A Diósdi Római Katolikus Plébánia Diósd Város Önkormányzatával és a Kék Géza Művelődési Ház és Könyvtárral közösen előadássorozatot indított Magyarság és kereszténység címmel. A következő programra április 15-én, szombat este 18 órakor kerül sor a közösségi házban.

 Az előadás címe: Isten szolgája – Esterházy János élete és vértanúsága. Az előadó dr. Molnár Imre történész. Az est folyamán az érdeklődők vásárolhatnak az előadó magyar szentekről és Esterházy Jánosról szóló könyveiből.

Gróf Esterházy János Nyitraújlakon született 1901. március 14-én, az egyik legnagyobb magyar arisztokrata család sarjaként, és 1957. március 8-án hunyt el a mirovi börtönben. A 20. század első felének gyakran változó politikai szelei mind megtépázták: Trianonnal elvesztette vagyonát, a nácikkal szembeni kiállásért bujkálni kényszerült, a szovjet „felszabadítással” élete végéig börtönbe került. Szülőföldjén, a mostani Szlovákiában máig háborús bűnös. „A mi jelünk a kereszt, nem pedig a horogkereszt” – mondta, később ugyanígy fogalmazott a sarló és kalapácsról. Esterházy János volt a pozsonyi törvényhozás egyetlen képviselője, aki nem szavazta meg a zsidó lakosság kitelepítését (vagyis deportálását).

Esterházy János életéről itt is olvashatunk.

midio.hu

Címkék: Diósd, dr. Molnár Imre, előadás, gróf Esterházy János