„Csak egészség legyen” – halljuk sokszor. Legyen, de hogyan? Az életmódorvoslás arra helyezi a hangsúlyt, miként telnek napjaink, hogyan táplálkozunk, hogyan gondolkozunk, hogyan gondozzuk kapcsolatainkat, hogyan gondoskodunk magunkról, kezeljük érzelmi világunkat – merthogy a felsoroltak mind-mind befolyásolják egészségi állapotunkat.

Idén tavasszal ünnepelte egyéves megalakulását a Magyar Egészségmegőrzési és Életmódorvostani Egyesület, melynek tagjai orvosok, dietetikusok, növényi táplálkozási szakértők. Úgy vélik, a legtöbb megbetegedés és halálozás oka a helytelen életmód és táplálkozás. A szakemberek mára felismerték, pusztán a hagyományos orvoslásra hagyatkozva nem csökken a betegek száma, egyre többen és egyre fiatalabban szorulnak segítségre. Véleményük szerint – a hagyományos orvosi modellt teljessé téve, a szükséges gyógyszeres és egyéb terápia mellett – életmódváltási stratégia kidolgozásával megelőzhetők, enyhíthetők, illetve gyógyíthatók a betegségek.

Az életmódorvostan – a hagyományos orvoslás alapjaira építve – a betegségek kiváltó okát keresi, kezeli, a betegséget előidéző életmódbeli döntésekre helyezi a hangsúlyt. A kidolgozott terápiában, melyben a beteg is aktív résztvevő, az életmódhoz kapcsolható 6 fő pillérre épít, melyek a következők: táplálkozás, mozgás, minőségi alvás, stresszkezelés, érzelmi jóllét, támogató társas kapcsolatok és a káros élvezeti szerek, függőségek kerülése.

„Hisszük, hogy a jövő orvoslását végezzük, amikor az orvos–beteg kapcsolat, kommunikáció egy új szintre emelkedik, proaktív mindkét fél. Hiszünk a csapatmunka erejében. Egészséges társadalomhoz egészséges egészségügyi ellátószemélyzet kell, ezért minden fronton támogatjuk a kollégák mentális és fizikai egészségfejlesztését” – olvasható honlapjukon.

Legfőbb célkitűzésük, hogy egy egészségtudatos, döntéseiért felelősséget vállaló társadalomban éljünk, ahol gyermekeink minél korábban hallanak a valódi egészséges életmódról, s így képesek megalapozott döntéseket hozni.

Egy program a közelben: Az egyesület – Ismét séta az orvossal! címmel – egyórás kötetlen sétára, beszélgetésre hív minden korosztályt az érdi Elvira majorba, június 18-án (szombaton) 8.30-tól 9.30-ig. Azoknak ajánlják, akik szeretnének hiteles információkat kapni a helyes életmódról, keresik a kihívásokat az életükben, és kérdéseik vannak. A séta végén lesz lehetőség gyümölcsöt vásárolni.

Körmendiné Szelp Vera

midio.hu

Fotó, illusztráció: MiDió-archív

Címkék: Egészség, Életmód, életmódorvoslás, tudatosság