosnak tekinthető háromosztatú épület (szoba–konyha–szoba) később L alakban egy külön bejáratú szobával is kiegészült, a házhoz pedig kamra, présház és pince tartozott.

A második világháború alatt súlyos károkat szenvedett épületet a Wéber család az 1980-as évek elejéig lakta. A műemlékké nyilvánított házat a budaörsi tanács vásárolta meg.  1987 augusztusában, Johannes Rau német államelnök budaörsi látogatásával egy időben kapott a gyűjtemény múzeumi engedélyt és költözhetett be az épületbe. A korábbi években összegyűjtött gazdag anyagot akkor öt helyiségben helyezték el.

A Heimatmuseum 2016-ra tudta megteremteni azt az anyagi hátteret, amellyel teljes körű felújítás vált lehetővé, amely egyben a kiállítások megújítására, bővítésére is lehetőséget adott: a felújítási munkák során az épülettel egybeépült présházat újra összekötötték az épülettel, ezáltal bővült a kiállítóterek száma, amely új koncepció, újfajta kiállítások létrehozását tette lehetővé. A felújítás során egyik fő cél az volt, hogy kiállítási tereik száma bővüljön; az új állandó kiállítás már négy termet tölt meg, s új időszaki kiállítási helyiséget is kialakítottak.

A múzeum legfontosabb feladatának Budaörs kulturális értékeinek megőrzését és ápolását tartja, legyen szó kiállított tárgyaikról, raktárakban őrzött régi műtárgyakról vagy hagyományokról.

A Heimatmuseum fontos szerepet tölt be Budaörs város kulturális, közösségi életében: minden évben rendez a kiállításokhoz kapcsolódó hagyományőrző programokat (nyári gyerektáborok, hagyományőrző szakkör, könyvbemutatók), családos programokat (játszó­kuckó, múzeumi bolhapiac, húsvéti és adventi kézműves hét, bábszínházi előadások német és magyar nyelven), valamint szabadegyetemi kurzusokat és tudományos konferenciákat.

midio.hu

Forrás: Magyar Tájházak Szövetsége