A Hessen tartománybeli Marburgban beindította első németországi oltóanyaggyárát a német BioNTech, a marburgi üzemben a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinát gyártják majd – közölte február 10-én a német biotechnológiai vállalkozás. Marburg egészen közel, mintegy 130 kilométerre fekszik Diósd német partnertelepüléséhez, Alsbach–Hähnleinhoz. 

Koronavírus oltóanyag

Első lépésként a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscéggel közösen kifejlesztett szérum hatóanyaga, az úgynevezett hírvivő ribonukleinsav (mRNA) előállításának folyamatát indították be. A marburgi gyárból származó első oltóanyag-szállítmányok – a hivatalos engedélyek megszerzését követően – várhatóan április elején érkeznek meg az EU-s tagállamokba. A mRNA-alapú oltások piacán a marburgi lesz az egyik legnagyobb üzem Európában. Teljes kapacitáson működtetve évente 750 millió adag oltóanyagot gyárthatnak benne. Az idei első fél évben a 250 millió adagot érheti el a teljesítménye.

Az új üzem nagyban hozzájárul, hogy az év egészét tekintve a korábban ütemezett 1,3 milliárd helyett kétmilliárd adagot állítanak elő a vakcinából. A növekedést nemcsak a gyártás bővítése szolgálja, hanem a többi között az is, hogy egy-egy ampulla szérumból nem öt, hanem hat oltást adnak be – fejtették ki a közleményben.

A BioNTech–Pfizer-vakcina volt az első, amelyre forgalmazási engedélyt adtak ki az EU-ban. Az oltások beadása tavaly karácsonykor kezdődött. A beszerzéseket a tagországok megbízásából intéző Európai Bizottság tavaly novemberben 300 millió, január elején további 300 millió adag megvásárlásáról kötött szerződést a gyártókkal.

Koronavírus oltás

Marburg városában mondta  el 1934. június 17-én Franz von Papen, Németország alkancellárja náciellenes beszédét a Marburgi Egyetemen, ennek következtében ölték meg Papen asszisztenseit a nácik.

1945-ben itt, az Erzsébet-templomban helyezték örök nyugalomra Paul von Hindenburg elnököt, hadvezért és a város díszpolgárát. A második világháborút a város csaknem sértetlenül vészelte át. Csupán a vasútállomás környékét és Lahnberge körzetét érte bombatámadás. A háború után Marburgnak is, mint minden német városnak menekülteket kellett befogadnia. Ekkor jelentek meg az ipari kis- és középüzemek nagyobb számban a városban. Marburg ma a világ egyik leghaladóbb szellemű vakok iskolájáról híres. A gyalogos átkelőhelyek jelzőlámpái mind hangos jelzésre is képesek.

A fenti hírrel kapcsolatos esemény: 1967-ben, a helyi gyógyszerkutató központba Afrikából származó majmokat hoztak. A gyógyszerkutató központ 34 dolgozója, aki kapcsolatba került a majmokkal, egy titokzatos betegséget kapott el. A vírust a felfedezés helyéről Marburgnak nevezték el.

midio.hu

Forrás: hvg.hu, Wikipédia

Illusztrációk: swr.de, Facebook

 

Címkék: Alsbach-Hähnlein, Koronavírus