Nagyon régi vágyam volt, hogy véradó legyek, aminek az előzménye, hogy szeretett Nagymamám számtalanszor adott vért életében. Az emléklapjait, véradó igazolványait a mai napig őrzöm, most már a saját oklevelemmel együtt.

véradás

Tavaly nyáron jutottam el először véradásra, és pozitív élmény volt az elsőtől az utolsó pillanatig. Mindenki, akivel kapcsolatba kerültem azalatt a 30-40 perc alatt, nagyon figyelmes és hálás volt. Végig azt éreztem, hogy különleges dolgot teszek.

A belépéskor (a koronavírus miatt) megmérték a testhőmérsékletemet, utána felvették az adataimat. Egy doktornő megmérte a vérnyomásomat és átbeszéltük a felmerülő kérdéseket. Ezután egy végtelenül kedves nővérhez kerültem, aki láthatóan és érezhetően nem volt elsőbálozó. Vettek már tőlem úgy vért, hogy napokig hosszú pulcsiban jártam, de ez a hölgy úgy szúrta be a tűt, hogy szinte észre sem vettem. Itt már lekerült rólam a maszk, és a nővér végig mellettem maradt. Folyamatosan érdeklődött, hogy érzem magam, feltette a szék lábtartóját, a végén pedig csak akkor engedett utamra, amikor már látta, hogy minden rendben van, jól érzem magam.

A véradás önkéntes és térítésmentes, de ajándék oklevéllel, nápolyival, vízzel, textil maszkkal és 500 Ft értékű étkezési utalvánnyal kedveskedtek. A véradás után pár nappal üzenetem érkezett. A mai napig őrzöm a telefonomban.

„Köszönjük, hogy véradásával hozzájárult egy beteg gyógyulásához! Az Ön által adott vért a tegnapi napon szállították ki a kórházba!…”

véradás

Néhány fontos információ a véradással kapcsolatban:

–  Véradó lehet minden 18 és 65 év közötti ember, aki egészségesnek érzi magát.
– A minimális testsúly 50 kilogramm.
– Az adatfelvételhez a személyi igazolvány, a lakcímkártya és a TAJ-szám feltétlenül szükséges.
– Véradás előtt enni és inni is kell. Nagyon fontos, hogy a véradó a véradás előtt és után is bőségesen igyon folyadékot.
– Terhesség és szoptatás ideje alatt nem lehet vért adni.
– Antibiotikumos kezelés befejezése után 1 hónappal lehet vért adni.
– A cukorbetegek nem adhatnak vért.
– Adhatunk vért, ha van tetoválásunk és/vagy testékszerünk, a feltétel ebben az esetben az, hogy hat hónapnál régebbiek legyenek.

Szaniszló-Bosznai Sára

Február 9-én, kedden 15 –18 óra között véradás lesz Diósdon, a Kék Géza Közösségi Házban. 

Az illusztrációk a szerző fotói.

Címkék: véradás