Tavaly októberben alakult meg Pusztazámoron  a Zöld Zámor Természet- és Környezetvédő Egyesület. Tagjai a környezettudatos szemlélet kialakításának ösztönzésére előadásokat, programokat szerveznek, tanulmányokat osztanak meg.  Alább röviden bemutatjuk olvasóinknak a civil szervezetet, majd közreadunk egy ismeretterjesztő írást, amit az elmúlt két évtizedben megfeleződött fecskeállományról készítettek.

 A természeti erőforrások, a biológiai sokféleség és az épített értékek védelme

A Zöld Zámor Természet- és Környezetvédő Egyesület célja egy olyan közösség építése, amely fontosnak tartja és tevőlegesen is részt kíván venni a természeti erőforrások, azaz a környékbeli erdők, mezők, talaj, a vízkészlet (patak), a biológiai sokféleség (madarak, beporzó rovarok, kisemlősök stb.) és az épített értékek védelmében. Mindezt a jelen és a jövő nemzedékek érdekeit szem előtt tartva teszik.

Feladatunknak tartják településünket egy olyan fenntartható fejlődési pályán tovább segíteni, melynek az egészséges környezet mellett része a gyalogos és kerékpáros közlekedési módok lehetőségének kialakítása, közösségi terek, fenntartható turisztikai fejlesztések létrehozása, melyek a gyermekek számára is vonzó otthont jelentenek.

Nem feledkeznek meg a jelenről, a sokakat foglalkoztató aktuális kérdésekről és környezetvédelmi problémákról sem (környezetszennyezések bejelentése, szemétszedés, madarak védelme, faültetés stb.).

A források megteremtéséhez pályázatokon vesznek részt vagy az önkormányzatot biztatják erre. Jó példa a mostani “országfásítási program”-ban való részvétel is, melynek keretein belül Pusztazámor területén az elmúlt hónapokban kb. 200 új fát ültettek.

Együttműködésre törekszenek a helybéli emberekkel, az iskolásokkal és azok családjaival, a helyi és környékbeli civil szervezetekkel, az önkormányzattal és az egyházzal. Várják az építő hozzászólásokat és az alapgondolattal egyetértő, tenni akaró embereket. A környezettudatos szemlélet kialakításának ösztönzésére előadásokat, programokat szerveznek, ismeretterjesztő cikkeket, tanulmányokat osztanak meg.

Örülnek, ha egyre többen gondolják úgy: „csak a természetet gazdagítva gazdagodhatunk”.

Kerti pavilon a pusztazámori Barcza-kastély parkjában

 

Segítőtársaink, a fecskék

Sajnos az elmúlt két évtizedben megfeleződött a fecskeállomány. Ennek több oka is van, például az élőhelyek átalakítása, a táplálék csökkenése, a háztáji állattartás megszűnése, a túlzott növényvédőszer-használat, a szúnyogirtás és a fészkek leverése.

A klímaváltozással egyre több kártevő és betegséget terjesztő rovar- és szúnyogfaj jelenik meg hazánkban is. Ezek elpusztításában segítenek nekünk a fecskék (és a denevérek), akik a költési időszakban egyedenként és naponta 1 kg-ot esznek meg belőlük. Nem kell kémiai szerekkel mérgeznünk környezetünket, elég, ha megteremtjük az ideális fészkelési körülményeket számukra.

Mit tehetünk, hogy egyre több fecske költözzön az ereszeink alá? Először is örüljünk, ha van már fecskefészek a házunkon. A már meglévő mellé felszerelhetünk mű fecskefészkeket és alájuk fecskepelenkát, ami segít megvédeni a ház tisztaságát. A fecskék akkor is szívesen beköltöznek az általunk felrakott műfészkekbe, ha még nincs ott másik fészek, de ebben az esetben fontos, hogy a közelben legyen lakott istálló és sárgyűjtőhely. Amennyiben sem istálló, sem meglévő fészek nincs a közelben, akkor 10-20 db (vagy még több) mesterséges fészek telepítésével tudjuk odavonzani a fecskéket.

Sárgyűjtőhelyet könnyen kialakíthatunk saját kertünkben is. Ezt nem csak a fecskék látogatják szívesen, hanem a lepkék és más beporzó rovarok is. Ássunk ki egy kis pocsolyának való területet, majd fóliával béleljük ki, szórjuk vissza a földet és locsoljuk be. Egyszerűbben is megoldhatjuk egy nagyobb virágalátét segítségével: tegyünk bele nagyobb rögöktől, ágaktól, kavicsoktól mentes agyagos földet és jól öntözzük be. Nagyon fontos, hogy tartsuk folyamatosan vizesen a sarat, semmiképp ne hagyjuk kiszáradni.

A fecskék veszélyeztetettsége ellenére, sajnos, még mindig előfordulnak fecskefészek-leverések. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy ez tilos. Amennyiben épületfelújítás miatt kénytelenek vagyunk eltávolítani egy fészket, akkor is minden esetben engedélyt kell kérnünk a Megyei Kormányhivatal Természet- és Környezetvédő Főosztályától, és csak a tőlük kapott engedély birtokában távolíthatjuk el azt, költési időn kívül (novembertől márciusig). Ha fészekleverést észlelünk, mindenképp készítsünk fotókat és csatoljuk a bejelentéshez, amit szintén a fent említett hatósághoz címezzünk.

A mű fecskefészkeket és fecskepelenkákat a Madártani Egyesülettől lehet rendelni, de mi is szívesen segítünk beszerezni, hogy ezzel is hozzájáruljunk a helyi füsti- és molnárfecske-állomány növeléséhez.

Kérésünk, hogy jelezzék felénk, ha van fészek az ereszük alatt. Köszönjük.

Zöld Zámor Természet- és Környezetvédő Egyesület

midio.hu

Fotó: az egyesület archívuma

 

Címkék: fecskék, Környezetvédelem, Zöld Zámor