Nagy öröm a műfaj kedvelőinek, hogy az Érdi Médiacentrum idén is megrendezi az Érdi Jazz Fesztivál(ká)-t. Mint Irk Réka fesztiválmenedzser tájékoztatójából kiderül, rengeteg változat jött szóba február óta: kik léphetnek fel, ha egyáltalán felléphetnek, főleg június és augusztus között változott folyamatosan a program. Végül is három héttel ezelőtt megkapták az engedélyt a várostól a program megrendezésére.

Igaz, az eredetileg hatnaposra tervezett fesztivál – részben anyagi okok miatt – az idén csak kétnapos lesz. A program fő támogatója az Érdi Városi Tv, és „besegített” az Elektro-Optika, valamint családi szponzoráció is. A szervezők remélik, hogy jövőre túljutunk a koronavírus-járványon, és Érd városának ismét lesz lehetősége komolyabban támogatni az immár hagyományos jazzfesztivált.

Irk Réka elmondta: a fellépő zenekarok garantálják a magas színvonalat, a jó műsort. A fesztivál programjában négy együttes lép fel, közülük kettő a legnagyobb hazai jazz-zenekarok közül való.

Modern Art Orchestra 19 zenésszel lép színpadra szeptember 11-én, pénteken. A big band a csak nagyon ritkán hallható, 2018-ban Fonogram- és Artisjus-díjat kapott Bartók-átdolgozással érkezik Érdre.
Előttük a zenekar bőgőse, Bögöthy Ádám triója debütál a fesztiválon, ugyancsak nem mindennapi felállással, Szaniszló Richárd vibrafonozni, Mester Dániel pedig szaxofonozni fog. Szeptember 13-án, vasárnap új jazzstílusnak, a ragtime-nak tapsolhatnak a résztvevők. A 40 éves Budapest Ragtime Band szórakoztató jazz-zenével készül.

Idén is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra a Zeneakadémia tehetséges hallgatói. Most a Varga Dávid énekes nevével jelzett quintet lép fel, amely Quincy Jones születésnapján is énekelt. A zenekarban idén végzett fiatalok közül többen is nevet szereztek már maguknak: a zongorista Farkas Zsolt a Snétberger Tehetségközpontban tanult, most már Szőke Niki csapatában tag. Ketten pedig két éve és tavaly már jártak Érden, a dobos Márkosi András és a szaxofonos tehetség, Oláh Kálmán Jr. A formáció Tony Bennett és George Benson számokat is hoz Érdre.

Szeptember 11. péntek, 17.30
Bögöthy Trió: Bögöthy Ádám (bőgő), Szaniszló Richárd (vibrafon), Mester Dániel (zaxofon)
Modern Art Orchestra

Szeptember 13. vasárnap, 17.30
Varga Dávid Quintet: Varga Dávid (ének), Farkas Zsolt (zongora), Oláh Kálmán Jr. (szaxofon), Siklai István (bőgő), Márkosi András (dob).
Budapest Ragtime Band

A szervezők a szabadtéri helyszínen minden óvintézkedést megtesznek a zenekedvelők biztonságos részvétele érdekében. Nyitva lesz a Magyar Földrajzi Múzeum, több helyre helyeznek ki kézfertőtlenítőt, és természetesen biztosítják a testhőmérséklet-mérést is. A székeket az előírt távolságra helyezik egymástól, amiből következik, hogy csak 150 férőhelyre lehet jegyet venni.

A napi belépő 1000, a kétnapos támogatójegy 5000 Ft-ba kerül. A támogatójegyek korlátozott számban vásárolhatók, és az első három sorba szólnak (ahol a számozott székek távolabb helyezkednek el egymástól).  Azok, akik elővételben vásárolják meg belépőjüket, szabadon választhatnak a rendelkezésre álló ülőhelyek közül. A helyszínen megváltott jegyeket érkezési sorrendben tudják biztosítani. Az előzetesen megváltott jegyekkel a Múzeum Budai úti bejáratát lehet használni, akik a helyszínen szeretnék megvenni a belépőt, ők a Főtérről fognak tudni bejönni.

Jegyvásárlás: erdijazzfesztival@erdmediacentrum.hu

A rendezők kérik, hogy egymás védelme érdekében a koncertek alatt mindenki viseljen maszkot.

midio.hu

Fotók: Facebook

Címkék: Budapest ragtime Band, Érdi Jazz Fesztivál(ka), Irk Réka, Modern Art Orchestra