Daróczi Csaba soltvadkerti fotóművész nyerte el a fődíjat A halak csillagképe című képével a Saubermacher – Az év természetfotósa 2022 pályázaton, melynek legjobb képeiből a Magyar Természettudományi Múzeumban látható kiállítás.

A naturArt, a Magyar Természetfotósok Szövetsége 2022-ben immár 30. alkalommal hirdette meg Magyarország és a régió legnagyobb hagyományokkal bíró nemzeti természetfotó-pályázatát. A pályázat célja hazánk, a Kárpát-medencei ökorégió és Földünk természeti értékeinek, csodálatos élővilágának, tájainak, valamint a természet ritka pillanatainak bemutatása a fotóművészet eszközeivel, ezen keresztül a természetvédelmi és biológiai ismeretterjesztés segítése, a társadalom szemléletének formálása és esztétikai értékítéletének fejlesztése. A pályázat névadó támogatója a Saubermacher Kft.

A pályázatra idén 197 fotós 3533 felvételt küldött be. A natur Art közleménye szerint a III. fordulóba bejutott körülbelül 400 kép mindegyike megérdemelte volna a bemutatást. A magas színvonal eredményezte, hogy ez évben a korábbinál több, összesen 120 pályamű került falra, illetve a kiadott albumba.

A pályázati képek között már nemcsak meghökkentő nézőpontokkal találkozhatunk, hanem felfedezhetők olyan kreatív technikák is, amelyekkel eddig még sehol, még a külföldi pályázatokon sem fordultak elő. Nyugodtan kijelenthető, hogy a vezető magyar természetfotósok nemcsak tudatosan készítik megdöbbentő látványt közvetítő képeiket, hanem képesek a technikai háttér továbbfejlesztésére is, ami egyértelműen jelzi, hogy kiemelkedő alkotókészséggel rendelkeznek – méltatta a fotókat Kalotás Zsolt, a zsűri elnöke.

A közlemény szerint Az év természetfotósa címet elnyerő Daróczi Csabának 18 képe szerepel a legjobbak között. Ez rekord a pályázat 30 éves történetében. Daróczi Csaba képeivel több kategóriában is első lett. A fotós a soltvadkerti tóban, egy víz alatt elhelyezett kamerával készítette éjjel A halak csillagképe című fotóját, amellyel kiérdemelte a fődíjat, Az év természetfotója elismerést.

A díjnyertes fotó

Daróczi Csaba Magyarországon többször elnyerte az Év természetfotósa és a Varázslatos Magyarország pályázat fődíját. Európában szinte az összes rangos pályázaton volt már első díjas/fődíjas (Oasis, Asferico, Monthphtoto, GDT Az Év európai természetfotósa, Glanzlichter, Milvus, Aves Emotion’Ailes). Egyéb díjai a világ minden részéről 100 fölött vannak. A naturArt Magyar Természetfotósok Szövetségének tagja.

A fotós 1969-ben születtem Debrecenben, jelenleg Soltvadkerten él és dolgozik. A fényképezéssel a szegedi főiskolás évei alatt – ahogy honlapján ő maga írja – „fertőződ” meg, és e szenvedély évről évre egyre súlyosbodik. A fotózás alapjait autodidakta módon sajátította el, bár tapasztaltabb barátai is igen sokat segítettek ebben. Nagy nehézségek árán szerezte meg – tökéletesnek még ma sem nevezhető – felszerelését, ami a techika fejlődése okán folyamatosan fejlesztés alatt áll. Azt vallja, hogy a technika nem mindenható, ugyanakkor kedvenc mondása: „Minden rossz munkás a szerszámát szidja.”

Daróczi csaba életét teljesen megváltoztatta a fotózás

Alkotói arc poeticájáról így vall: „A fényképezés számomra az önmegvalósítás eszköze, minden kattintást úgy igyekszem elkövetni, hogy az valamivel mindig többet nyújtson a néző számára a megszokott látványnál. A fényképezés szinte átalakította az egész életem, életformámmá vált. Más szemmel nézem a világot is, mióta a keresőt a szemem elé emeltem. Egy lehullott levél, egy emberi mosoly is más már számomra, mint azelőtt, mert amikor valami szépet látok, képzeletben akkor is exponálok egyet.”

Az ifjúsági kategória győztese, Kártyás Gergő

Az ifjúsági kategória fődíját a 16 éves Kártyás Gergő nyerte el Vonalkód című munkájával. A fotó 2021 januárjának első heteiben készült Döröskén, középpontjában egy tőkésrécepár látható a téli tájban.

Vonalkód — Kártyás Gergő díjazott fotója

Az Alexandra Kiadó 2022-ben is megjelentette a döntőbe jutott fotókból összeállított, Az év természetfotói – Magyarország 2022 című kötetet. A pályázat legjobb fotóiból rendezett kiállítást 2023. január 30-ig lehet megtekinteni a Magyar Természettudományi Múzeumban.

midio.hu

Fotó: naturArt

Címkék: Az év természetfotósa, fotózás