A fővároshoz közeli Pilisszentkereszt határában csordogál a Dera-patak, mely az évek során csodás szurdokvölgyet alakított ki. A szurdokot igazi családbarát túrával járhatjuk be.

A túra kiindulópontja könnyen megtalálható. Pomáz felől Pilisszentkeresztre tartunk, de még Pilisszentkereszt előtt, a főútról balra kell lekanyarodnunk, ahol nagy murvás parkolóba érkezünk (a parkoló közvetlen környéke amúgy ideális piknikezőhely is, nagy füves réttel, tűzrakóhelyekkel).

A parkolóból a kék turistajelzésen vágunk neki a szurdoknak. Nem kell sokat baktatnunk, pár lépés után már elénk tárul a szurdokvölgy és nemsokára az első fahíd is felbukkan. Az út a kék jelzés mentén végig a patak partján vezet, hol a hegyoldalban, hol közvetlenül a patak mellett. Többször fahíd vezet át a másik oldalra. A gyermekek rettenetesen élvezik az utat: lehet patakban gázolni, fa gyökerére mászni, fatörzsökön egyensúlyozni stb.

A kb. 2 km hosszú út végén a kék jelzésen továbbsétálhatunk Pilisszentkeresztre, de balra fordulva a kék négyzet jelzésen eljuthatunk a közeli Som-hegyi Turistaházhoz, melyet a 2013-ban alpesi hangulatban újjáépítettek (Orbán Viktor miniszterelnök személyesen avatta fel a felújított turistaházat).

A túrának bátran nekivághatunk gyermekkel is, hiszen az út sem nehézségben, sem távolságban (oda-vissza összesen 4 km) nem tartogat emberfeletti körülményeket, ellenben igazi sziklás, fahidas patakvölgyben csatangolhatunk a porontyokkal.

Szende Dávid

Fotó: Pilisi Parkerdő, midio.hu

Címkék: #midióDávid, Családi túra, Pilis