Újból megalakulhat egy budapesti agglomerációs fejlesztési fórum, ahol megvitathatnák a fővárost és a környező településeket érintő közös kérdéseket, és fejlesztési koncepciókat alakíthatnának ki – közölte a Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter július 5-ei budapesti sajtótájékoztatóján. A miniszter az agglomerációs települések polgármestereivel történt konzultáció után állt a a sajtó elé.

Korábban a Pest megyei közgyűlés elnöke, Szabó István vetette fel: fontolják meg azt, hogy az egykor létezett, de megszűnt Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács helyére vagy azt újjáélesztve hozzanak létre egy térségi fejlesztési tanácsot. Ez Budapest és a főváros környéki települések számára egy fejlesztési fórum lenne. Lehetővé tenné, hogy megvitassák a közös kérdéseket és kialakítsák azokat a fejlesztési koncepciókat, amelyek a két térség számára egyaránt előrelépést jelentenének. A miniszter a tájékoztatón közölte: a több polgármester által támogatott elnöki javaslatot megvizsgálják, és amennyiben lehetőség van rá, akkor rövid időn belül ennek a törvényhozásban is megteremtik a jogszabályi hátterét.

A vasúti közlekedés terén már történtek lépések

A miniszter reményei szerint a közeljövőben meg is alakulhat a – munkanevén – budapesti agglomerációs fejlesztési tanács. Ez hasznos fóruma lehet majd ennek a kiemelt jelentőségű térségnek, ezáltal Pest megye és Budapest érdekeit jobban tudják majd harmonizálni és távlati célokat, fejlesztéseket tudnak majd megfogalmazni – hangsúlyozta.

Szólt arról is, két hete kezdődött el az a konzultáció, amelynek lényege a magyar területfejlesztési politika szakpolitikai keretrendszerének megújítása. Ennek részeként a 2014-ben elfogadott területfejlesztési koncepció félidős felülvizsgálatát végzik el az önkormányzatokkal és a térség gazdasági szereplőivel. A mostani egyeztetés már a konzultáció negyedik fordulója.

A felújított Nagytétény–Diósd vasútállomás

Navracsics Tibor kiemelte: Pest megye és Budapest kapcsolatrendszere meglehetősen szoros és zaklatott is, és ez így van a fejlesztéspolitika területén is. Míg Budapest egy főre jutó GDP-je jelentősen meghaladja az európai uniós átlagot (153 százalék), addig Pest megye az uniós átlag 59 százalékán van – mutatott rá a miniszter, hozzátéve, ebből is jól látszik az egymással szomszédos térség fejlettsége közötti szakadék. Hangsúlyozta: miközben Budapest fejlesztését is elsőrendű prioritásként kell kezelni, oda kell figyelni a fővárost körülvevő agglomerációra is. A mindennapi életben elválaszthatatlanul van összekövetve ez a két térség – fogalmazott.

A területfejlesztési miniszter részvételével, mintegy nyolcvan polgármester részére tartott konzultáción részt vett Diósd polgármestere is. Spéth Géza a midio.hu-nak elmondta: a beszélgetés végén Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke bejelentette, július 11-ére összehívta az agglomerációs települések polgármestereit, valamint meghívta Navracsics Tibort is, hogy konkrétan egyeztessenek a következő időszak uniós támogatásairól, hiszen Pest megye először részesülhet TOP-forrásokból.

midio.hu

Forrás: mti, 24.hu

 

Címkék: agglomeráció, Budapest, fejlesztés, közös gondolkodás